Nuffnang

Monday, February 7, 2011

Pakwe cina...

Mood raya cina masih terasa. Eh..eh.. bukan mood raya cina tapi mood cuti raya cina yang masih terasa. Walaupun tak pergi berjalan ke mana tapi cuti yang panjang ni memang best sangat sebab dapat lepak dengan anak-anak & en.asben kat depan TV. Pulun sakan ngadap TV sampaikan blog pun tak berjengguk. Puas juga layan NCIS back to back berepisod-episod sampaikan dah rasa macam salah seorang team member Gibbs pulak jadinya he..he.. Movie pun banyak yang best. Itu yang lagi tak menguit ke mana dibuatnya.

Bercerita pasal raya cina teringat pula pasal pakwe cina. Tak tahu kenapa, sejak zaman sekolah sampai zaman kerja mesti ada pakwe cina yang berkenan nak berkenalan. Nak kata muka aku macam cina tak adalah pulak. Muka pure melayu. (Dah tentu-tentulah mamat-mamat tu nak kawan dengan aku sebab aku muka melayu iye tak. Kalau nak cari yang muka jenis chineese look lebih baiklah depa tackle awek cina aje kan. He..he..)

Tapi takde seorang pun yang sangkut. Berkawan sekadar untuk jadi kawan saja semuanya. Takde yang special pun walaupun dapatlah juga surat, bunga, birthday card sebagai tanda perkenalan. Kalau keluar makan pun pergi ramai-ramai. Nama pun cuma berkawan jadi takdelah sampai bercinta. Dan sampai sekarang terus lost contact. Tak pernah berjumpa pun lagi salah seorang dari mereka-mereka tu (wah.. mereka-mereka ya. Macam kan banyak. Padahal cuma 3 orang aje.. he..he..) Kalau jumpa bolehlah juga ucap Gong Xi Fa Chai. Kalau dah kahwin boleh juga anak-anakku dapat angpau dari mereka.

Sekarang ni walaupun tak ada hubungan dengan pakwe cina tapi orang selalu ingat aku berkahwin dengan orang cina. Sejak zaman bercinta, zaman bertunang sampailah dah berkahwin ni, kalau jumpa atau tengok gambar aku dengan en.asben mesti ada yang bertanya. Husband u chineese eh.. abang akak orang cina ke?..

Jawapannya ialah bukan cina maaa. En.asben I orang melayu. Pure melayu macam aku juga. Takde mix chineese pun. Tapi mungkin muka ada macam rupa cina. Itu yang orang macam confuse sikit. Kalau pergi kedai yang ownernya cina pun mesti dia orang akan cakap cina dengan en.asben.

Apa motif aku bercerita pasal pakwe cina ni yer? Ada orang tanya ke? Jawapannya takde orang tanya pun. Sekadar teringatkan cerita lama. Kalau orang lain cerita pasal cuti raya cina aku pulak sebab tak ke mana terpaksalah cerita pasal pakwe cina. Oklah tu kan. Berkaitanlah juga. He..he..

34 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Asben awak chinese kerrr? *herher sajer menambah trafik soklan tu*

A.s.t.i.n.a said...

Asben awak chinese kerrr? *herher sajer menambah trafik soklan tu*

nurkaloi said...

ahaaa !
i like pakwe cina
heehehe
so sweeett

farah fauzi said...

hihi..so sweeettt..ader ala2 khairul fahmi tak pakwe cina tuh..

wahida said...

oh...hasben akak chinese look ye...mesti hensem....

lydzar said...

anak i hannah tu pon org selalu kata mcm cina, sbb mata dia sepet sket kot..

hahaha nk gak tumpang enterframe topik cina ni kan...jgn maraaaaa

Adzriel AB said...

ada jugaklah iras cina..he..he..

Hanis MY said...

sweet! ok la tu last2 dpt juga chinese look tapi melayu hehe... waa naper tak letak gambar akak n hubby dlm post ni...

Ati Masrif said...

ini mesti taste chinese look kan..kan

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

emm kita tk pernah tengok akak,en asben anak beranak...ni yang makin teruja nk tengok...akak rindu yana tk?hehe...

~ yus ~ said...

wah sure semua anak beranak putih macam cina ni.

Saya selalu orang tanya ada keturunan cina ke? Tapi rasanya takdelah rupa cina kan...,

sarah-najwan said...

hubby saya putih mcm cina gak..hehe..ada kaitan ngan n3 nih..

dulu sblum kawin saya mmg nk cari laki yg putih2 sb saya dah kulit ala2 mariyah karri..hehe..seb baik dpt gak..

zahidah dihaz said...

bestnya dapat yang chinese look....senang sikit nak bagi fesyen baju dia... hehehe...


New entry: Hari pertama

Fieza79 said...

oo ye ke...tk dpt pakwe cina pun dpt yg chinese look pun ok ape...

Hanis Azla said...

astina : melayu lor.. he..he..

nurkaloi : oh.. suka pakwe cina yer.. harap2 dpt..

farah fauzi : hmmm.. takdelah plk mcm KF tu.. he..he.

wahida : biasalah suami kita kan.. mestilah rasa mcm dialah lelaki terhensem di dunia.. he..he..

lydzar : mmg nampak mcm chineese anak lydzar tu.. takpe nak enterframe pun.. akak lg suka.. he..he..

Adzriel AB : ada iras juga ye kak..
hi..hi..

Hanis MY : dpt chineese jgk akhirnya yer.. Akak ni pemalu sikit.. itu pasal tak letak gambar.. he..he.. konon..

Ati Masrif : Iye kot Ati..

Ermayana : Eh, mestilah rindu kat yana.. InsyaAllah, nnt ada rezeki kita jumpa yer.. akak ni x fotogenik, itu yg segan nak letak gambar tu.. he..he..

~yus~ : Yus pun nampak mcm chineese sbb kulit putih.. anak beranak akak takde pun kulit putih melepak.. semua kulit melayu ajer..

sarah najwan : oh, patutlah anak2 sarah putih2 semuanya.. ikut ayahnya yg mcm cina jgk yer.. tp sarah pun putih juga..

zahidah dihaz : senang jugalah nak match2 baju yer..

fieza79 : pakwe cina tu mmg taknak.. tp chineese look tu mmg berkenanlah.. he..he.. nasib baik dapat..

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun tak kemana2, asik melepak depan tv aje

Hanis Azla said...

lepak depan tv pun syok kan..

Myra Jay said...

Hehee, maybe mata sepet then kulit cerah trus org ingat ada kena mngena ngan Cina kot.. :)

MamaTiaMia said...

salam hanis azla..he..hee..korean pun sweet jugak kan;)

diana said...

muka saya dengan suami melayu tulen..
betul2 muka melayu..
memang tak boleh nak menipu la yang kami keturunan wong fei hong ke..poh chi lam ke..
hhahahhaha

Dinas Aldi said...

arwah bapak akak dulu gitulah, bila makan kat luar or pi kedai, orang Cina akan cakap Hokkien dengan dia. bila dia pakai songkok, baru la dema tau dia Melayu, kehkeh.
warisan tu menurun pada akak pulak :D

Hanis Azla said...

myra jay : iyelah kot myra.. itu yg org confuse tu.. he..he..

mamaTiaMia : mmg sweet..

diana : ha..ha.. kena mengaku keturunan hangtuah ajelah yer.. samalah kita..

dinas aldi : warisan turun menurun yer kak.. tentu akak ni putih melepak kan..

KELI OH KELI said...

hehe...tajuk bikin sedikit terkejut..rupa-rupanya cerita lama ya kak hanis...

NICK IRFAN said...

sama mcm sy jgk pegi mne2 cina jmpa msti nk ckp cina thn lps sy pegi supermarket pun dpt angpau dan limau free? hahahah

Shaheila Malek said...

owh..cina eh husband.... hehe...

Hanis Azla said...

keli oh keli : ha..ha.. citer lama aje tu.. skrg takde pakwe2 lagi dah..

nick irfan : bagus juga mcm tu kan.. ada juga kelebihannya org yg rupa chineese ni..

shaheila malek.. ha..ha.. itu soalan biasa tu..

si para para said...

hajat masa dulu dulu tercapai la tu kot.hehe

♥ manje ♥ said...

owh asben chinese ke? hehe

salam kenal

ummiross said...

Haha 3 je ye, ramai tu...mesti glamer Haniz ni dulu...

Hanis Azla said...

si para-para : eh..eh.. tak berhajat pun nak kahwin dgn chineese.. he..he..

manje : ha..ha.. Salam kenal juga..

ummiross : ish mana ada kak.. dia org tu yg takde org lain yg nak ditackle kot.. itu yg terpaksa tackle saya.. ha..ha..

Dilla Ady said...

dilla tak penah berangan pun nk dapat pakwe cine..

cam perbezaan budaya, agama, so macam susah..hahah..

pstttt...sebenarnye takde pun pakwe cine yg sangkut kt dilla..kalu ade, mau gegar jugak hati nih...hihi

Hanis Azla said...

ha..ha.. lawaklah dilla ni.. nasib takde yg mengegarkan hati yer..

Maya said...

oh..dulu time kat UKM bangi masa 1st degree muda remaja trang tang2 pernah gak ada sorang senior student PhD china minat kat saya...hoho hensem lah jugak. tapi sebab tak suka mandi bau masam takmolah..hehe..dia cakap takleh ikut saya nanti bapak kejar gan parang dan kena bertanggungjawab kat keluarga yang hanya penternak bb..hahhaa

teringat pula kisah zaman mude..:p

Hanis Azla said...

oh, ada kenangan juga maya dengan pakwe cina yer.. ha..ha.. takut juga dia kena kejar dengan parang..