Nuffnang

Monday, February 14, 2011

Itulah sayang...

Sejak zaman bercinta sehinggalah ada anak tiga, ungkapan i love u memang tak pernah lekang di mulut kami. Baik sebelum berpergian, sebelum tidur mahupun bercakap di telefon. Rasanya perkataan itu sudah jadi perkataan wajib yang harus disebut kerana sudah terbiasa. Bukan kerana lebih memaksudnya yang melambangkan sayang. Kalau gaduh pun masih i love u juga. Anak-anak juga sudah terbiasa mengucapkan tiga perkataan itu sehingga menjadikan perkataan itu terlalu biasa untuk kami sekeluarga.

Di saat kata-kata hanyalah sebagai ungkapan, perbuatanlah yang mengambil peranan seterusnya bagi menunjukkan sayang. Pelukan dan ciuman sudah menjadi perkara biasa juga setelah hubungan menjadi halal. Tapi ada perbuatan-perbuatan tertentu yang dilakukan tanpa maksud yang membuatkan aku terasa diri ini disayangi. Ianya hanya perbuatan biasa tapi kesannya membuatkan hati menjadi berbunga-bunga jadinya.

Aku selalu terlupa nak on kan kipas waktu solat. Dan setiap kali terlupa tu, bila en.asben atau anak-anak menyedarinya pasti mereka akan cepat-cepat on kan kipas untukku kerana takut aku kepanasan. Ianya buat aku terfikir, itukan tandanya sayang.

Bila berjalan memang suatu yang biasa bila berpimpinan tangan. Tapi sentuhan yang tak sengaja mendarat di mana-mana angota badan ketika kami sedang berbual atau berjalan lebih terasa kesannya. Ianya buat aku terfikir, itukan tandanya sayang.

Pernah suatu masa kami bercuti berdua di Perth. Masa berjalan di King Parks Botanical Garden cermin mata aku tercicir entah di mana. Mana tak tercicir aku bukannya pakai kat mata. Tapi suka selitkan kat baju. Sudahlah en.asben tak marah dengan kecuaianku. Lepas tu sanggup pula dia buat tour pusing taman tu sekali lagi semata-mata nak cari cermin mata yang hilang tu. Ianya buat aku terfikir, itukan tandanya sayang.

Banyak lagi sebenarnya, tapi rasanya biarlah aku simpan sendiri. Aku cuma nak cakap, sayang itu tidak tertakluk kepada ungkapan, perbuatan ataupun upacara tertentu. Sayang tak perlu di buktikan. Kalau kita sayang orang, kita akan buat mereka rasa diri mereka disayangi. Kalau orang sayang kita, mereka juga akan buat kita rasa diri kita disayangi. Pada aku itulah sayang.

PS: Kalau ajak tidur sebelum kahwin tu sah-sahlah bukan tanda sayang yer. Itu maknanya, pasangan itu perlu di tinggalkan sebab kalau dia sayang kita, dia tidak akan minta sesuatu yang bukan haknya. Jadinya tak perlu nak tunjuk sayang dengan menyerahkan harga diri sebagai bukti sayang. Jangan jadi bodoh dengan merosakkan diri sendiri dan nama baik keluarga.

Motif : Aku taknak ada anak-anak yang dilahirkan tanpa ayah 9 bulan nanti hanya kerana pada mereka itulah sayang. Setiap hari ialah hari kasih sayang. Bukannya ada hari-hari tertentu. Jadi tak perlulah kita mengikut budaya orang lain semata-mata mahu menunjukkan itulah sayang.

53 comments:

Adzriel AB said...

i love u.. he..he..!

A.s.t.i.n.a said...

ai lof yu so mac!

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

semoga kasih sayang itu berkekalan...

saya folo blog ini

sayangsayangibu said...

kasih sayang yang sangat tidak ternilai jumlahnya kan?

farah fauzi said...

warghh...so sweeettt..itu lah tandanya sayang...

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

romantiknye sefamily..if asben kita dh kena perli berbakul2 if bab lupa2...tp tu pn bukan makna tk syg kan? perempuan jgn mudah hanyut bila mendengar ucapan sayang...

Hanis Azla said...

Adzriel Ab : iluv u too kak..

Astina : luv u so much jgk..

Sahromnasruddin : waalaikumsalam, semoga berkekalan sayang itu insyaAllah.. Thanks yer sudi follow
..

sayangsayangibu : kasih sayang tak ternilai, tp sgt bernilai kan...

Farah Fauzi : itulah sayang.. nak tunjukkan sayang biarlah bertempatkan farah..

Hanis Azla said...

ermayana : kena perli tu biasa.. he..he.. tp itu pun tanda sayang kan.. nak gurau2 manja gitu.. harap2 janganlah ada yg hanyut hanya kerana sayang kan..

Aida said...

baguslah bley cakap sentiasa .. mcm aida ni dari zaman bercinta mmg takdenya nak cakap love u ke apa .. tp dari cara dia amik berat pasal kita, kita dah tau dia sayangkan .. hmmm .. bagusss ... teruskan ..

~ yus ~ said...

Wah! Sukalah entri ini. Saya pula jarang sebut atau dgr perkataan i love u ni...:D. Namun kami tahu kami saling menyayangi...eceh....hahaha

- GC - said...

so sweet. ;p

tengok news td, ramai kapel kena cekup semalam. hohoh

aliza said...

bagusnya keluarga akak, hope dan liza doakan keluarga akak bahagia keakhir hayat. kuarga akak ni blh jadi contoh untuk keluarga liza masa depan... dan akan bakal tiba sekarang... as long liza kuat utk hadapinya liza akan cuba untuk cari jalan penyelesaian even perit utk liza telan.

lydzar said...

sweetnya :)

azzey said...

Klu ada yg ajak tidur sama sblm kawe tu ...itu tandanya iman dh melayang..bukan lagi sayang..

♥MAMASYAZA♥ said...

yup setuju semuanya ngan n3 ni. i luv u tooo...hehehe

Dilla Ady said...

suke baca entri akak nih..ye la,kite bukan cam omputeh nk bercium depan orgramai semata-mata nk tunjuk i lap yu, yu lap me kan?

kdg2 perbuatan mengambil berat pun suda terpancar kasih sayangnya..

kak, kes akak tercabut rahang mulut tu kan..penah bace kat mastika tak ingat bulan bape punye..tapi org tu menguap luas sgt dan satu lagi kes nganga luas sgt sebab nk makan eskrem..rase macam kelakar, tp bile akak pun dan kena, da tak kelakar da..seram..takut2 dilla ke terkena..mesti panik jugak..

Shiela Latif said...

bbetul sekali part P/S tue...=))

Hanis MY said...

Akakkkkk romantikanyaaaaaa huhu best sgt... u r my idol!

Eye_nee said...

so suweetttt la dear sis....anak2 pon rasa aman damai jer kan tgk parents mereka lovinggg sgttt...

Ati Masrif said...

hubby kita tak romantik..
tapi penyayang lah yg tak tunjuk

kadang2 rasa mcm dia tak sayang je
tp bila penat or sakit ..
masa tu lah nampak yg dia care..
emm..sayang ke tu..


Jom baca: Menakutkan…Gambar Ini Menceritakan Segalanya..

sarah-najwan said...

bagusnya salu sebut i lop u tu..heehe

hubby saya jenis xromantik..sejak kwn ngan dia..sampai skrg xpenah bg sekuntum bunga atau hadiah besdey..saya xkisah sb saya pom jenis gtu..wahahaha..bg kami lebih baik pi mkn2 dr beli bunga..

tapi saya tahu dia mmg sayang saya..hehe..cewah..

sayang boleh diungkapkan melalui pelbagai cara...bukan ada hari2 khas sayang ni..sayang mesti selalu

Hanis Azla said...

aida : bila dia ambil berat mmg selalu buat hati kita tersentuh kan..

~yus~ : sayang bukan terletak pada kata2 saja kan.. apa yg ada dalam hati kita yang lebih penting..

-GC- : Aduh, sedihnya hati mendengar ada juga yg kena cekup gitu..

Aliza : thanks liza utk doa tu.. harap2 keluarga liza pun begitu juga.. adatlah dalam rumahtangga ni, ada yg seronok, ada juga yg menguji kekuatan hati kita.. sama2lah kita doakan yg terbaik utk kehidupan kita yer..

lydzar : kdg2 msm2 manis juga.. ha..ha..

azzey : sgt betul.. minta dijauhkan hendaknya..

mamasyaza : love u too..:)

dilla ady : kdg2 perbuatan yg nampak simple pun boleh menyerlahkan kasih sayangkan..
pasal tercabut rahang tu bila teringat balik pun akak rasa kelakar.. tp ngeri tu ttp ngeri juga..

shiela latif : minta dikuatan iman kita semuanya..

Hanis MY : malaysian idol vs japanese idol..ha..ha.. suka tgk hanis & hubby juga..

Eye_nee : harap2 gitulah hendaknya.. aman damai sentiasa.. tp biasalah rumahtangga.. tentulah ada pasang surutnya..

Ati Masrif : samalah juga saya pun, bukan romantik mana pun.. kalau caring tu maknanya sayanglah tu.. sayang itukan tak perlu dengan perkataan ataupun perbuatan tertentu..

YanaMIB said...

sepatutnya makin hari makin syg...bukan setahun sekali makin syg...eh! @_@

Hanis Azla said...

sarah najwan : betullah sarah, hadiah itu tak semestinya benda.. pergi makan atau pergi bercuti pun salah satu jenis hadiah juga kan..
yg penting kita tahu dia sayangkan kita.. tak perlu hari khas untuk menunjukkan kasih sayang..

Hanis Azla said...

yanamib : betul, makin hari makin sayang.. bukan setahun sekali nak tunjuk sayang kan..

Pala Maldini said...

wah.. a good one!!

"life with love is life with purpose.."

Izan Ishak said...

hubby izan pun jenis xromantik. tak pernah pun bagi bunga ke apa. tp dia lebih suka apa2 yg dia dpt dia ingat pada anak isteri dia. cara terbaik pi makan2 lah!

*ckp i love u selalu kena paksa... hehe..

ummiross said...

Kasih sayang yang kena pada tempatnya dirahmati Allah, selamat berkasih sayang,i luv u

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam Hanis, aduuuhhhhhh romantik giler tueeee....dah anak 3 pun romantikkan jeles i uuuuu...
*BSB nak ckp i love u tak keluar suara rasa nyer..

whitecappuccino said...

sayang sentiasa ada di hati..

Anati Soki said...

ajak tidur sblm kawin tuh... hehehe.. sayangnya hannya smnetara.. :)

Hanis Azla said...

pala maldini : wah, nice quote..

izan ishak : itu lg best.. dpt apa2 sentiasa ingat nak merai bersama anak isteri.. takpe kena paksa pun, yg penting sayang kat hati dia mmg utk kita kan izan..

ummiross : salam berkasih sayang utk akak juga.. luv u too kak..

be simple beb (BSB) : ish, idaklah romantik mana pun.. biasa2 ajer.. tak terkeluar suara tu sbb malu yer nak cakap direct.. takpe, sayang bukannya terletak pada ungkapan i luv u tu saja kan..

whitecappuccino : apa yg ada dalam hati yg lebih penting kan..

Hanis Azla said...

anati soki : sgt betul..

si para para said...

cinta dan sayang yang di salah guna...

diana said...

wah..
suka la entry ni..
sangat indah rasanye..

tahniah kak!!:)

NICK IRFAN said...

kasih syg penting dlm kluarga.. :)

Maya said...

ehem..sonok baca kisah kasih sayang akak ni...ya semoga aura kasih sayang turut menebar di mana2 saja dalam kehidupan kita..aminn

" I lap U" too..:)

Hanis Azla said...

si para-para : cinta dan sayang akan jd lebih indah bila digunakan dgn sebaiknya kan..

diana : thanks diana.. luv u sis..

nick irfan : mmg sgt penting..

maya : amin.. mudah2an begitulah.. luv u too maya..

Dinas Aldi said...

so sweet :)

betul tu, sayang tak semestinya selalu diungkapkan dengan kata2 saja tapi dengan perbuatan juga.

-Sara- said...

suke entry akak yg ni! :)

sara pn cm akak gak, takat 4thn kawen ni ungkapan i luv u tu pn dh jd kebiasaan ktorg, cm akk gaklah, on the fon, sblum tdo n kt mane2lah! i luv my hubby sgt2! ;)

Hanis Azla said...

Dinas Aldi : betulllah kak, dgn perbuatan yg ada keperihatinan utk kita pun dah terasa sayangnya kan..

-sara- : sama juga yer.. harap kasih sayang antara kita berkekalan...

MamaTiaMia said...

salam maulidur rasul hanis;) very true..tak susah pun nak cakap kan:)may love emnbrace you and your family forever:)

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

salam mawlid muhammad:)
betul kasih syg tu terlalu subjektif.
hanye yg pandai menilai boleh menikmatinyer;)

Hanis Azla said...

mamatiamia : mmg tak susah nak ucapkan bila dah terbiasa kan.. thank you for ur wish..

^mrs farizal^ : salam maulidur rasul utk awak juga.. mmg yang itu terlalu subjektif utk dinilaikan.. harap2 kita pandai menilai dgn sebaiknya..

Suara Kalbu said...

Soooooooooooooooooooooooooo sweet lah akak.

Hanis Azla said...

manis yer ida..

manueng said...

suka entri nih...ni yg nak kawen cepat2 nih...hehe;)

Hanis Azla said...

InsyaAllah, ada jodoh boleh cepat2 kahwin.. Thanks yer..

manueng said...

amin~ =)

Liza @ Adzriel AB said...

sungguh manueng dah dapat inspirasi dari entry ni.

http://lensajingga.blogspot.com/2011/04/alamak-entry-dia-ni-memang-best.html

Sofya said...

memang best n3 ni.. i follow

Hanis Azla said...

Liza@adzriel Ab : Alhamdulillah.. bila entry ini jd inspirasi buat teman2 lain..

sofya : best yer.. alhamdulillah.. Thanks sofya sudi follow..

cantekk said...

best2,,, =D hihi