Nuffnang

Tuesday, February 8, 2011

Debik mendebiklah sebelum mama join sama...

Adik beradik aku semuanya perempuan. En.asben pula anak lelaki tunggal. Jadinya kami takde pengalaman dengan adik beradik lelaki. Tapi bila ada dua anak lelaki ni barulah kami tahu penangannya. Kalau dulu masa kecik tak terasa juga. Boleh aje main sama-sama. Duduk borak-borak sama-sama. Tapi bila dua-dua dah sekolah lain pula ceritanya.

Sejak Az dah masuk darjah 1 ni, dia dan abangnya Is asyiklah bersama. Pergi sekolah sekali. Balik sekolah sekali. Pergi sekolah agama bersama. Balik sekolah agama pun bersama juga. Kiranya sekarang ni lebih banyak masa mereka dihabiskan bersama. Tidur pun sebab share bilik makanya kenalah bersama juga.

Jadinya bila dah selalu bersama tu, ada sajalah yang tak kena. Si abang hot temper. Si adik pula tak boleh silap sikit. Kalau tak kena cakap, kalau tersalah pegang, kalau tersilap cuit, memang mendebik-debik ajelah kerjanya.

Kat rumah aku ni bila dia orang berdua gaduh memang dah macam filem tamil dia punya sound efek. Gedegang gedegung berkejar kat tangga. Ketepak ketepuk dok lawan balas pukul. Gedebang gedebung bunyi pintu dok acah buka tutup. Itu belum lagi sound efek terjerit kecil dan terpekik besar. Kalau ayahnya ada kurang sikit. Kalau setakat aku sorang saja, memang lagi macam-macam bunyi efek yang kedengaran.

Aduhai.. tapi bila sorang tidur. Sorang lagi leka buat homework memang terus sunyi rasa rumah. Jadinya kalau nak mendebik tu, korang debiklah dua beradik. Asalkan jangan patah riuk sudah. Kalau tahan mamanya diam. Kalau tak tahan mamanya join debik sama. Dua-dua sekali kena he..he..

Ini bukannya permandangan biasa yer. Acara buka buku tanpa disuruh ni ialah acara bila habis mendebik dan salah sorangnya kalah. Bila dah kalah terus sentap dan mood rajin pun datang untuk cover line. Gambar ni gambar lama. Tapi selalu tu memang macam ni jugalah situasinya.

29 comments:

NICK IRFAN said...

biasalah kak adik beradik gduh manja.. hehe :)

ummiross said...

Kata orang adik beradik ni klu masa kecik selalu bergaduh,bila besar jadi makin akrab...

Melati said...

hehee budak2 nak besar =)

dah lama tak dengar perkataan "debik"

Takpelah kan kalau dia taknak…

Mana pasangan kita?

bandbali.blogspot.com said...

wah baguslah berarti suka adik adik ya... mantap....

kayak kak ros donk jadinya....:)

A.s.t.i.n.a said...

hhoho nanti jadi pelindung mama tau..

bunga said...

bagus2..hehehe..

Adzriel AB said...

akak selalu join sama... he..he.. ni dah 3 lelaki, main bola pun dalam rumah.

YanaMIB said...

maksudnya kena slalu gaduh, ks rajin bc buku..kui³~ =P

farah fauzi said...

citer akak nih buat saya teringat maser zaman kecik2 dulu...sorang kakak sorang abg dan saya adik..adik selalu dibuli...heheh..tapi bila dah besar kitorg makin akrab..sorang nages semer nanges...heheh

~ yus ~ said...

hehe..samalah kak kat rumah ni. Debik mendebik, yg pompuan darjah 1 anak yus tu pun sama...huhu

Hanis Azla said...

Nick Irfan : gaduh2 manja yer nick..

ummiross : gitu ke kak..harap2 bila dah besar nnt makin akrablah mereka berdua tu..

melati : akak pun dah lama tak guna.. itu yg guna balik debik tu.. he..he..

bandbali.blogspo.com : kak ros itu dgn adik2nya.. saya ini dgn anak2nya.. he..he.. tp ributnya ttp sama..

astina : harap2 gitulah..

bunga : he..he..

adzriel ab : ha..ha.. kita join ajelah yer kak.. klu anak saya bukan stkt bola.. semua jenis permainan pun main dlm rumah.. aduhai..

yanaMIB : hmmm... betul juga tu yana... hi..hi..

farah fauzi : klu anak akak pula si adik yg buli abang & kakaknya.. he..he.. harap2 bila dh besar nnt mereka terus akrab mcm adik beradik farah..

Hanis Azla said...

~yus~ : anak lelaki perempuan sama naik yer yus.. samalah kita.. bergegar rumah dibuatnya..

eT said...

cam asben la dia 2 beradik laki...
selalu main belasah2...jadi mangsa si adik la..huhu

sarah-najwan said...

kita serupaa...
anak saya 3 boy yg atas tu..
lasaknya, gaduhnya, sama je..stress weh..

xle nak kata apa..budak boy ni..lasaknya mmg lasak sgt2..beza ngan gegirl..

Izan Ishak said...

akak ni sama cam izan, sume adik beradik pompuan. bila dpt anak2 sume lelaki baru tau penangannya.

kenalah sabar byk2 ye kak... situasi kat sini pun sama...bezanya dorg masih kecik. kalau dah besar sure sama cam az n abg is tu~

wahida said...

hahaha...anak2 saya pun cenggitu..selalu gaduh2 manja..kadang tu saya rasa saya dah mcm tarzan terjerit2 kat umah tu...hehehe...

♥MAMASYAZA♥ said...

bukan yg lelaki ja camtu, anak akak si ami n siratu pun rajin bergaduh. tak boleh salah ckit, ada ja yg tak kena. ami suka tinggikan suara, siratu tak boleh salah sikit, asik sentap merajuk, pastu meraung cam nak pecah bilik, fuhhh boleh sakit jantung dibuatnya

azzey said...

Nak kena debik baru diam tu....hu3...besele anak2 mmg cm gitu...kdg2 hlg sabar dibuatnya ye...

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

sekarang ni masa kecik bukan main syg kat adik si esyhad tu,tp if dh beso tk tahulah if ngikut cam di atas tu...hehe...bagus jugak if gaduh n kalah ni yerk...hehe

Sasa Al-Sharif said...

dulu ada anak saudara yg nakal,cakap mak dia lawan. bapa dia ckp sekali aja konpem kecut. tp dah besar anak sedara jd bdk baik jgk :)

* ainul AB * said...

Wah, bagusnya lps berdebik terus ada mood nak membaca... salute :-)

Salam ziarah

Hanis Azla said...

et : gitu juga yer.. mcm anak akak ni, si abg yg selalu jd mangsa..

sarah najwan : mmg kdg tu boleh stress juga kan.. iyelah, sampaikan tgk tv pun tak boleh dgr apa sbb bising sgt kat rmh tu.. he..he..

izan ishak : oh, samalak kita yer.. mmg kena byk2 sabar kan.. kena jd org tengah juga, so mmg selalu kena berlaku adil..

wahida : kalau jd tarzan tu mmg selalu.. berlawan dgn org blkg rumah.. he..he..

mamasyaza: betullah kak.. masa bergaduh tu dah bingit.. bila sentap, dia org meraung lg tambah bingit kan..

azzey : debik juga yg boleh buat dia org diam.. itu pun sekejap.. he..he..

ermayana : masa kecik cara lain.. dah besar esok cara lain plk.. kita doakan yg terbaik sajalah untuk mereka..

sasa al-sharif : budak2 ni masa kecik aje buat perangai.. dh besar sikit insyAllah ok kan.. klu dgn ayah mereka ni mmg selalu lebih takut sikit..

ainul AB : itulah, setiap perkara tu ada kebaikannya.. Thanks yer sudi menziarah ke sini..

Pala Maldini said...

benda2 yang diorang gaduhkan tu yang akan dikenangkan bila dah besar nanti...

LiFe KaMi said...

hehe baru meriah sikit rumah tu ye kan..
nanti bila dah besar klu diorg ingat blik mesti klakar..:)

Hanis Azla said...

Pala Maldini : semua ianya menjadi kenangan yg manis buat mereka..

life kami : mmg meriah.. sampai rasa nak pecah.. he..he.. tp bila teringat balik mmg kelakar juga..

NICK IRFAN said...

eh! sama ke? jadi akak skrg keje nurse ke?? huh! pelik kebetulan btol..


p/s=eh! maaf ye klu akak x ske guna nama akak sbb sy xde idea nak letak nama? smua nama sy letak nama blogger jer.. hehe

Dilla Ady said...

bile akak citer pasal nih..ingat pulak mase dilla kecik2 dulu ngan adik no 2 dilla tu..

walaupun dilla nih pompuan, tapi kitorang rajin jek main debik2 nih..

nnti bile da kalah, memasing tarik muncung itik...hihi..

tp skang memasing da tua bangka, segan la kan nk wat aksi kt adik no 3..lagi dilla da ade anak skang nih...

Adiwieyah said...

adik beradik ibarat jari jemari kita...kalau dah takde sorang dah terasa sunyi dan tak seronok..kalau jumpa macam2 nak cerita...betapa akrab adik beradik ni masa kecil2..tapi ada juga yg bergaduh adik-beradik bila dah tua2..minta dijauhi..

Hanis Azla said...

Nick Irfan : Oppss akak bukan nurse.. tp bidang kerja berkaitanlah dgn pertanyaan org.. he..he.. takde hal nak gunakan nama tu..

Dilla Ady : bila dah besar ni takkan nak gaduh2 lg kan.. skrg ni turn kita tgk kerenah anak2 plk kan..

Adiwieyah : betullah, bila sorang takde, sunyinya mmg terasa.. mudah2an masa kecik ni ajelah bergaduh2 manja tu.. dah besar nnt harap2 biarlah akrab hingga akhirnya kan..