Nuffnang

Sunday, February 20, 2011

Dah 7 tahun dah...

Hari ni dah 20 haribulan. Esok 21 Februari merupakan hari ulang tahun kelahiran anak bongsuku Az. Anak bongsu? Hmmm iye kot. Targetnya masa lepas kahwin dulu nak ada 4 orang anak sebelum masuk umur 30 tahun. Tapi sebab aku ni mabuk teruk masa mengandung, jadinya sampai 3 orang ajelah yang aku larat. Agaknya sebab dah ada anak lelaki dan perempuan, makanya aku boleh surrender dulu kot.

Aku memang mabuk teruk waktu awal mengandung. Masa mengandungkan Han dah mabuk teruk. Tapi sebab anak baru sorang, jadinya aku bertahan lagi. Waktu mengandungkan Is pula lebih teruk mabuknya. Tapi sebab dua orang mana cukup makanya aku cekalkan hati. Turn mengandungkan Az semakin teruk lagi. Aku memang masuk wad ketika mengandung sebab langsung tak boleh makan dan minum. Nasi langsung tak boleh nak sentuh. Asyik muntah saja sampai takde tenaga dan kena masuk air. Bayangkan masa mengandungkan Az, berat aku turun sebanyak 10 kg dalam masa 1 bulan. Memang susut betul badan aku masa tu. Sampaikan en.asben pun tak sampai hati nak tengok. Sebulan juga aku tak boleh pergi kerja. Lembik lesu sampaikan nak bangun pun tak berdaya.

7 tahun lepas aku selamat melahirkan Az di Kajang Plaza Medical Center. Alhamdulillah, ketiga-tiga orang anak aku disambut oleh doktor yang sama. Maknanya semua anak-anakku dah jadi orang Kajang. Seperti Han dan Is, aku tiada masalah semasa proses kelahiran. Dua jam berada di Klinik aku sudah selamat melahirkan. Sehingga ada yang mengatakan aku ni beranak macam kucing. Baru aje telefon kata nak masuk wad. Kejap lagi telefon maklumkan dah bersalin pula. Alhamdullillah Ya Allah kerana memudahkan segala urusanku. Alhamdulillah juga kerana en.asben tidak pernah ketinggalan untuk menemankan aku dan memberi semangat di labour room untuk menyambut anak-anaknya.

Mungkin sebab masa mengandungkan Az aku tak boleh nak makan nasi. Makanya Az juga sampai sekarang tak suka makan nasi. Rasanya dalam seminggu tu adalah sekali dia makan nasi. Itupun cuma sesuap dua. Puaslah paksa. Tapi dia memang taknak. Dia lebih suka makan roti dan oats. Dia tak heran langsung kalau hidang lauk sedap pun kat atas meja. Roti juga yang dia cari. Sebab itu jugalah stok roti memang tak pernah kering kat rumah aku ni.

Dah besar dah anak mama ni. Esok dah 7 tahun. Dah masuk darjah 1 pun. Sebab dia yang kecik makanya dialah yang paling manja denganku. Dialah yang masih peluk aku untuk tidur. Tapi manja-manja dia pun, dia pandai berdikari. Makanya aku lebih banyak kena beri perhatian pada abangnya Is. Han pula memang lebih rapat dengan en. asben. Biasalah anak perempuan sorang. Memang jadi buah hati ayahnyalah kan. Syukur sangat-sangat dikurniakan dengan permata-permata hati yang terindah ini. Thank you Allah.

Inilah buah hati mama, ayah, kakak dan abang. Happy birthday Az sayang. We all love u so much.

31 comments:

bunga said...

dah besar kan..kejap jer..

=sz= said...

alhamdulillah memang mudah betul akak melahirkan anak2 ye... Allah maha adil kan kak...

selamat ulangtahun "melahirkan" Az tujuh tahun lepas :)

Fariq said...

wah... slmt hari lahir ye utk anak akak.. nanti abg fariq bagi adiah lagu selamat hari lahir dalam hati.. kehkeh

L.O.V.E hUnTeR said...

selamat ulangthn melahirkan anak akak yg ke-7.. Doakan sy pula..=)

ummiross said...

Alhamdulillah, dah besar buah hati Haniz, semoga sihat dan ceria selalu...

-Sara- said...

happy bufday utk Az :)

sarah-najwan said...

lol..ptut dpt adik tu..hihi
mana tau preggy kali ni..xde mabuk2..

**umur awk brape yer? tah2 saya lgi tua sb umo saya 37 tau..hihi..salu awk dok bahasakan diri sbg akak..

diana said...

hensem nye..
muka mama ke ayah??

Adzriel AB said...

tak pe hanis... memang ada budak2 yg tak makan nasi. asal dia sihat dah ok. boleh lagi tambah..he..he.. coz akak pun mabuk teruk gak..masuk sepital. dlm labour room pun paling sekejap 3 jam, yg lain 8 jam lebih. yg sulung...lebih dari 12 jam. 5 org dah..

Hanis Azla said...

Bunga : itulah, rasa sekejap aje dah besar..

=sz= : Alhamdulillah.. syukur sangat2.. sedar tak sedar dah 7 tahun dah berlalu..

Fariq : terima kasih untuk lagu besday dalam hati tu yer.. he..he..

love hunter : InsyaAllah, akak doakan untuk awak juga..

ummiross : dah besar dah kak.. itulah doa saya juga..

-sara- : Thanks sara..

sarah najwan : itulah, dah patut ada adik dah.. tp mamanya ngelat.. he..he.. nak mencuba pun takut.. 37 thn yer kak.. tp nampak muda.. saya tahun ni 35 tahun..

diana : kalau hensem tu muka ayahlah.. klu cantik muka mama.. he..he.. yg ni sebiji ayah dia..

Adzriel AB : Itulah, janji dia nak makan benda lain kan.. bestnya akak dah lepas 5 org.. kalah saya.. Tahniah kak..

farah fauzi said...

happy birthday jgak...semoga menjadi anak yang soleh..

Ogy said...

hepi besday utk anak kak hanis...semoga jadi anak yg solehh...

nur said...

Hepi besday la tuk Az..

Jemput ke:ALL IN ONE

Izan Ishak said...

happy birthday az...
moga menjadi anak soleh....hensem abg az senyum gitu~

Daddy Ziyyad said...

hepi besday Az.

Allah tu Maha Adil..awak dah teruk mabuk mengandung, maka dipermudahkan bersalin..isteri saya dulu masa pregnant langsung takde apa2 masalah, bila nak melahirkan baby, 14 jam bertarung, dan akhirnya emergency caesarean..

wahida said...

hepi birthday az...semoga jadi anak yg berjaya dunia dan akhirat...amin...

kelahiran semua anak2 akak dipermudahkan sbb akak dah melalui pengalaman yg teruk semasa mengandung...Allah itu Maha Berkuasa...subhanallah...

Hanis MY said...

Happy birthday Az! wahh encemnya dia.. doakan utk hanis ya sis.. semoga ada rezeki kami pula...

KELI OH KELI said...

besar pengorbanan seorang ibu ya..mengandungkan,membesarkan..banyak pahalanya seorang ibu...

TiPs mEnGgOrEnG IkAn kELi DeNgAn sElAmAT"

YanaMIB said...

cpt tgk kanak² membesar..tggu ms dpt la sy merasa mcm akak =)

Hanis Azla said...

farah fauzi : Thanks you farah.. InsyaAllah..

Ogy : Aminn.. mudah2an.. TQ yer gee..

Nur : terima kasih nur..

Izan Ishak : Thanks Izan.. senyum kena paksa tu.. he..he..

daddy ziyad : Memanh Allah itu maha Adil.. ada hikmah untuk setiap kesukaran yg kita hadapi.. Aduh 14 jam bertarung akhirnya terpaksa caesarean yer.. Alhamdulillah semuanya selamat..

wahida : InsyaAllah.. Thanks wahida.. Subhanallah..

Hanis My : InsyaAllah, ada rezeki tu nnt.. akak doakan utk Hanis juga..

keli oh keli : Mudah2an segala pengorbanan dan amal perbuatan diterima olehNYA..

yana MIB : mmg cepat masa berlalu.. nnt turn yana pula ada pengalaman yg sama.. semoga di permudahan segala urusan..

Mar said...

hepy birthday utk anak akak,..

pada akak semoga berjaya mengharungi segala pahit manis kehidupan berumah tangga..pendek kata bahagia hingga ke akhir nya,.amin,

LiFe KaMi said...

alhamdulillah rezeki yang dikurniakan Allah SWT..
selamat hari jadi utk anak akak..
semoga semua menjdi anak yg soleh dan solehah..

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

happy bezday belated Az...mama masak ape bezday Az? semoga jadi anak yang soleh yer...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam Hanis, BSB pun 3org jer dah x boleh nak tambah agak nyer. Tahun lepas baru tahu yg kami berdua nie ada thalassemia-silent.Alhamdullilah anak2 semua sihat,cuma yg bongsu kene thalassemia silent gak.

Hanis Azla said...

mar :thank you mar.. InsyaAllah, semoga bahagia hingga ke akhir hayat... aminnnn..

life kami : Alhamdulillah dengan rezeki kurniaan Allah ini.. Mudah2an begitulah hendaknya..

ermayana aka mrs mahzan : thanks yana.. he..he.. mama tak masak apa2 pun.. makan kat luar aje..


be simple beb (bsb) : Oh ye ke.. Alhamdulillah dah dapat 3 org kan.. saya tak tahu sgt pasal thalassemia ni.. lps ni kena google utk tahu pasal ni.. Take care yer..

ummiross said...

Happy birthday dear Az...

Hanis Azla said...

Thank you kak..

whitecappuccino said...

happy birthday tuk dia ya..

Hanis Azla said...

Terima kasih kak..

Aida said...

happy birthday .. comel lah anak akak ni .. :)

Hanis Azla said...

Terima kasih aida..