Nuffnang

Tuesday, February 15, 2011

Selsema perlu tidur..

Salam Maulidur Rasul buat semua.

Dah petang dah. Bila asyik tidur masa berjalan pun tak terasa. Sejak ahad, kena demam selsema. Selalu macam tu. Bila cuti hujung minggu mesti kena selsema sebab aktiviti mengemas rumah secara besar-besaran. Sebenarnya tidaklah sebesar mana aktiviti pembersihan ni. Tapi sebab masalah resdung, makanya menyapu rumah atas bawah pun boleh senang sangat kena selsema.

Hari ahad bertahan lagi taknak makan ubat. Sebab kalau makan ubat selsema nanti tekak jadi tak selesa. Tapi sebab bertahan sangat akhirnya semalam terus jadi bertambah teruk. Sampai suara pun dah sengau. Jadinya kena makan ubat selsema juga. Dan bila dah makan ubat selsema tu automatik otak ni dah set. Makan ubat selsema mesti rasa ngantuk. So kalau dah ngantuk, kenalah banyakkan tidur.

Pagi tadi bangun awal pagi sebab en.asben ada program. Jadinya lepas sarapan tu tidur balik. Bangun dekat pukul 12 untuk masak makan tengah hari. Lepas siap masak, makan dan solat zohor masih terasa ngantuk lagi. Jadinya tidur lagi. Aduh, nasib en.asben takde kat rumah. Kalau tidak memang panas telinga kena perli.

Bila dapat tidur siang ni memang rasa best. Tapi bila bangun lepas tidur lama sangat tu mesti rasa rugi sebab banyak benda dan aktiviti berfaedah yang boleh dilakukan terlepas begitu saja. Sekarang ni sedang dalam mood kerugian. Hu..hu.. rugi masa betul bila habiskan cuti dengan tidur saja. Ok lah nak cover balik kerugiaan dengan buat minum petang untuk family. Malam ni ada ceramah sempena Maulidur Rasul di surau perumahan. Harap-harap tak ngantuk lagi masa dengar ceramah tu nanti. Selamat bercuti untuk semua. Tengok, dah petang baru nak wish..

31 comments:

.: iEyLa :. said...

get well soon sis...
cuti tapi mcm xcuti je klu jd student ni..
ermm.jgn lpe share info. dr ceramah malam ni ek...

whitecappuccino said...

seksa kalo kena selsema..rehat kk..

Sasa Al-Sharif said...

salam maulidur rasul kak :)

A.s.t.i.n.a said...

suatu ketika dulu saya kena insomnia.. ubat selsemalh jd penawar...

diana said...

salam maulidur rasul kak..
saya tak pernah ada pengalaman resdung ni..
jadi tak tau rasa nye cemana..
semoga cepat sembuh ya..

Izan Ishak said...

kalau selsema mmg tak best kan kak... moga cepat sembuh ye!

ummiross said...

salam maulidur rasul Hanis

Memang masa tido rasa mcm tak nak bangun, tp rasa ruginya pulak masa yg berlalu.
Semoga cepat sembuh..

AMMAR YASIR said...

Selsema.. tak suka......
Semoga cepat sembuh ek

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam hanis, rasa nyer ubat 2 ler yg buatkan kita mengantuk sangat tue...

Hanis Azla said...

ieyla : thanks yer.. jd student cuti pun msih byk kerja jg kan.. takpe itulah namanya pengorbanan.. InsyaAllah, ada rezeki akak share info yg akak dpt mlm nnt yer..

whitecappuccino : mmg rasa terseksa.. sok sek sok sek aje.. ha..ha..

sasa al-sharif : Salam maulidur rasul juga utk awak..

astina : pernah kena insomnia yer.. harap tak kena lgi.. ubat selsema yg kuat sikit mmg boleh buat kita mengantukkan..

diana : Salam maulidur rasul juga utk diana.. klu kena resdung ni, habuk mmg pantang.. kena sikit pun boleh buat hidung berair 2,3 hari..

Izan Ishak : mmg rasa tak best sgt.. thanks izan..

ummiross : mmg rasa best sgt.. lps tu baru menyesal.. thanks yer ummiross..

ammar yasir : tak suka juga.. TQ yer..:)

Be simple beb (BSB) : selalu gitulah.. lps makan ubat selsema rasa nak terlelap aje.. tp bila bangun rasa legalah sikit selsema tu..

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

selsema mmg seksa. rasanya perubahan cuaca yang drastik nih. tengahari panas gila2, petang & malam hujan pulak tak henti2:)

sabar ye. mamam ubat;)

Mama Hanim II said...

rehat byk2.. semoga cepat sembuh ye..

(Gambar) Lg Gambar Ally Iskandar Dan Aishah Zainal Di Majlis Pertunangan

si para para said...

kalau makan ubat selsema memang side effect dia menyebabkan mengantuk..

pernah dulu makan ubat tu malam..esoknya terlajak bangun..

alinac lover said...

smoga sihat2 je ye

Note For Alinac’s Membership"

sarah-najwan said...

xpa...dah byk rehat tu..
esok pasti sihat...insyaAllah..

♥MAMASYAZA♥ said...

takpe, tdo je, rehatkan badan. dah sihat nanti boleh cover semua yg tertinggal, yg penting mkn ubat, biar cepat sembuh.
en. abah pun camtu, resdung, alah sgt pd habuk, kat umah mmg takde carpet, nanti en. abah susah hati...hehehe

Hanis Azla said...

^mrs farizal^ : betul juga.. faktor cuaca pun sama.. bila panas2 cari minuman sejuk.. itu yg lagi selsema dibuatnya

mama hanim II : Alhamdulillah, rasanya hari ni dh cukup rehat. Terima kasih yer..

si para-para : mmg rasa ngatuk kan.. harap2 pagi esok takdelah terlajak tidur.. kang tak pasal2 anak2 semua kena ponteng sekolah..

alinac lover : InsyaAllah.. Thanks yer..

sarah najwan : mmg dah cukup rehat dah ni.. selsema pun dah lega sikit.. harap2 esok terus hilang..

mamasyaza : alhamdulillah, dah cukup tido dan rehat.. Harap2 esok terus reda selsema ini.. hubby awak pun alah dengan habuk sebab resdung juga yer.. saya kalau karpet tu takpe lagi.. tp habuk bila kita menyapu tu mmg alah sgt..

~ yus ~ said...

oklah tu hanis. Sempat juga wish, yus hari ni baru dpt online..huhu.

Sama juga, bila cuti banyak benda di kerjakan..:)

yus tak suka tidur siang, msm hanis ckp nnti rasa rugi banyak benda tak settle. Tapi sekali sekala terlajak juga, bukan nak niat nak tidur pun, tp tertidur..alasan lagi kan..huhu

farah fauzi said...

get well soon akak..tak per la sekali seakal tito dengan lamanyer..rehatkan badan tak salah..lepas tuh mesti raser fresh jer kan..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

semoga tuan belog cepat sembuh ya....selamat berblogging..

Dilla Ady said...

moga cepat sembuh ye kak..

salam maulidur rasul jugak!

Hanis Azla said...

~yus~ : smlm yus lagi kalut yer walau cuti2 pun.. kdg u sbb penat sgt sampai tertidur2 kan.. saya pula mmg suka tidur siang klu demam tu lglah suka bagi alasan sebab ubat.. ha..ha..

Farah fauzi : Thanks Farah.. mmg lepas puas tidur smlm tu hari ni rasa fresh sgt..

Sahromnasrudin : Terima kasih..

Hanis Azla said...

Dilla Ady : Terima kasih Dilla..

wahida said...

kak, saya kalau ptg je kalau x de apa nak buat time ptg, mmg kami anak beranak layan tdo...hehehe...kalau x pun layan DVD je...
akak cepat baik ye...

Hanis Azla said...

best kan layan tido ptg2 ni.. klu layan dvd pun kdg tu sempat tertidur juga.. ha..ha.. Thanks yer wahida.

-Sara- said...

la, kak hanis jangkit ngn sara ek? get well soon ye kak :)

-Sara- said...

la, kak hanis jangkit ngn sara ek? get well soon ye kak :)

-Sara- said...

la, kak hanis jangkit ngn sara ek? get well soon ye kak :)

Hanis MY said...

tak suka juga bila selsema kalau makan ubat terus ngantuk.. sakit kepala pun sama hanis akan tido gak.. odaijini sis!

Aida said...

get well .. org kata banyak letak vicks kat batang hidung .. jgn letak kat lubang hidung .. tak elok .. kata org lah .. :)

Hanis Azla said...

-Sara- : agaknyalah jangkit dgn sara ni.. ha..ha.. Alhamdulillah, hari ni dah lega..

Hanis My : Itulah, bila dpt selsema kita selalu rasa x selesa kan.. makan ubat mmg cari bantal aje lps tu kan..

Aida : oh ye ke.. selalu tu dok hidu kat botol vicks tu aje terus.. he..he.. Thanks yer..