Nuffnang

Monday, February 28, 2011

Bila diri tak bersalah..

Pagi tadi seperti biasa sampai ofis tepat pada masanya. Atau lebih tepat lagi tepat-tepat pada masanya. Fuh lega. Bulan ni punch card cantik. Walaupun banyak yang on the dot tapi selagi tak bertukar warna kira okeylah pada aku.

Kisah seminggu lepas...

Ada teman sepejabat yang tinggal di satu kawasan perumahan denganku. Kiranya waktu kami keluar rumah dan sampai ke ofis selalunya lebih kurang sama. Kalau cepat berlenggang kangkunglah kami berjalan masuk ofis. Kalau terlambat sama-samalah kami marathon ke mesin punch card. Minggu sudah ada satu hari tu kami sama-sama terlambat. Parking kereta betul-betul depan lobi sebelum berkejar untuk punch card. Selepas selamat urusan punch card, sambil tersenyum-senyum lega sambil urut-urut dada, kami pun mulalah buka cerita. Trafic light lambat bertukar warnalah, ada orang drive slow sangatlah, ada orang salah ambil lanelah, ada orang taknak bagi laluanlah dan macam-macam lagi kesalahan orang lain.

Elok saja habis semua kesalahan orang lain yang bersusun disenaraikan, kami sama-sama tergelak sendiri sambil mengaku itu semua hanyalah alasan. Punyalah banyak kesalahan orang lain yang kami nampak. Sedangkan kami berdua ni selalu keluar rumah asyiklah cukup-cukup masa. Tak pernahnya keluar awal. Tapi kisah yang itu langsung tak cerita. Itulah kita ni kan. Kesalahan orang selalu saja suka nak diperbesarkan. Tapi kesalahan sendiri yang menjadi penyumbang kepada masalah itu langsung tak mahu cerita. Aduhai.. Esok dah masuk bulan mac. Harap-harap adalah perubahan yang lebih baik nanti.

40 comments:

AngahSayang2314 said...

hehehe lambat yer.....

A.s.t.i.n.a said...

Saya juga salahkan kereta lain di jalan apb lambat... sian kete2 lain itu.. alasan harus ada.. hehe Kak Nis.. semangat !

sarah-najwan said...

saya mmg xle kuar lambat sb patut da msuk kelas kul 7.20am..hehe

so..jam 7am..wajib di dlm kereta..jika time dgr panggilan hangit msih di rumah..maknanya lambatlah..dan mkn jem tanpa roti di kwsn skol anak saya..pastu saya lak..membebel2 marahkan org yg penakut nk cross jln..bla..bla..bla..bla...hehehe

Amy Syaquena said...

hari nie sudah lambat ye..sabar je la

my name is Yana said...

memang kesal dgn diri sendiri..selalu je mencari alasan...

Eye_nee said...

heheh..salah sendiri salahkan org lain...lain kali kene kuar seminit awal..atau sepuluh minit awal...atau setengah jam awal....

Izan Ishak said...

betul jugak ye kak...kadang2 kita dok sibuk2 cerita silap org itu ini. kita pun byk jugak silap kan...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak konon nak cipta rekod, tak mo ada warna merah kat punch kad, tak berjaya gak rupanya, bulan ni aje dah 5 merah, hehehe, 8.01 pun dah merah kan..hehehe..geram

Pala Maldini said...

alamak! baru perasan yang aku dah lama benar punch card tak ber kaler biru...

lydzar said...

heheh takpa, kereta2 dan orang2 itu tak tau akak salah kan dorang hihihi..

saya pulak selalunya sampai 30minit awal, sbb turun awal sekali dgn hubby..dh malas nk naik semula..kalau duduk umah teres/bawah, maunya keluar ngam2 masa jugak kot :D

aliza said...

huhu, adakalanya dah lumrah hidupkan .. mesti akan bercakap tentang orang, klu tak salah orang , cakp pasal baju orang la, sikap orang la, masalah orang la, normal, tu la warna warni kehidupan, klu kita statik jer macam tak meriah pulakkan dunia ni, ala kadang kala liza pun same, yang liza paling tak suka, drive kereta sambil guna handfone, sakitnya hati, patt la dia bawa under 50km rupanya dia bergayut, ape salahnya berhenti kat tepi jalan..... eeeeee hemmmm lagi satu orang yang tak reti nak bagi signal, en. hubby selalu membebel bila orang potong tiba2 tak bagi signal (KERETA MAHAL BAGI SIGNAL PUN SUSAH), tapi ape nak buat takan la kita nak pgi sound orang tu, just bercakap sendirian atau hanya membebel sahaje sorng-sorng.....

farah fauzi said...

kesalahan orang kita asyik nampak..kesalahan sendiri kita buat2 tak nampak..hehe...kelakar la kita nih..

bunga said...

hahaha..cam terasa jer..wakakak..bunga pom kuar semput-semput jer..hahaha..

bunga pom ank berubah gak..cayokkk..

ummiross said...

Hehe adil lah kan Hanis, orang salahkan kita, kita salahkan orang..

Semoga sama2 dapat memperbaiki diri..

Fieza79 said...

bleh stres kalau asik terkejar punch card kan...tp dok buat lmbt jgk...hehe biasa la tu jam melayu org kata..hehee

diana said...

balik umah kang semua jam2 dalam umah dan jam2 kat hp cepatkan sepuluh minit..
saya kat umah buat gitu la..

MamaTiaMia said...

thumb up to hanis;) not easy to admit kan:)hmmm baca entry hanis pasal anon tu..macam2 kan,betul blog milik kita..ianya ibarat rumah kita,kita tak tutup kat orang,they boleh datang and tengok,tapi bila kita sudi buka rumah pada orang,orang pun patutnya kalau tak berterimakasih patutlah berbudi bahasa:)against two thumbs up to you because you tak melatah,good girl:)

Dilla Ady said...

dilla pun suke ngam2 jek kalu nk gi keje...

baring2 tgk mr bean dulu la...borak2 ngan anak dulu la..pastu kelam kabut drive cam org giler..hihi

Hanis Azla said...

angah sayang2314: he..he.. selalu..

astina : alasan itu perlu ada kan..

sarah najwan: bagusnya selalu cepat keluar.. bila dah lambat tu mmg kita kalut nak salahkan org lain aje kan..

amy syaquena : selalu lambat.. tp hari ni ngam2.. he..he..

my name is yana : itulah.. samalah kita..

eye-nee : itulah, salah sendiri selalu tak nampak.. selalu rasa nak keluar awal tp lambat jgk..

izan ishak : betul.. kdg tu salah tu mmg datang dari kita jgk..

mamasyaza : takpe kak.. bulan depan boleh cuba lagi.. no merah2 he..he..

pala maldini : cepat cari alasan kenapa tak byk kaler biru tu.. he..he..

lydzar : itulah, sbb dia org tak tahu asyiklah nak salahkan org.. he.he.. ambil kesempatan betul..

aliza : mmg lumrahkan.. dah tahu salah sendiri tetap juga nak cover dan salahkan org lain.. aduhai..

farah fauzi : kelakarkan.. dah sedar tp tak juga nak berubah..

bunga : terasa yer.. jom kita berubah sama2..

ummiross : InsyaAllah, semoga kita sama2 dpt memperbaiki diri..

fieza79 : he..he.. mmg jam melayu..

diana : tips yg baik ni.. nnt akak cuba yer diana.. Terima kasih diana..

mamatiamia : Thanks yer.. itulah, utk berubah mula2 terpaksalah admit kesalahan sendiri kan, harap2mampu berubah kepada yg lebih baik.. ttg anon tu tak boleh nak melatah sbb nnt rosak mood utk terus berblogging.. jdnya kenalah terima dgn positif..

Dilla : sipa boleh baring2 lg yer.. biasalah selalu rasa sempat walaupun dah lambat kan..

Daddy Ziyyad said...

entri yg bagus ni...menjadi peringatan utk saya juga..satu jari menuding kat org lain, 4 lagi jari tunjuk kat diri kita :P

moralnya, keluar awal (tapi tu yg susah nak buat kannn)

- GC - said...

ofis sy takpe, kalo masuk lambat, kena balik lambat. hihi

h4ni3 said...

saya patut masuk keje kul 8.30...

tapi selalunya 8.30.. saya baru kunci pagar rumah... hehehe.. 8.35-8.37 saya sampailah opis..

sebbaik takde punch card.. :D

Hanis Azla said...

daddy ziyad : Alhamdulillah.. hari2 nak keluar awal.. tp asyik tak menjadi.. he..he..

-GC- : bagus juga peraturan mcm tu kan.. cover balik mana yg terkurang..

h4ni3 : wah.. ini baru betul2 on time ni.. on time keluar rmh yer doc.. he..he..

Myra Jay said...

Hehee.. yela tak nak ngaku salah sendiri tu yg salahkan orang lain je..
Sama la MJ pun kekadang bila rasa nk lmbat punch je bwk keta kalah mat rempit..hahaha :)

Dinas Aldi said...

akak memang tak boleh lambat. banyak benor pantang larangnya.

Hanis Azla said...

myra jay : itulah sbb bila dah lambat tu buat kita rasa berslah, then dengan muka tak bersalah salahkan org lain pula.. he..he..

dinas aldi : bagus juga klu byk pantang larang kan kak.. jdnya takdelah lambat..

=sz= said...

kak, semoga bulan mac nnt mesin punch card tu jam dia lambat sikit! ;p

Sasa Al-Sharif said...

sesekali aku pun sama. bagi alasan utk terlepas. hehe. cuma tak ulas banyak la

Adiwieyah said...

salam Ziarah kat sini...kalau cakap pasal punch card ni..tahun lepas Fie tak pernah merah coz selalu awal dari orang lain...siap tolong buka pintu sekali..tapi tahun ni, bila pindah rumah..nape le dah nak dekat2 merah tau..tapi tak pernah merah lagi...kuar rumah dah 6.30 pagi..agaknya bila rumah jauh ni lagi banyak cabaran...time mesin punch card rosak..semua seronok le..bln ni hari2 mesin k.o..so kena tulis tangan.time balik ok pulak....

-Sara- said...

btollah kak, kdg2 silap sndiri kite xsedar kn..hihi

Caythrine Amanda said...

hihihi betol3, betol kate akak tu.setuju!
moral bgun pg trs g kj ek... ;D

Fariq said...

hi kak hanis nama ic dalam blog. :p.

betul la.. sesetengah org melayu ni mmg suka kuar umah lambat2.. kalo nak gi tempat keje ke tempat blaja ke. mesti dah set time kol bape perlu gerak. padahal kalau gerak waktu tu dah bley tau dah jalan mesti tak lengang punya.. jgn amek ati ye.. kawan ckp kat diri sendiri ni.. :p

latest -
-DoFollow Kan Blogspot Anda Sekarang...

Kamalia said...

sy zmn keje dulu pun,suka jugak samapi on time je..mls nak dtg awl..xtau nape..tp,bile dah lmbt,mulala asyik duk cr alasan..mmg betulkn, kdg2 kita xnmpk sbnrnya itu kesalahan kite sndrik..hehehe

Hanis Azla said...

=sz= : ha..ha.. harap2 gitulah.. tiap pagi berdoa mcm tu..

sasa al-sharif : alasan tu mmg kena ada kan..

adiwieyah : saya yg rmh dekat pun lambat juga.. he..he.. klu ddk jauh tu tak tahulah mcm mana fie..
bila punch card rosak dan kena tulis tangan tu, kejujuran paling penting kan..

-sara- : betullah sara.. kdg tu dah sedar pun kita buat2 tak sedar..

caythrine amanda : tp bangun pagi selalu ada aje benda lain yg nak kena buat sblm pergi kerja.. he..he.. alasan lg..

fariq : betullah.. mmg salah kita sendiri.. nak jgk keluar waktu jalan tgh sesak kan.. tak ambil hati pun sbb mmg tahu ada betulnya juga benda tu..

kamalia : itulah, bila dah lambat mulalah mcm alasan yg keluar kan..

✿ etiey erywan ✿ said...

namanya manusia kan. yang paling tak tahan bila mengungkit dan menyenaraikan kesalahan orang. macamlah diri sendiri tu bagus sgt kan.. follow n blog list erk

AngahSayang2314 said...

alamak hanis selalu ke??? hehehe hohohooo

Hanis Azla said...

etiey erywan : betullah, bila tak sebut kesalahan diri mmglah kita selalu rasa baguskan.. itu yg asyik nampak salah org aje tu.. hu..hu.. Salam kenal yer.. Thank sudi follow..

angahsayang2314 : selalulah jgk.. he..he..

Aida said...

kak hanis, saya selalunya salahkan pemandu yg terlalu berkira sangat akan matahari .. bila ada kilauan matahari je, confirm dorang bawak kete slow mcm ada penari bogel di tepi jln .. bulan lepas 3 kali lambat .. hmmmmm .. dapat surat cinta lah teman ...

Aida said...

kak hanis, saya selalunya salahkan pemandu yg terlalu berkira sangat akan matahari .. bila ada kilauan matahari je, confirm dorang bawak kete slow mcm ada penari bogel di tepi jln .. bulan lepas 3 kali lambat .. hmmmmm .. dapat surat cinta lah teman ...

Hanis Azla said...

Aida : nasib baik waktu akak keluar rumah tu matahari belum naik lg.. klu tak bertambah lglah alasan akak nak salahkan org lain.. he..he.. aduh.. minta2 tak dapatlah surat cinta tu...