Nuffnang

Thursday, March 10, 2011

Bila hitam bertukar putih..

Bila hitam bertukar putih tu aku nak cerita tentang uban di kepala.
 
Seorang teman pernah bercerita tentang ceramah agama yang dihadirinya mengenai uban. Menurut ustaz, salah satu tanda ajal sudah menghampiri kita ialah bila uban sudah ada di kepala. Jadinya bila dah ada uban tu banyak-banyakkanlah melakukan amal ibadah secukupnya. Sebab tanda-tanda awal tu sudah ada. Walaupun ustaz tu bercakap secara berseloroh, tapi kebenaranya tetap ada. Bila uban sudah di kepala dan kita masih terus leka. Jadinya bila lagilah kita mahu memperbaiki amal perbuatan kita.
 
Seorang teman pula memberitahu, kalau kita ada uban setakat dua tiga helai tu. Elakkan dari mencabutnya. Katanya kerana air rambut putih itu akan terpercik mengenai rambut-rambut lain yang menyebabkan rambut yang lain pun akan beruban juga. Iye ke? Entahlah, aku tak pasti pula kebenarannya.
 
Kalau en.asben, rambut putih yang mula kelihatan di kepalanya memang tidak disebut uban.  Ha..ha.. punyalah taknak mengaku yang rambut tu dah mula ada yang bertukar warna. Jadinya bila en.asben minta tolong untuk mencabut ubannya, tentu dia akan kata Ma, tolong cabut rambut I yang tak hitam ni.. he..he..
 
Pernah juga aku bertanya padanya Yang, nanti kalau rambut I dah ada uban, nak ke you tolong cabutkan macam I cabut rambut you ni. Selalu saja dia jawab dengan melawak hmmm.. tengoklah. Eeeiii.. Tapi masa zaman bercinta dulu, en.asben ada beri satu notes ni padaku.
 
And when there's silver in you hair, you don't have to ask if I still care..
 
Nampaknya macam takdelah tu dia nak tolong cabutkan ubanku. Sebabnya dia kan awal-awal lagi dah kata dia tak kisah kalau rambut aku putih pun. Ha..ha..
 
*Sampai sekarang I masih simpan notes tu..

32 comments:

Hafriz Mohamad said...

oh, rmbutku sudah mula memutih..
tp..aku x kisah sgt klau mula mmutih sbb nmpak lbih matang..hehe~

~ yus ~ said...

sweet lah notes yg hubby Hanis bagi tu..

Yus pun dah mula ada rambut yg tak hitam di kepala...:)

Dinas Aldi said...

akak sejak umur awal 20an lagi dah ada uban, hehehe

sarah-najwan said...

huhu..rambut tak hitam saya pom byk..rasanya sejak saya umo awl 20-an kot..rambut tak itam ni da ada..huhu

saya ngikut mak saya punya..rambut mudah yg tak nak itam tuu...ingat lagi masa saya kecik2..mak suh cabut..masa tu mak saya muda lagi..awl 30-an..tu pom da byk tau..jadinya skrg..jatuh kat saya lak..


tapi my hubby xkisah sb salah satu cara kami berdua-duaan ialah ketika gilir2 mencabutnya...hahahahaa..

**tapi skrg xkoser nk cabut sb byk sgtttt..hahahha..

whitecappuccino said...

very nice note dr asben tu,,
rambut akak dah lama putih :)
anak akak ada buat entri pasal ni..
http://amira-syuhada.blogspot.com/2011/01/biarkan-rambut-beruban.html

♥MAMASYAZA♥ said...

rambut akak blom ada uban, tp rambut en. abah, dah ada..hehehehe, dah makin tua le tu

shameel Iskandar said...

kekadang uban tu mencerminkan kematangan. Tapi, org tak waras pun beruban jugak ramburnya. hahaha

Hanis Azla said...

Hafriz Mohamad : Hukum alamlah klu rambut dah memutih tu kan.. nampak lg matang yer..

~yus~ : itu yg sampai skrg simpan tu.. saya pun dah ada juga 2,3 helai..

Dinas Aldi : Ikut jenis2 rambut kan kak..

Sarah Najwan : Wah.. ada acara berdua2an bergilir2 cabut uban yer.. penguat kasih sayang tu.. Oh, akak ikut mak yer.. mak saya pula walau dah umur 60 tahun, rambutnya masih tak byk uban.. tp arwah ayah masuk 40 tahun saja dah memutih rambutnya..

whitecappucinno : anak akak pun ada buat entry pasal ni juga yer.. InsyaAllah, nnt saya jengguk ke blog anak akak tu.. Thanks yer..

mamasyaza : kita serupa kak.. tp saya ni selai dua tu adalah juga..

Hanis Azla said...

shameel iskandar : lambang kematangan yer.. patutlah org lelaki tak kisah sgt klu rambut beruban pun kan.. he..he..

si para para said...

kalau muda muda lagi dah ada uban tu macam mana.. dari sekolah lagi dah ada uban,

Fieza79 said...

huhuu kita pun dh ada uban seurat dua...geram tgk mcm mana pun nk gak cabut..

A.s.t.i.n.a said...

tugas mencabut uban itu ialah anak2.. sebab mata mereka masih dapat membezakan.. saya memang tugas hakiki untuk mak bapak.. so anak2.. sila berlatih..

Yua said...

sgt sweet suami akak.. hahaha..

sy pon da ada dua tga helai rmbut putih ats kpala ni. adoiiii

Kayun said...

akak..kwn2 sya ada ja yg dah ada uban skrg ni pun..hehe

Pala Maldini said...

kawan : "eh, banyaknya uban rambut nko tu"

aku : "ini bukan uban la.. aku dye sehelai.. sehelai.."

haha!

Eye_nee said...

Uban itu satu tanda peringatan bahawa kita ni sudah meningkat usia..jd perbanyakkan lah amal....kalau hubby akk pulak..dia tak suka cabut uban2 tu...dia akan suruh akk gunting...mata kita ni pulak dah rabun...jangka nak potong sehelai rambut putih...terpotong 6 helai rambut hitam....kemain marah dia kat akk...

So Shy Lady said...

nanti ah, nk buat n3 psal mnangani masalah uban d kpala


hmmm...bila ntah heheh

AngahSayang2314 said...

ramai cakap macam tue tul ke??

farah fauzi said...

tak kisah rambut putih ke rambut hitam..janji sentisa sayang menyanyang..hehe

ummiross said...

waa ummi suka notes tuu, romantik lak bunyinya...

- GC - said...

eh kak, org muda pn ada uban. depa kata, tu uban penyakit.

Hanis Azla said...

si para para : itu maknanya rambut dia ada masalah.. eh..eh.. dah mcm pakar rambut pula akak ni.. he..he..

fieza79 : betul, gatal aje tangan ni nak mencabutnya kan..

a.s.t.i.n.a : mmg tugas anak2.. tp suami2 ni ttp juga nak isteri2 yg mata tak brp terang ni tlg cabutkan.. ha..ha..

yua : dah ada juga yer.. byk fikir kot.. he..he..

kayun : itulah, penggunaan produk rambut pun boleh buat rambur kita cpt beruban kan walaupun umur masih muda lg..

pala maldini : ha..ha.. jawapan yg sgt bernas..

eye_nee : betul tu kak.. satu peringatan buat kita.. saya pun gitu, klu tolong cabutkan uban dia, rambut putih dgn rambut hitam sama byk yg tercabut.. ha..ha.. mmg angin aje en.asben..

so shy lady : bagus juga klu buat entry pasal tu.. boleh jdkan panduan..

angah sayang2314 : entahlah angah, akak pun tak sure..

farah fauzi : betul, warna rambut bukanlah ukuran.. yg penting perasaan sayang tu kan..

ummiross : romantik yer.. nnt bolehlah ummi bg dekat en.abang ummi juga..

-GC- : akak pun dengar cam gitu juga.. mungkin iye kot..

S..U..D..@..I..S said...

haha..uban!! yang paling ditakuti oleh wanita...tp kena hadapi juga....

Peminat Katie Holmes said...

sweet ;P

✿ etiey erywan ✿ said...

wah romatik kak.. en suamimu. heheh... tak pe lah kak. jadi peneman 'sementara' pun tak pe kan selagi hayat dikandung badan :)

Adzriel AB said...

aww... romatiknya! teman forever tu! dia dah berjanji sehidup semati hanya hanis seorang. akak belum beruban rasanya...hubby yg banyak beno..

Suara Kalbu said...

Uban ?

Macam dah jumpa je sehelai dua di kepala ida ni kak ... oh tidakkkkkkkkk

Dilla Ady said...

dilla da ade uban tau kak...dan mmg hubby yg jadi mangsa tolong cabut...huhuh

Hanis Azla said...

sud@is : itulah.. tp kena hadapi juga sbb dah hukum alam kan..

Peminat Katie Holmes : :))

etiey erywan : Alhamdulillah, bersyukur sgt dgn anugerah yg terindah ini..

adzreil ab : Harap2 gitulah kan.. semoga hubungan kami sentiasa diberkati Allah.. akak awet muda, tentulah takde uban lg.. he..he..

suara kalbu : dah ada sehelai dua yer ida.. samalah kita.. jom jerit sesama.. tidaaaaaaakkk he..he..

dilla ady : wah, hubby dah tolong carikan uban dilla yer.. nnt turn dill pulalah yer cabut ubannya..

Ogy said...

huhu rambut gee pun dh ade uban sesat ni....

mr b plak penuh uban kat janggut..sbb takde rambot...hik2

aliza said...

so sweets, hehehe...... the true love. walu pun dah lama kawin still romantik lagikan ...

irgi said...

tugas mencabut uban itu ialah anak2.. sebab mata mereka masih dapat membezakan.. saya memang tugas hakiki untuk mak bapak.. so anak2.. sila berlatih..