Nuffnang

Wednesday, March 16, 2011

Pergi ke Medan - Versi Is & Az...

Malam tadi dalam cab on the way balik ke rumah aku minta anak-anak tulis cerita mengenai percutian kami. Balik kerja tadi cerita tersebut sudah tersedia di atas meja. Jadinya inilah cerita percutian kami versi anak-anakku. (Dah mamanya blogger jadi anak-anak pun dipaksa menulis juga he..he..)

Versi Is :
Pada hari sabtu 12/3/2011, saya dan keluarga pergi ke Medan Indonesia. Di sana saya menginap di hotel iaitu Danau Toba International Cottage. Kami menginap di sana hanya satu malam dan pada hari seterusnya saya pergi ke Samosir Island. Kami pergi membeli belah. Seterusnya saya ke Tomok. Di sana terdapat kubur raja dan askar. Saya, adik dan kakak menaiki kuda di pasar buah dan menginap di Hotel Danau Toba International Hotel cuma satu malam. Pada hari seterusnya saya menginap di Hotel Garuda Plaza. Pada malam itu saya ke Funfair (actually bukan funfair tapi fun park kat sebuah shopping complex). Pada hari selasa kami balik ke rumah. Kami rasa gembira dan jika ada rezeki lebih saya hendak pergi ke sana lagi.

Versi Az :
Pada hari sabtu saya pergi ke Medan dengan keluarga saya ke kedai songket. (kedai batiklah anakku) Pada hari ahad saya pergi ke Parapat dan naik bot ke Samosir dan Tomok. Pada hari isnin saya pergi ke Garuda. Pada malam saya pergi ke pusat beli belah. Lepas itu saya pergi ke tingkat atas sekali. Lepas itu saya bermain permainan video. Lepas itu saya naik roller coaster.

PS : Aku salin bulat-bulat ni. Kalau tak faham minta maaflah yer. Sebab inikan karangan budak sekolah rendah. InsyaAllah, nanti aku update versi Han yang lebih details sikit ceritanya.

31 comments:

h4ni3 said...

hahaha
pandai mama dia cari idea utk update blog! :D

pasni elok jugak kalau akak create blog utk diorang sorang satu. boleh asah skill penulisan :D

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sgt skema ayat diowg..kalo diowg bace bahasa kite berblogging camne ea? hahha~ malu-malu

aliza said...

anak akak yang kecil tu tak tulis karangan ker. manatau baby ceritakan pengalaman dia pulak :)

whitecappuccino said...

bagusnya..asah bakat anak2 menulis.

-Sara- said...

hikhik..comellah! :)

nnti smbung lagi tau :)

=sz= said...

sangat kreatif la kak!

mungkin bila anak2 saya dah besar sikit (masuk sekolah rendah) saya akan ikut cara akak ni... boleh ye kak? heee

sekurang2nya diorang kena catat/ingat perjalanan/pengalaman bercuti bersama keluarga. kat sekolah pun selalu ada soalan2 tentang karangan macam ni kan :)

diana said...

akak ..
buat video lagi best kak..
mintak diaorang bacakan..
vlog la konon..
hehhehe

ummiross said...

Hehe lepas tu apa lagi Az..?

Kira ok ni Hanis, dia orang boleh mengarang dengan tulus ikhlas...takde nak control macho.

Adzriel AB said...

hanis nak tau... karangan diaorang memang bagus. kalau anak akak boleh termenung dulu... tengok2 ada sebaris dua je.

Shiela Latif said...

creative lah hanis.....ti shiela nak ajar danial macam ni jugak :)

Lulu caldina said...

wah..seronok bercuti kak??

Kayun said...

yeah, dapat idea nanti nak suruh anak2 saya buat mcmni gak la akak..hehehehehehehe..(berangannn sat)

A.s.t.i.n.a said...

Haha Kak Nis.. tu memang dorang wat karangan "Kisah Percutian Anda"

Astina tutup blog buat seketika.. Sila rindu Astina :)

Eye_nee said...

Hehehe..tak sabar-sabar nak baca versi yg mak mereka tulis pulak...

Hanis Azla said...

h4ni3 : itulah.. punyalah nak ada entry yer.. ha..ha.. InsyaAllah ada niat juga tp belum berkesempatan lagi..

khumaera ismail aka habibi ismail : sgt skema kan.. yg penting mesej sampai.. he..he..

aliza : yg az tu baby lah tu liza..

whitecappucinno : mmg kena asah kak, sbb anak2 saya agak lemah juga penggunaan bahasanya. harap2 dpt jd praktis utk menulis dgn lbh baik lg..

-sara- : ok.. nnt akak sambung versi han pula yer..

=sz= : boleh saja.. apa salahnya.. yg baik kita sama2 praktikkan.. kdg2 klu tak buat mcm ni kejap aje dah lupa pengalaman bercuti tu kan..

diana : good idea tu diana.. next time boleh cuba dgn ber vlog pula..

ummiross : ha..ha.. asyik lepas tu aje yer ummi.. tp itulah dah boleh jd ayat pun saya dah senyum dah..

adzriel ab : Alhamdulillah.. anak2 saya suka tulis diari.. itu yg boleh tulis sikit2 tu..

shiela latif : InsyaAllah nnt pun danial blh buat mcm tu.. nnt kita sama2 baca versi danial pula..

lulu caldina : seronok lulu dpt tgk tmpt org..

kayun : bagus2 dpt idea utk bakal anak2 kayun nnt..

astina : mmg itulah tajuknya.. alamak tutup sementara ker?? dah start rindu dgn astina dan tulisan astina ni..

Hanis Azla said...

eye_nee : kak, saya dah wakilkan dgn tulisan anak2 saya aje kak.. he..he.. nak ngelaattt.. tp nnt saya share gambar kat sana yer..

Pala Maldini said...

haha! cerita straight to the point..

mujur depa tak tulis..

"saya tengah boring menunggu emak2 bershopping..huhu!"

srikandi cinta said...

bestnya...ape yg mnrik pasal medan tuh?? :)

Ati Masrif said...

baguslah idea hanis
bila lagi nak asahkan
bakat mereka ni kan..

bunga said...

hahahaha..adakah ayat yang warna hitam itu pom ditulis olehnya..

Hanis Azla said...

pala maldini : ha..ha.. yg itu klu ayahnya yg tulis karangan tu..

srikandi cinta : permandangan di lake toba yg menarik tu..

ati masrif : itulah.. harap2 berguna utk asah bakat dan menaikan mutu penulisan mereka di sekolah nnt..

bunga : ayat warna hitam tu mamanya yg punya.. ha..ha..

Amy Syaquena said...

wah seronoknya bercuti..

Maya said...

Oh..Is dan Az minap di garuda ya..aunty maya dulu pun minap situ dan 2 lagi hotel sebelahnya..daksina dan 1 lg apa ntah lupa..1 mlm 1 hotel hahaha..

Bravo! boleh dikembangkan lagi karangan diorang ni kak :)

AngahSayang2314 said...

apa lg hanis kasi up la gambar2 nak tengokkkkk

♥MAMASYAZA♥ said...

karangan budak2 mmg bestkan kalo baca, nak tergelak dibuatnya.
akak tak penah lagi sampai medan, ntah bila pun tak tau la

NICK IRFAN said...

comel plak baca karangan anak2 akak ni... hehe

azura said...

haha mcm saya sekolah rendah dulu mcm tu la kalo buat karangan kisah percutian cuti sekolah hehehehe....akak kat garuda tu ada apa? saya msa umur 15 thn saya penah g medan tp tak smpat nak jalan2 byk tempat

farah fauzi said...

prektis jadi blogger si kecil nih..hehe..best tak akak jalan2..mesti best kan..

Hanis Azla said...

amy syaquena : mmg seronok..

maya : ohh.. maya pun stay kat situ jgk yer dulu.. mmg satu malam satu hotel sbb jarak dia jauh2 kan..

angah2314 : nnt ada masa akak upload yer angah.. tungguuu...

mamasyaza : itulah.. nak tergelak pun ada.. InsyaAllah nnt turn awak pula..

nick irfan : comel yer.. TQ..

azura : sama yer mcm azura dulu2.. he..he.. garuda tu nama hotel.. kat sana lake toba dan berastagi yg cantik.. mungkin dah lain sikit kot lepas beberapa tahun yg lepas azura pergi..

farah fauzi : he..he.. praktis2.. bestlah farah.. lake toba tu cantik..

Mamamya said...

elok juga karangan anak2 ni..x la berterabur sgt...msh blh faham lagi...:)

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. Thanks yer sudi follow di sini.. Salam kenal..