Nuffnang

Wednesday, March 23, 2011

Cover line punya cerita.. versi SPM..

Hari ini keputusan SPM keluar. Tahniah untuk semua pelajar yang berjaya. Yang tidak berjaya tu, boleh usaha lagi. Tak perlu nak gundah gulana sangat. Perkara dah lepas pun. Dunia belum berakhir andai tidak berjaya dalam SPM. Banyak lagi cara untuk mencipta kejayaan. Pokok pangkalnya kita mahu terus berusaha. Jangan pula terus diulit kecewa. Teringat lagi waktu zaman SPM ku dulu. Ada juga teman-teman yang terpaksa mengulang SPM sekali lagi menjadi lebih berjaya kini. Malah ada juga yang lebih berjaya dari mereka-mereka yang cemerlang dahulu.

Bercerita tentang SPM ni teringat  pula zaman-zaman aku di tingkatan 5. Zaman sekolah dulu aku ada 3 orang kawan baik. Waktu itu untuk peperiksaan SPM kami boleh memilih samada Subjek Pendidikan Islam atau Lukisan untuk SPM. (Sekarang ni macam tu lagi ke?? Aku tak pastilah). Waktu itu aku dan seorang lagi temanku memilih subjek Pendidikan Islam. Manakala 2 orang temanku lagi memilih subjek Lukisan. Untuk pelajar beragama islam walaupun tidak mengambil subjek Pendidikan Islam dalam SPM,  wajib juga untuk masuk ke kelas untuk subjek itu. Jadinya bila waktu Pendidikan Islam memang kami berempat akan masuk belajar bersama juga.

Pada pertengahan tahun kami di tingkatan 5, kedua-dua temanku yang mengambil subjek Lukisan itu berkerja part time  di Mc D pada waktu malam. Jadinya kadang kala bila di dalam kelas, mereka berdua akan mengantuk. Untuk subjek lain mereka memang tidak boleh tidur kerana subjek lain masuk periksa. Maka dalam subjek Pendidikan Islam saja peluang untuk mereka melelapkan mata. Makanya tiap kali mereka berdua mengantuk, kami yang berdua inilah yang terpaksa cover. Selalunya kami akan pilih dua meja di depan dan dua meja di belakang. Kedudukannya  pula mestilah di barisan tengah kelas sebab pelajar-pelajar yang di depan atau di belakang selalu lebih di beri perhatian. Puaslah kami berdua duduk tegak sambil memberi sepenuh perhatian kepada pengajaran ustazah. (Kalau time tak cover kawan tak pula gitu.  Asyiklah sok sek sok sek aje dalam kelas he..he..).  

Manakan tidak, kami kena selalu peka dengan pergerakan ustazah agar kawan kami yang berdua di belakang tidak tertangkap.  Kalau ustazah bergerak, badan kami juga terpaksa bergerak agar melindungi teman yang di belakang. Ini juga memberi kami ruang untuk kami mengejutkan mereka pada waktu yang perlu. Berkat dari kesungguhan aku memberi "sepenuh tumpuan" pada ustazah itu dalam pengajarannya, aku dapat A1 untuk subjek Pendidikan Islam dalam SPM. Bukan setakat aku, ustazah pun tak sangka. Alhamdulillah. Terima kasih jugalah untuk teman-temanku yang berdua itu. Kalau tak disebabkan aku terpaksa cover mereka, tentunya aku tidak memberi tumpuan sebegitu di dalam kelas. Tanpa tumpuan memang susah juga aku nak score rasanya.

PS : Perbuatan ini bukan untuk di tiru yer..

29 comments:

sarah-najwan said...

oo..kantoi suda..hahaha

saya yg dok dlm profesion ini
macam2 peel tau pesen budak utk tido..ada tu sampai meleleh air liur basi tau..nk muntah pom ade saya ni..huhu

tapi itulah cabaran seorg guru..

ummiross said...

Hehe bukan anak murid je yg mengantuk,kadang2 cikgu pun mengantuk jugak,tambahan kalau tak tido jaga anak demam atau sakit...

h4ni3 said...

hehehe
boleh bayangkan macamana terpaksa gerak badan nak kasi kaver kengkawan kat belakang tu :D

✿ etiey erywan ✿ said...

hehhehe.. tingat kisah p.ramlee dgn criternya

-Sara- said...

k hanis, bukan ke subjek pend islam tu subj wajib ke? boleh pilih eh mase time k hanis dulu?

fathiahRAIHANA said...

hehehehe . sweet laa cover mmber tdoq akak ^________^
rindu la zaman skolaa . huuu

diana said...

terima kasih untuk tips tu kak..
hahahah...

my name is Yana said...

ooo itu macam ke?nasib tk pernah kantoi... ;)

Eye_nee said...

hehehe..member punya pasal kan...sanggup cover ...tp tu la hikmahnya sampai buleh dpat score A1..

Hanis Azla said...

sarah najwan : tentu dh lali dgn feel pelajar kan kak.. mmg besar cabaran seorang guru ni..

ummiross : cikgu walau ngantuk pun tp selalu tak tunjuk kan ummi..

h4ni3 : he..he.. boleh bayangkan yer..

etiey erywan : boleh teringat p.ramlee juga yer.. ha..ha..

-sara- : masa zaman akak boleh pilih lagi.. tak wajib ambil..

fathiah raihana : he..he.. baekk punya cover.. zaman sekolah mmg zaman yg paling best kan..

diana : tips yg beri penumpuan tu mmg boleh ikut.. tp tips cover kwn2 tu jgn buat pasal.. he..he..

diana : mmg nasib tak kantoi.. nasib juga cemenrlang..

Hanis Azla said...

my name is yana : itulah..nasib tak kantoi.. klu tak habis kami empat2 org tu.. he..he..

eye_nee : betullah kak, kwn punya pasal dpt juga habuan yg tak terduga.. he..he..

bonda dadif aka akish said...

bile igt time form 5 dulu...alahai...terpikir jgn la dadif pon cam aku jugek...

nurkaloi said...

hahah nakal seyhhh
hahaha memg sweet memories kan kalau diingt semula

ieja amieja said...

kih kih kih...
mmg seronok bila teringat blk zmn seklh dulukan..klu d bg pilihan rasanyer nak blk ke zaman tu..manakan mungkin..pape pun skrg slivers dah byk berubah,mcm2 ragam student skrg ni..yg lbh teruk dr kita pun ada..

farah fauzi said...

berkat tolong kawan tuh kak hanis..sayapun dapat A1 jugak..hehe..(sajer nak bgtahu nih)

Ati Masrif said...

ooo...gitu citenya

tapikan sambil menolong kawan
dah mendatangkan kebaikan pula
pada hanis kan...hihi

=sz= said...

alhamdulillah tahniah kak dpt A1! ...kalau semua subjek beri tumpuan gitu mesti dapat straight A kan! ehehee...

kalau dalam kelas, saya suka berinteraksi / panggil student yang ada potensi ke lautttt ke alam lain je rupanya ... :p

Adzriel AB said...

itulah tips nak score A. tumpuan dlm kelas... tumpuan sebab terpaksa.. he..he.. ada hasilnya.

Pala Maldini said...

cikgu fizik aku pernah kata...

"SPM lah peperiksaan terPENTING sekali dalam hidup anda semua"

Lizzie Yasmin said...

dah tak der PI boleh pilih dah... wajib.. so tak der alasan tuk tido.. waaaaa

wahida said...

hahaha...baik la akak ni sanggup coverline member...tapi bagus jugak, akak boleh score ngan baik subjek agama tu kan...

kak, anak2 akak swim kat mana?

AngahSayang2314 said...

heheh bukan anak murid jer angah pun sama gak hahaha,,,,,

Hanis Azla said...

bonda dadif akak akish : akak pun selalu terfikir mcm tu.. jgnlah anak2 aku ikut perangai aku dulu..

nurkaloi : mmg nakal dan sgt manis utk dikenang..

ieja amieja : bdk2 skrg lg advance.. klu diberi peluang rasanya semua org mahu kembali ke zaman itu kan..

farah fauzi : itulah.. yeah kita sama.. tp farah mmg budak bijak.. akak ni bdk byk main.. he..he..

ati masrif : mujur ada kebaikannya.. Alhamdulillah..

=sz= : klu tahu boleh score dgn cara gitu mmg awal2 dah volunteer nak cover kwn2 lain todo.. he..he.. dgn cara berinteraksi mmg boleh hilangkan ngantuk dlm kelas kan..

adzriel ab : klu beri tumpuan mmg apa yg kita belajar senang masuk kepala kan kak.. tp sy ni sbb kes terpaksa pula.. he..he..

Pala Maldini : rasanya masa dalam tingkatan 5, ramai cikgu ingatkan kita mcm tu kan.. tp ramai yg tak ambil serius.. asyik ingat main aje..

Lizzie Yasmin : dah takde alasan lg.. nak tido kena balik rumah.. he..he..

Hanis Azla said...

wahida : biasalah bdk2.. kwn2 mmg selalu nak cover baik punya..
kelas swimming anak2 akak kat precint 15 putrajaya.. klu utk wahida jauh sikit kot nak dtg sini..

angahsayang2314 : mmg.. kat ofis pun selalu ngantuk juga.. he..he...

Amy Syaquena said...

thanks for the tips sis..hehe

Dilla Ady said...

baiknye akak tolong coverkan kawan..dilla dulu kalu ngantuk sampai naik juling mate menahankan ngantuk tu...huhhu

NICK IRFAN said...

hehee lawak plak baca cte akak ni... hehe

p/s=eh! kak klu akak nk pos hadiah tu xpyh pos laju sbb sy selalu xde umah pos biasa jer...

Hanis Azla said...

amy shaquena : ha..ha.. nak panggil tips pun segan..

dilla ady : mmg klu ngantuk dlm kelas mmg boleh jd juling kjp dibuatnya.. tersengguk2 aje kepala ni..

Nick irfan : he..he.. guna pos biasa yer.. InsyaAllah.. nnt akak usahakan.. roger.. TQ..

KELI OH KELI said...

haha..kenangan time sekolah mmg best..x akan dilupakan...mmg saya selalu ngantok dalam kelas sampai ke U pun macam tu...")
BON VOYAGE!BERLAYAR JAUH DENGAN SAMPAN IKAN KELI