Nuffnang

Friday, March 25, 2011

Jom support Earth Hour..

Anak-anakku - Earth Hour 2010..

Rasanya masuk tahun ni sudah 4 tahun kami sekeluarga menyokong Earth Hour. Teringat pula masa tahun pertama kami sama-sama menyokong Earth Hour ni. En.asben memang join WWF. Jadinya kami dapat info mengenai Earth Hour dari situ Mak aku tersenggih-senggih sambil risaukan kot-kot orang sangka kami tak bayar bil letrik sebab tiba-tiba saja rumah kami bergelap sedangkan rumah orang keliling terang benderang. He..he.. Waktu itu tiada publisiti lagi tentang Earth Hour di Malaysia seperti sekarang. Jadinya tak ramai yang ikut serta kerana tidak mendapat maklumat tentangnya. Adik aku yang datang ke rumah ketika itu pun tertanya-tanya. Eh.. kenapa ni?  Bila kami kata kami menyokong Earth Hour sebab tu bergelap selama sejam, dia macam blur saja sebab tak tahu apa-apa mengenainya. Tapi sekarang ni rasanya ramai yang sudah maklum tentang Earth Hour ini. Jadinya marilah kita sama-sama menyokongnya. 

Esok 26 Mac 2011, marilah kita sama-sama memadamkan lampu selama satu jam bermula dari 8.30 malam sehingga 9.30 malam. Harap-harap sumbangan kecil kita dalam program ini membantu menyelamatkan Bumi kita.  Bumi kita kan tanggungjawab kita. Jadi marilah sama-sama turut serta. Sambil duduk dalam gelap tu boleh tonton National Geographic Channel. Best juga bila lihat satu dunia menyokong Earth Hour ni. Di samping tu kita dapat info untuk menjaga alam sekitar juga. So jangan ketinggalan untuk jalankan tanggungjawab kita sebagai penduduk Bumi.

PS : bila lagi nak candle light dinner kat rumah dengan seisi keluargakan.. Inilah masanya..


21 comments:

FareedSairi said...

gelap2 ni den tido trus. hehe

Adzriel AB said...

jom try seminggu, mesti bil turun. seronok join ni.. anak2 semua keluar tengok rumah org lain pun ada gak yag gelap.

s.u.h.a said...

last year earth hour dgn family kat rumah. kali ni sorang2 jela kat hostel ni. huhu

-Sara- said...

ehehe..yelah kak..bile lg nk candle light diner klo bkn time ni kan.. :)

Hanis Azla said...

fareedsairi : tak kisahlah klu nak tido pun kan fareed.. yg penting kita sama2 support..

adzriel ab : betullah kak.. klu buat hari2 lg bagus.. selain menyelamatkan bumi, boleh selamatkan duit bil juga kan..

s.u.h.a : sian dia sorang2.. takpe sorang2 pun kita boleh support juga..

-sara- : kita ambillah peluang yg ada kan sara..

.: iEyLa :. said...

good job la kak...
esok leyh skong earth hour lg..
last year ieyla duk bergelap ngn nyamuk kot dlm blik..huuhu

Azimas Abdullah said...

azie pon menyokong earth hour malaysia 2011....ayuh...selamatkan bumi kita...hehehe...=)

ummiross said...

ummi padamkan lampu jugak tahun lepas, tapi tengok rumah lain cerah je, hilang semangat. Moga2 makin ramai yg sedar...

Azza Firza said...

selamat pagi, jomjom support, malam nie okehhh , thanx lawat belog azza, now, visit ur belog, ada masa, visit mine too ya :D maaf, pagi nie post HOT dan agak tak bertimbang rasa, namun masih baik hati :

Apa Kaitan AzzaFirza dengan BETINA dan BITCH ?

sarah-najwan said...

saya pom nk join gak earth hour mlm ni...hehe..

pastu gak..pakat ramai2 wat n3 amik gmbr dale gelap..hahhahaa

aliza said...

betul tu akak romantik tu wat candle light dinner...... heheheheh sweets,

NICK IRFAN said...

earth hour ke esok? sy xthu plak.. tp nnt klu tutup semua lampu rasanya sy 1 family terlena la.. hehe

Dinas Aldi said...

yahhh mari kita sokong Earth Hour di samping kitar semula kertas dan jangan guna beg plastik! ada banyak lagi tapi 3 ni ja yg akak selalu buat, kahkahkah!

Daddy Ziyyad said...

earth hour ni kalau buat tiap2 hari, jimattttttttt bil letrik kan..:P

sissyira said...

salam

kalau suram mata mulalah mengantuk

my name is Yana said...

saya allegic sikit gelap2 ni, haha..jwpn kak adzriel tu kelakar tp best jugak idea tu... :)

Adzriel AB said...

hari ni buat candle lite dinner tak... happy birthday my dear!

diana said...

saya tak join pun..
ada tetamu ramai ..
sempena birthday maisara..
tapi jiran2 ramai yang join kempen ni..
tak tau la diaorang join kempen atau ramai yang balik kampung..
hahhah

Hanis Azla said...

:ieyla: harap2 mlm td x bergelap dengan nyamuk..

azimas abdullah : jom..jom.. jom.. mmg tugas kita sebagai penduduk bumi kan..

ummiross : takpe ummi, kita mulakan dulu.. harap2 org lain juga join nnt..

azza firza : Alhamdulillah.. malam td dpt join lg..

sarah najwan : lg ramai yg join lg bagus kan kak..

aliza : mmg sgt romantik.. he..he..

nick irfan : terlena ke satu family malam td? he..he..

dinas aldi : suport earth hour.. tugas2 lain menjaga alam sekitar pun tak boleh lupa juga kan kak..

daddy ziyyad : mmg sgt jima klu sanggup buat setiap hari...

sissyira : mmglah syira.. mlm td menjelang 9.30 mlm anak2 akak semua dh terlelap.. he..he..

my name is yana : allergic gelap yer yana.. ha..ha.. best kan idea kak liza tu..

adzriel ab : thanks kak..

diana : oh, smlm celebrate birthday maisara yer.. takpe, next time insyaAllah boleh join juga.. nak selamatkan bumi bukan stkt join earth hour sajakan.. byk lg tugas kita utk selamatkan alam sekitar..

farah fauzi said...

tgh buat kenduri maser earth hour tuh..saya tutup lampu mama buka lampu saya tutup smula pastu mama bukak smula..adeh...mama kata bkan tak nak sokong tapi nnt tetamu bising pesal makan dalam gelap...heheh..

Hanis Azla said...

ha..ha.. kelakar pulak akak dengar.. siap main tutup lampu dgn mama lg yer.. takpe farah, next time klu takde hal boleh join juga.. hari2 pun takpe kan..