Nuffnang

Saturday, March 5, 2011

Bila tak peka..

Bila tak peka, inilah jadinya.

IS : Mama, abang sakit perutlah.
ME : Hmm.. Takpe ubat Han ada.
IS : Ubat apa?
ME : Ubat sakit tekak tu.
IS : Diam sambil memandang mukaku.
ME : Nape.
IS : Abang sakit perutlah.
Me : Oooooh..

See.. kalau tak peka itulah jadinya. Nasib baik anaknya peka. Kalau tidak tak baik-baiklah sakit perut tu sebab terpaksa makan ubat sakit tekak untuk melegakan sakit perut. Selalunya aku yang selalu pesan kat anak-anak supaya selalu peka. Tapi hari ni aku yang tak peka. Kiranya berbaloi jugalah ingatan aku setiap hari kepada mereka. Kesannya mereka sudah semakin peka sekarang. Dan aku pula kena lebih peka lagi selepas ini. Aku pasti, bila en.asben baca entry ni dia pasti akan menjelingku dan kata Itulah tak peka lagi. Berani u nak bagi ubat yang tak betul pada anak I... Ampunnnnnn..

Notes : Ini cuma masalah komunikasi yer. Aku dok ingat Is sakit tekak sebab masa dia cakap dengan aku tu dia tengah makan dan sedang letak tangan di lehernya. Teruslah aku dok ingat dia sakit tekak kerana berjangkit dengan kakaknya. (Kebetulan pula Han sedang sakit tekak sekarang ini). Jadinya bila kata-kata dan bahasa badan tak selari, kita pun cuba cari mana yang lebih bertepatan dengan keadaan. Teruslah buat andaian walaupun apa yang didengar tidak sama langsung dengan apa yang diucapkan.

34 comments:

Dinas Aldi said...

Takpalah, kita semua pun manusia biasa, tak sempurna.

Nasib baik Is amat peka, selamat!

farah fauzi said...

sayapun selal macam tuh..lain yang di tanya lain yang di jawab..main jawab jer...hehe

Daddy Ziyyad said...

Dalam bidang saya, mmg kena super-peka..kalau tak memang kesian patient makan salah ubat nanti !! :)

-semalam ada patient yang nak ubat sakit tekak yang tak perlu dihisap...aiyooo

miss husna said...

ni la namenya asam garam kehidupan..chomel!~ :)

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun kengkdg camtu, tersalah dengar, simak asik ngadap blog..hehehe

fathiahRAIHANA said...

hehehe . tak sengaja tuu .. nk wat cemana ..

h4ni3 said...

fikiran mama dia dok melayang pikirkan benda lain kut?
:)

sissyira said...

salam

hehe..kdg2 kita asyik ingat apa yang kita nampak daripada apa y kita dengar.huhu

NICK IRFAN said...

sy kdg2 mcm tu jgk tp klu org ckp dgn sy tp sy x tgk muka dia.. hehehee

Hanis Azla said...

Dinas Aldi : manusia mmg byk kekurangannya kan.. itulah.. selamat dia peka sikit hari ni..

Farah Fauzi : itulah, bila jawab tu penuh confident pulak tu.. he..he..

Daddy Ziyad : doktor mmg lglah kena peka sbb besar tanggungjawabnya.. klu ada ubat mcm tu akak pun nak.. he..he..

miss husna : asam garam kehidupan.. hari ni tawar sikit.. he..he..

mamasyaza : klu ngadap blog mmg peka kat entry yg di baca saja.. ha..ha..

fathiahRaihana : mmg tak sengaja..

h4ni3 : biasalah hari cuti kan.. kepala ni dok ingat nak msk apa, nak kemas mana dulu, nak iron baju.. itu..ini.. hi..hi.. itu yg lain yg di cakap lain pula yang didengar..

Hanis Azla said...

sissyira : betul, telinga ke lain tp mata masih fokus.. he..he..

nick irfan : klu kita tak pay attention selalu jd gitu kan..

sarah-najwan said...

seb baik si anak tu cepat peka..kalu tak..termakanlah ubat sakit tekak tu..hehe

saya pulak jenis lain dickp lain dimaksud:

letak baju dlm tong sampah
buang sampah dlm mesin basuh

kdg2 silap ckp gtu..ni kes fikiran melayang2..hehe

Hanis Azla said...

klu kes macam tu org yg dengar kena lgi peka kan kak.. klu tak peka mmg sah2 dia ikut aje apa yg di suruh walaupun tak betul arahanannya.. ha..ha.. haru jgk tu..

hana nabihah said...

hehehe,,kena peka selalu kak :)
tpi kan manusia tak lari dari wat kesilapan.. :)

Tuya said...

gerak bahasa.
anak yang jadi camtu
ingat cth dulu2 ni...

"dahi ko kenapa?" bertanya sambil
mengusap dagu.

orang yang tak peka tu pun terus sentuh dagu.. ???

Izan Ishak said...

betul tu kak, kadang2 kita ni tgh buat keje lain time anak2 bertanya. ditanya lain dijawab lain pun ye~

ummiross said...

Semoga anak2 Hanis cepat sembuh..

Aida said...

kakak, dah mcm citer ali setan dah .. sakit perut makan kacang .. takpe kak, kesilapan kecil je ..

bunga said...

hahaha..kadang2 lau xpeka leh buat kita gelak kan..hahah..

Pala Maldini said...

jauh benar mama IS berangan... sampaikan "perut" pun kedengaran "tekak"..

NICK IRFAN said...

klu dgn family tersilap biasa je klu tersilap dgn org luar mmg malu giler.. hehe

Hanis Azla said...

hana nabihah : mmg kena selalu peka kan Hana..

tuya : ha..ha.. mmg betullah tu..

izan ishak : selalu gitu kan izan.. tah apa2 yg di jawab..

ummiross : thank you ummi..

aida : haahlah.. bila aida ckp, akak pun teringat citer tu.. he..he..

bunga : itulah, jd lawak pula bila ingat semula..ha..ha.

pala maldini : entah dah sampai manalah berangan tu..

nick irfan : betul.. dgn family tak kisah sgt kan...

Adzriel AB said...

ha..ha.. ini mesti minda hanis entah ke mana2 ni. agaknya Is berfikir "biar betul mak aku ni, tekak dgn perut lain beno bunyinya.." he..he..

wahida said...

hahaha...ni kes x fokus ni...nasib anak yg peka, kalau x , nasib la kena makan salah ubat...hehehe...

my name is Yana said...

hehe...nasib anaknye dah peka...

♥ manje ♥ said...

as salam

hehe kita lak alahan ubat
kena sentiasa peka... kot tak
nanti tak pasal2 kena ambik
injection plak... =) ~

Hanis Azla said...

adzriel ab : agaknya dalam hati tu is dok ngomel.. selalu suruh org peka tp diri sendiri tak peka.. ha..ha..

wahida : itulah rasa mcm dah fokus.. tp ke lain pula yg di dengarnya.. he..he..

my name is yana : itulah.. klu tak haru..

manje : mmg kena jaga2 bab2 ubat ni kan ni.. pengajaran buat diri sendiri juga ni..

AngahSayang2314 said...

tak sengaja kot.....

Hanis Azla said...

mmg tak sengaja..

diana said...

heheh..
kena peka la kak..
kang takut dilebal pekak lak..
hahha

diana said...

heheh..
kena peka la kak..
kang takut dilebal pekak lak..
hahha

Hanis Azla said...

betullah diana.. hilang peka jd pekak plk kan.. ha..ha..

Hanis MY said...

comel aje..kadang hanis ni nk ckp ke kanan, tangan pun tunjuk ke kanan tapi mulut ckp ke kiri haduiii haru betul hik2...

Hanis Azla said...

ha..ha.. selalu gitu kan.. tak selari betul perbuatan dgn perkataan..