Nuffnang

Monday, March 7, 2011

Lian Hoe, Sum dan Foh Hup...

Oppps.. walaupun dulu ada pakwe cina tapi tajuk entry ni bukanlah nama-nama mereka. Lian Hoe, Sum dan Foh Hup tu ialah nama syarikat bas tambang yang aku pernah naik masa dulu-dulu. Tetiba pula teringat nama-nama bas itu. Rasanya sejak bertunang, dah tak pernah lagi naik bas tambang ni. Kalau tidak, perkhidmatan bas inilah yang digunakan setiap hari. Siapkan dah hafal dah waktu perjalanan untuk setiap jam tu.

Masa kecil dulu memang biasa naik bas tambang ni bila mengikut emak ke bandar. Tapi mula-mula naik bas tambang sendiri ialah pada usia 9 tahun. Masa tu ayah kerja jauh jadinya balik sekolah terpaksalah naik bas tambang ni. Takut memang takut juga. Tapi sebab terpaksa, makanya kenalah jadi berani. Dengan badan yang masih tak tinggi, memang berjingkit jugalah untuk memicit loceng bas bila sampai ke destinasi. Memang berdebar-debar saja dadanya sepanjang perjalanan untuk sampai ke rumah.

Masa sekolah menengah pun naik bas tambang juga untuk ke sekolah. Masa ni perasaan takut tu dah kurang sikit. Bila hari-hari dah naik bas ni terus hilang perasaan takut tu. Siapa yang pernah naik bas tambang tu tentu masih ingat lagi tiket bas yang di ketip-ketip oleh konduktor bas tu. Tiket-tiketnya pula berwarna-warna mengikut tambang. Entah apa yang di ketipnya. Mungkin tarikh dan masa kot sebab ada dua tiga lubang juga yang di tebuk. Tiket itu pula perlu di simpan sehinggalah bas sampai ke destinasi. Sebabnya takut-takut di pertengahan jalan ada inspektor bas yang naik bas dan akan memeriksa tiket penumpang. Aku pun tak tahu apa tujuan inspektor tu. Untuk periksa penumpang yang naik bas free atau untuk periksa konduktor bas tu buat kerja ke tidak.

Masa zaman sekolah menengah juga setiap bulan memang beli pas bulanan. Kiranya dapatlah diskaun sikit bila guna pas tersebut. Teringat lagi ajaran sesat yang dapat dari kawan-kawan. Kalau ada kelas kokurikulom pada waktu petang dan masa tu mengada sangat nak balik rumah untuk tukar baju, jadinya pada waktu sesi pagi tu cakaplah kat konduktor bas yang pas tertinggal kat rumah. Bila sesi petang baru keluarkan pas tu. Ha..ha.. yang ini pernahlah juga buat. Tapi bila dapat konduktor yang familiar dengan muka kita tu, kenalah juga bayar seperti biasa.

Anak-anak aku tak pernahnya merasa naik bas tambang ni sendiri. Rasanya naik dengan aku pun tak pernah juga. Kesian juga sebab mereka tak pernah merasa pengalaman yang sebegitu. Bukan setakat naik bas tambang sendiri. Anak sulongku yang dah berumur 12 tahun tu, pergi kedai depan rumah sendiri pun tak pernah. Masa memang merubah segalanya kan. Kalau dulu kita bebas ke mana-mana sendirian sebab kadar jenayah tak seteruk sekarang. Jadinya ibu bapa tidaklah merasa takut untuk melepaskan anak-anak. Sekarang ni nak lepaskan anak bermain depan rumah pun dah buatkan kita rasa tak selamat.

Eh.. eh.. lari topik pulak. Sekarang ni agaknya kalau suruh aku naik bas tambang sorang-sorang memang aku tak berani kot. Tentu rasa cuak macam mula-mula naik bas tambang ni jugak agaknya. He..he.. Oh yer, apa nama bas tambang yang u all naik dulu yer? Ke u all semua memang naik kereta untuk ke mana-mana sejak dari dulu lagi.

32 comments:

my name is Yana said...

rindu nak naik bas lagi...byk sgt la kak namanya...masa belajar dulu cuti sem naik bas ekpress, utk smpai rumah kena naik bas sambung2 lagi,kdg2 tkde bas...rumah jauh nun dipedalaman terpaksa ambil teksi malam2,kdg2 tawakkal je dlm hati mudah-mudahan selamat,cuak memang cuak maklumlah bukan org senang mak ayah nk sediakan kereta tp semenjak dh kwin ni dh tk pernah naik bas kecuali gi rombongan :)

Ogy said...

heheeh sesekali nek bas seronok...tp kalo selalu nk muntah dah..g ni hari2 nek bas pi kerja...kadang2 geram..nk je suh drebar bas duk belakang biar gee je bawak..kasi lajuu cpet...ikut jalan pintas sampai umah cepat..hehehee

takde pengalaman naik bas lama2 tu..tp sempatlah merasa naik bas mini pink kt shah alam dulu...kalo duk berdua..mmg berhimpitlah....

ummiross said...

Huhuu ummi pernah naik bas tu dolu.masa ngajar SMJB. Masa tu baru ngajar ,xde kereta lagi, lepas tu br pakat dgn housemate naik kete sewa

Ati Masrif said...

mula naik bas masa sekolah menengah
tapi anak2 lani mcm tak selamat
saje nak bagi depa naik bas kan..
kita ni rasa risau saje..hihi

diana said...

anak saya pun tak merasa naik bas lagi..
saya lak dulu takut naik bas..
tapi terpaksa naik jugak..
hehe

A.s.t.i.n.a said...

Kak Nis.. baca tajuk jer terus rase nak makan dim sum..


kita nak naik bas pun takut.. inikan nak suruh anak2..

h4ni3 said...

bas tambang sekarang, penuh dgn warganegara lain jer... seremmmmmm!

hehe

Pala Maldini said...

nostalgia lah pulak..

aku naik bas "len seng" .. la ni dah takde dah sebab semua dah jadi RapidKL or MetroBus.

First time naik sendiri masa starts sekolah menengah sebab sekolah nun jauh di KL sana..

Bila time penuh tu, memanjang nak mengelat daripada bayar tambang. Bila conductor datang, buat dono je.. hehehe..

sarah-najwan said...

kali terakhir naik bas mini pink kat Kl masa study dulu..thun 98..huhu..then satu lagi bas sri jaya..arramakkkk..kenangan weh bas ni..

saya dulu jakun naik bas sb xpenah naik bas jauh2..jika naik jauh sket..muntah selalu..sepanjang blaja kat UM dulu pom..asal naik bas..muntah..last2 saya naik keretapi....wow...whats a great moment hanis...naik lak ngan pokwo merangkap hubby saya skrg..heheh

kenangan betul...awk ni salu bg idea kat sini nk tulis n3..wahahahaaaa..tq dearrr..

sissyira said...

salam

naik bus juga, kita mana ada kereta sampai sekarang...hehe

paling femes bus himda , ru muda bus...banyak jasa ni..hehe

farah fauzi said...

dulu2 masa blaja skolah nak gi tuisyen naik bas..tambang 50 sen skang dengar2 dah jadik 1.20..hehe

Hanis Azla said...

my name is yana : mencabar betul yer yana.. kita dulu mmg bersusah payah kan.. anak2 skrg ni kereta dari depan sekolah sampai depan rumah..

ogy : ha..ha.. klu dpt driver bas yg slow mmg makan hati dibuatnya..
mmg selalu rasa nak take over tmpt dia.. haahlah gee, naik bas mini dulu2 tu mcm muat utk sorang aje tmpt ddknya..

ummiross : oh, yelah.. ummi dulu ddk kajang.. merasa jglah naik bas yg sama yer..

ati masrif : mmg selalu risau kan.. klu anak2 berani pun kita yg takut sgt nak lepas..

diana : itulah.. takut tp terpaksa kan..

astina : ha..ha.. nnt akak order kan.. dim sum satu utk astina please.. ha..ha..

h4ni3 : betullah.. nak naik pun gerun..

pala maldini : oh, bas len seng.. pernah dgr juga nama bas tu.. mengelat bayar tambang juga yer.. bagus juga bila bas penuh klu mcm tu.. he..he..

sarah najwan : ada pengalaman naik bas dgn hubby tentulah kenangan tu lbh manis kan.. dpt idea yer, Alhamdulillah.. nnt kita baca versi akak plk..

sissyira : salam syira.. takpe, naik bas pun okey juga.. dah ada driver, tak perlu nak drive sendiri kan..

Hanis Azla said...

fara fauzi : itulah, dulu kita naik bas murah aje.. tp iyelah, minyak pun dah naik, tambang pun naik jugalah kan..

Dilla Ady said...

eh, cam same lak ngan dilla...dulu sekolah2 mmg naik bas awam nih..

last naik mase nk amik lesen dulu, sbb takde org nak amik anta, jadi gi naik bas jek...punye la nebesss...

=sz= said...

saya tak ingat dah nama bas tambang tu apa kak!
saya panggil "bas awam" ...
klu di area kampung saya kaler merah+kuning...

Dinas Aldi said...

ingat lagi tiket yg kena ketip2 tuh, kahkah! tapi naik bas awam tu bila nak ke public library dengan kawan2 masa sekolah rendah, itupun sebulan sekali ja. pi sekolah naik bas bayau bulan.

sekarang ni kalau naik bas, mau tergagau nak jolok duit kat mana, sure kena marah dengan driver bas & penumpang lain sebab terhegeh2, kahkahkah!

Hanis Azla said...

dilla ady : sama jgk yer dilla.. akak boleh bayangkan kenebesan dilla tu.. he..he.. klu akak pun gitu juga gamaknya..

=SZ= : panggil gitu aje yer.. tp dulu2 pun ramai yg panggil ikut warna bas tu kan.. bas biru, bas merah.. hi..hi..

dinas aldi : mmg betulah kak.. lps tu tak reti plk nak spare duit kecik.. sah2 kena sumpah dgn org lah nmpknya.. he..he.. itu yg jd gabra tu..

Kamalia said...

kat malaysia,kali terakhir naik bus dulu zmn belajar..mmg nak g kampus kena naik buskan..nak balik kg pun kena naik bus gak..
kat sini,br sekali naik bus..itupun keluar dgn ank2 dara..hahaha..pastu,xdok dah naik bus..

-Sara- said...

laa name bas2 tambang rupenye, ingatkn name sape..hehe

sonok kn ingt2 blk kenagan dlu2 kak :)

NICK IRFAN said...

sy dulu msa pergi skola tambahan pnh naik bas... hehe pegi skola xpnh seumur hidup sbb tumpang ayah sbb ayah sy cikgu msa tu

Hanis Azla said...

kamalia : bila dah ada kereta, mmg jarang sgt kita nak naik bas lg kan.. sudahnya anak2 pun tak dpt nak merasa..

-sara- : ha..ha.. nama bas aje tu sara.. tetiba pula teringat balik..

nick irfan : anak cikgulah katakan.. he..he..

Adzriel AB said...

bas kaler merah ye hanis?

- GC - said...

dah lama tak naik bas. dlu2 sblm ada keta sndiri, mmg bergantung kpd bas utk kemana2. ishh.. rindu plak.

AngahSayang2314 said...

lama tul angah tak naik bas..rindu rasa nak naik bas..senang cerita kenderaan awam lama tak naik la...

wahida said...

lama giler x naik bas...baik bas loncat2 atau bas ekspress...saya rasa saya pun mcm akak, kalau kena naik bas lg, mesti cuak kot...hehehehe...

Izan Ishak said...

akak, 1st time izan naik bas masa umur 12 thn. bas klang banting...apa ntah namanya lupa sudah. dah tu masa sekolah naik bas sekolah aje. dah masuk u...merasa juga naik bas dari kajang ke ukm tu...dah dekat 10 tahun tak naik bas dah ni~

kalau pi kl mmg naik bas ekspress jelah jawabnya....manalah ada kete sendiri kan~

Hanis Azla said...

adzriel ab : he..he.. bas kaler merah..

-GC- : itulah.. akak pun rindu.. itu yg teringat tu..

angah sayang2314: samalah kita angah..

wahida : mmg cuak jdnya kot kan..

izan ishak : betullah izan.. masa takde keta sendiri mmg cari bas aje.. bila dah ada keta terus x naik bas lg..

~ yus ~ said...

yus dulu masa sekolah menengah pun naik bas tambang. Guna pas bulanan jugak, mmg nostalgia kan..

Anak2 sekarang, lahir2 je dah ada kereta, kemana2 ibu dan abah yang hantar, tak belajar semua tu. Kita sendiri pun tak berani nak lepaskan mereka kan...

Hanis kahwin muda ye, anak sulung dah 12 tahun..huhu.

Yua said...

time skolah dlu x pernah naik bs tambag coz duk di hostel.. tp skrg time blajar kat U, bas tmbg mmg pilihan utama kalau nak p mana2. coz taxi punya tmbg sgt2 mahal...

Hanis Azla said...

~yus~ : itulah.. anak2 kita tak merasa semua tu kan.. pergi berhantar.. balik berjemput..
saya kahwin umur 22.. taklah muda sgt kot... he..he.. 23 tahun dah dpt anak sulung..

yua : skrg baru merasa yer.. betullah taxi mahal.. nasib baik ada alternative bas tambang tu kan yua..

Aida said...

kak hanis, baru je aida balik melaka sorang² naik bas .. tu pun sbb ada wedding .. ingat minggu ni nak bawak anak² plak naik bas sbb cuti skolah .. en suami kerja .. itu pun kalau lepas lah .. hehehe

Hanis Azla said...

ok juga tu aida.. dptlah anak2 merasa naik bas.. selalu tu asyik naik kereta aje kan.. InsyaAllah selamat semuanya..