Nuffnang

Monday, January 31, 2011

Dulu cakap lain..

Sejuk-sejuk ni terkenang pula ayat-ayat yang kita selalu dengar dan gunakan masa dulu-dulu. Zaman memang dah berubah kan. Tak payah tengok yang jauh-jauh. Dari perbualan seharian pun dah ketara kepada kita yang banyak perkara yang sudah berubah sekarang ini. Contoh-contoh yang terfikir dalam kepala ini adalah seperti yang berikut.

Dulu :
Eh, dah senja ni. Kenapa tak masuk dalam rumah lagi. Tak takut denga hantu kopek ke?
Sekarang :
Eh, dah senja ni. Kenapa tak masuk dalam rumah lagi. Tak takut dengan nyamuk aedes ke?

Dulu :
Ada alamat rumah tak? Nanti senang nak menjemput dan hantar kad kahwin.
Sekarang :
Ada FB account tak? Nanti senang nak hantar wedding invitation. Boleh reply sekali.

Dulu :
Tak dapat datang sekolah, takpe nanti ayah hantar surat kat sekolah..
Sekarang :
Tak dapat datang sekolah, takpe nanti ayah sms kat cikgu..

Dulu :
Kalau dapat agregate baik masa SRP nanti nak hadiah Walkman..
Sekarang :
Kalau score semua A masa PMR nanti nak hadiah Handphone, MP4, PSP, Laptop, I-pad bla..bla..bla semua gadget dengan teknologi terkini..

Dulu :
Eh, lesen TV dah renew ke?
Sekarang :
Eh, bil astro dah bayar ke?

Dulu :
Mahallah kodak.
Sekarang :
Mahallah DSLR.

Dulu :
Surat tu dah hantar ke?
Sekarang :
Dah forward dah ke email tu?

Ha..ha.. familiar tak dengan ayat-ayat macam tu. Tentu ada lagi ayat-ayat lain jugak yang terlintas di kepala u all kan. Nak share tak?

35 comments:

sarah-najwan said...

hehe,,tak terfikir lak skrg tang dulu dan skrg tu..hehe

tapi mmg betul..lainnya dulu dan skrg..

Fieza79 said...

haha...mmg betul tu...laen benar ayat dulu dn sekarang...zaman dh berubah kan...

nazirulhazwan~ said...

tekenang zaman2 jepon dulu. haih, da lain kehidpan budak2 lani kan.hurmm

ummiross said...

hehe betul lah, dulu lain, sekarang lain...

A.s.t.i.n.a said...

Haha dear.. sgt betul tuuuu...

Dulu: Teringin nak makan chicken chop..

Kini : Teringin nak makan ubi kayu rebus cecah sambal...

Maya said...

huhu...memang betul hanred percenn kak!

sz | m.s.s said...

ihikss...
dulu: eh dah cuci gambar yang ada muka aku?

skrg: ko "tag" (kat fb) ye gambar yang ada muka aku

;p

Hanis Azla said...

sarah najwan : he..he.. mmg dah lain kan..

fieza79 : mmg zaman dah berubah kan..

nazirulhazwan : klu perubahan dr zaman jepun tentu lg banyak bezanya kan..

ummiross : he..he.. dulu lain skrg lain..

Astina : haah, betullah psl chicken chop dgn ubi kayu tu.. he..he.. nice..

maya : 100% yer.. he..he..

Hanis Azla said...

sz m.s.s. : betul jugaklah.. takde cuci2 gambar dah.. main tag2 plk yer..

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

yelah kak,dulu tulis diari jek sekarang memasing dh ade desktop diary...hehe..:P

Hanis Azla said...

betullah yana.. dulu diari sorok2 tak kasi org baca.. skrg ni siap share lg diari harian dalam blog.. he..he..

- GC - said...

haha. paling best penggunaan fb, tak payah beli setem. oh yesss

Hanis Azla said...

ha..ha.. jimat2..

Izan Ishak said...

ohhh akak...semuanya tu pernah terlintas dalam kepada dan betul2 terjadi pun~

h4ni3 said...

dulu kalau dpt 1 juta... wowww... jutawan!! mcm2 boleh beli.. mcm2 boleh buat dgn duit tu.. beli tanah, beli rumah, beli kereta

sekarang... rumah semiD aje pun dah cecah 1 juta.. hatta rumah teres seco'et pun dah setengah juta! huhu

NICK IRFAN said...

sekejab je smua dh berubah... hehe

akak kena tag!

iwan_dextrous said...

x ad yg dulu x ad yg sekarang.hihihi

Dinas Aldi said...

hehehe memang zaman dah banyak berubah. budak umur 2 tahun pun dah pandai snap gambar sendiri dengan handphone :D

S..U..D..@..I..S said...

dulu mandi sungai atau perigi
skrg mandi dalam rumah
dulu jalan kaki kesekolah
skrg antar sampai depan sekolah..

Hanis Azla said...

izan ishak : semua tu pernah terjadi kan..

h4ni3 : mmg sgt betul.. rmh 1/2 juta pun kena share pagar dgn org sebelah..

nick irfan : semua dah berubah kan.. kena tag ke?.. thank you.. nnt akak check it out..

iwan_dextrous : mmg betul..

dinas aldi : bdk2 la ni dah advance.. zaman kita dulu nak pegang kamer pun tak reti.. he..he..

sud@is : mandi dalam rumah pun masih ada yg malas nak mandi lg kan.. dah hantar depan sekolah pun masih ada juga yg kena kipnapped.. aduhai..

KELI OH KELI said...

dulu:
antar surat kad awek
sekarang:
antar sms

dulu:
boleh tgk org gayut kt public phone
sekarang:
semua org dh ada handphone kot

dulu:
mata gadis melayu banyak warna hitam
sekarang:
mcm2 kaler dah leh tgk

dulu:
tgk movie kat rumah pakai videotape
sekarang:
dvd,download kat internet,blueray semua ada

dulu:
bangsaku bersatu
sekarang:
ku masih ingin kita semua bersatu
masa depan:
dengan izin Allah..bangsaku kan bersatu!

Pala Maldini said...

oh! dah tua rupanya aku..

sob, sob..

diana said...

kak..
sekarang ada orang guna kodak lagi tak??
heheh..
dah berapa lama tinggal dunia kodak ni..

Hanis Azla said...

keli oh keli : banyak lg tambahannya yg akak tak terfikir pun.. thanks yer.
Memang berharap juga bangsa kita akan terus bersatu.. InsyaAllah

pala maldini : sob sob.. dah tua juga ni..

diana : entah ye.. tak pernah nampak plk org guna.. tp kat kedai kamera tu nampaklah lagi kotak2 kodak tu.. he..he..

Kayun said...

salam kak.lama tak jenguk sini..hehe..ni cuti cny bolehlah jln2 kt byk blog lg..hehe

oh hehe..skrg ada report card lg ke? kot2 la xdak dah..pakai semak dlm internet je ke...hehe

Hanis Azla said...

Salam kayun.. itulah, lama tak nampak dia.. miss u lah sis..

skrg ada lg report card jg.. tp dulu kita bawak balik rumah untuk parent sign.. skrg kena pergi sekolah utk parent sign.. he..he..

Latifah said...

zaman dah berubah kan kak...
=)
terima kasih menjengah Latifah...

whitecappuccino said...

a'ah..betul sanagt tu hanis..dulu dan kini jauh berbeza kan?

Hanis Azla said...

Latifah : mmg dah berubahkan.. harap2 semuanya berubah ke arah yg lebih baik..

whitecappuccino : betullah kak..dulu dan kini mmg byk bezanya..

farah fauzi said...

akak ni kreatif la..mmg familiar dengan saya zaman2 dulu..

Hanis Azla said...

he..he.. mmg familiar yer..

DKosongLapan said...

dunie dah beghubah ......makin ke depan....makin buatkan kite teghingat yang dah kite tinggeikan.....itu tandenye....umor kite makin meningkat.....

Hanis Azla said...

itu mmg sgt betul.. tanda2 umur sudah meningkat..

Ogy said...

dulu2...

takpelah..nnti hujung minggu kita date kat CM ya.

skrg..

takpelah..malam ni kita date kat YM ya...webcam sekali..


ahahahahaha ai lah tu....

Hanis Azla said...

he..he.. sgt cyber..