Nuffnang

Monday, January 24, 2011

Laser sendiri pun boleh..

Hujung tahun lepas sepatutnya kedua-dua anak lelakiku berkhatan sekali. Tapi disebabkan si abang, Is berkhatan dulu dan menangis pula bila dah balik rumah, makanya si adik, Az pun jadi cuak pula. Selepas ditanya berkali-kali akhirnya dia menarik diri. Okeylah, aku dan en.asben tiada hal sebabnya dia pun masih kecil lagi. Jadinya takdelah kami mahu memaksa. Nanti-nanti pun takpe. Tapi lepas dari itu, Az jadi takut pula bila kami menyebut tentang berkhatan. Asyiklah dok tanya boleh tak kalau dia tak berkhatan. Tapi aku cakap mana boleh. Semua lelaki islam wajib berkhatan. Bila dengar macam tu dia pun diam. Tentunya dia tahu tiada pengecualian untuknya.

Sabtu lepas anak-anak lelakiku ada membeli permainan pistol yang ada peluru kecil-kecil tu. Di atas pistol itu ada lampu laser. Setelah seketika membelek-belek lampu laser tu, Az tersenyum sendiri. Aku perasan perubahan air mukanya itu. Entah macam mana di boleh terfikirkan sesuatu yang boleh menyelamatkan dirinya. Dengan tenang dia memberitahuku begini...

Yang ni pun laser juga. Jadi guna laser ni ajelah untuk bersunat nanti..

He..he.. banyaklah nak laser sendiri. Setakat guna lampu laser tu takde apa yang terpotong pun anakku sayang. Pandai betul dia cari idea untuk mengelat...

30 comments:

wahida said...

heheh...siap ada alasan lagi...mcm manalah anak saya nnt, saya lak yg cuak..ngeh ngeh...

Ogy said...

huioooo guna laser tu..canggih tul...heheheh....bijak2 dia..

sarah-najwan said...

kedua hero saya bersunat masa hjg tahun 2009 masa derang djh 2 dan 3..hehee..

skrg si najwan mcm xnak sunat sb takut sakit..hehe..maknyer pun mcm nk pengsang tgk anak sakit gtu..sian tgk derang masa blik slps sunat..sakit..sakit..dok merengek..

saya ada buat n3 tu masa zmn xaktif blog dulu..wahahahaa..

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

emm anak yana pn dua2 boy, yg sulung tu if ckap "potong" je dh seriau...if kena nanti tak tahulah camane ragamnya

Dilla Ady said...

mane tau kan nnti teknologi baru, pakai laser jek..huhuhu

Izan Ishak said...

hehe...tererlah kalau az boleh laser sendiri. takyah susah2 pi kat doktor~

LiFe KaMi said...

hehe comel sungguh anak akak..
budak2 skang pun pandai cari alasan yer..

nanti giliran anak kami pula tapi lama lg ler..:)

Fieza79 said...

hahaa..kelakar dia request mcm tu...bijak jgk ehh...

hentakbelipat said...

wahhhh ngeri kot time kene dlu.hahaha

aibaks said...

mmg canggih pistol zaman sekarang.. siap leh "laser" sendiri.. haha..

cane la anak2 aibaks nti..huhu

Hanis Azla said...

wahida : itulah, ada pulak alasannya..

ogy : he..he.. bijak nak ngelat..

sarah najwan : betullah sarah.. akak pun kecut perut juga.. dari bab nak pergi klinik, mecuci, letak ubat semua, en.asben yg buat.. akak ngeriiii u.. he..he..

ermayana : budak lelaki bila dah besar sikit and dah tahu nak kena sunat mmg seriaulah yana..

dill ady : mmg guna laser pun.. tp bukanlah lampu laser mcm pistol dia pun.. he..he..

izan ishak : itulah, klu boleh buat sendiri mmg lg senang.. save pun save.. he..he.. cumanya tak safe lah..

life kami : itulah, pandai cipta alasan.. Insya allah nnt turn u all plk merasa kan..

fieza79 : nak melepaskan diri mmg bijak..

hentakbelipat : ngeri kot.. uti yg dia takut sgt tu.. hu..hu..

Hanis Azla said...

aibaks : itulah.. mainan canggih.. pemikiran pun canggih juga zaman sekarang ni.. he..he..

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe, panjang betul akal dia... budak2 sekarang ni memang macam2... kadang2 tu kita sendiri tak duga...

farah fauzi said...

bijak sungguh budak zaman sekarang..

diana said...

kena cuci balik dia punye kepala tu kak..
sebab dalam kepala dia dah set yang bersunat tu sakit..
hahahha
sesekali sembang2 la tentang besunat..
tak pun apa kata akak.
bagi ganjaran..
lagipun besunat sekali je seumur hidup..
tak pe kak bagi ganjaran..
heheh

Pala Maldini said...

1) Lama tak singgah.. dah berubah wajah rupanya blog nih

2) Budak2 memang banyak alasan.. tapi, sunat zaman sekarang tak macam dulu2.. hari ni sunat, esoak lusa dah boleh main bola..

Hanis Azla said...

ladysalwa : betullah, apa dalam fikiran mereka kdg2 mmg kita tak terduga..

farah fauzi : bijak.. bijak..

diana : mmg kena brainwash baliklah biar dia tak takut nak berkhatan.. ganjaran tu sudah semestinya.. klu tidak mmg tak jalan.. he..he.. thanks yer diana.

Hanis Azla said...

Pala Maldini : Thanks sudi singgah lagi di sini.. Itulah, mmg cepat baik berkhatan skrg ni.. cuma sakit tu tetap sakit juga katanya.. itu yg ditakutkan sgt tu..

YanaMIB said...

hahaha bijak bijak..=P

NICK IRFAN said...

kalau pakai laser rsanya terputus kang bahaya jgk... hehehe

HaDi said...

Pandai anak akak cari idea...
Boleh jadi bakal professor 2 suatu hari nnt...=)Byk idea...

KELI OH KELI said...

hahaha..idea dari anak2 memang kadang2 kita x terpikir...bijak budak tu...

Dinas Aldi said...

kahkahkah bijak dia keluar idea nak mengelak ah!

Adzriel AB said...

hanis..budak2 memang mcm tu. ada je idea diaorg yg kekdg tak terlintas difikiran kita. itu yg seronok bila berborak dgn diaorg ni. kadang2 boleh pakai walau pun kelakar je bunyinya.

Hanis Azla said...

yanaMIB : bijak mengelat.. ha..ha..

nick irfan : mmg sgt bahaya..

hadi : amin..amin.. mudah2an. masin mulut hadi..

keli oh keli : mmg tak terfikir mcm tu pun kita ni..

dinas : klu nak mengelak tu mmg byk benar ideanya.. hi..hi..

adzriel ab : imaginasi dia org ni tinggi.. itu yg kdg mcm kelakar aje bunyinya..

NICK IRFAN said...

ape2pun nnt pujuk anak akak bukan sakit pun mula2 tu mmg pedih tp slps tu trus x rasa apa.. hehe smoga anak akak dapat sunat thn dpan! hehe

Shiela Latif said...

bijak bijak... =)) macam mana lah turn shiela lak nanti nak hadapi time macam nie nanti?...uishh..hehe

Hanis Azla said...

nick irfan : mmg kena pujuk betul2 dgn dia ni.. harap2 takde masalah untuk dia berkhatan nnt..

shiela latif : InsyaAllah, semuanya akan berjalan lancar utk anak2 shiela nnt..

ANATI SOKI said...

ahahaha... lawak la.. nk laser diri sndiri. hehe..lawak lah

Hanis Azla said...

itulah.. punyalah taknak sakit.. he..he..