Nuffnang

Wednesday, January 12, 2011

Tak kurus tu maknanya gemuk ke???

Bila tengok kat cermin selalu rasa macam nak tipu diri sendiri. Bila rasa macam gemuk terus rasa yang baju yang dipakai tu tak best sebab buatkan kita nampak gemuk. Jadinya tukar baju lain. Ambil baju favourite. Terus saja badan ni nampak okey di mata ini. Aku ulang lagi, di mataku ini yer.

Bila tanya kat en.asben dia akan cakap. Ishhh.. taklah ma, makanlah banyak lagi.. Kira macam perli-perli gitu. Takpun dia akan terus kata Iye, u dah gemuk.. Bila dah direct gitu kita pula rasa macam dia main-main saja. Sebabnya masa kurus pun dia akan cakap gitu. Tak pernahlah nak cakap kurus. Mesti dok kata gemuk juga. Jadi kesimpulannya yang aku ambil iyelah hmmm.. tak gemuklah tu. He..he.. aku sengaja pilih jalan selamat untuk menjaga hati sendiri dan menjaga keharmonian rumah tangga agar tak tersentap dengan suami.

Bila tanya pada anak-anak jawapannya sentiasalah mama kurus ataupun mama tak gemuk. Walaupun orang kata anak-anak kecil ini selalu jujur tapi bila berat naik ke, berat turun ke, jawapannya tetap sama jadinya kejujuran itu boleh diragui juga kan. Tapi hati ini tetap juga ingin mempercayainya. Ini juga untuk memastikan perut boleh terus di isi bila tiba waktu makan tanpa rasa bersalah atau tanpa perlu berdiet.

Bila berdiri atas scale, off courselah selalu rasa macam timbang tu salah. Selalu rasa macam timbang tu rosak sebab angka tu asyiklah stay kat nombor yang sama (Dan kadang tu nombor yang atas sikit dari nombor biasa.. he..he.. jarum dia dah tak betullah tu.) Tapi sebab rasa penimbang tu rosak, jadinya selalu buat biasa saja.

Tapi....

Bila jalan kat shopping complex. Ada pulak booth Slimming Centre. Barulah ku tersedar hakikat sebenarnya. Iyelah, bila kita jalan dua tiga orang dalam satu laluan yang semuanya perempuan. Tetiba kat kita saja yang disua pamphlet sesi perampingan badan. Tak ke maknanya..

Ohhh.. aku taknak habiskan ayat tu. Tak sanggup rasanya. Tak suka.. tak suka..

30 comments:

nazirulhazwan~ said...

sy punye rank

sgt kurus-kurus-sedang2-chubby-agak gemok-gemok.

pilihlan nak duk kat mane:P

-Sara- said...

sara pon gemuk! xsuke!! :(

diana said...

hahah..
kelakar la entry ni..
suami saya lak klau saya gemuk
dia bagi tau saya dah gemuk..
betul2 cakap punye..
tak de main2..
sekarang ni saya dah kurus,bila terasa macam berat naik saya tanye dia..
"kita dah gemuk ke?"
"tak gemuk..tapi kalau makan banyak2 memang boleh gemuk la.."
hehhe..
jujur kan??tapi saya tak kecik hati sebab sebelum kawen pun dah pesan kalau ada yang yang saya pakai nampak tak cantik dan badan saya naik menembun sila bagi ta..
wah!panjang pulak komen ni..
boleh buat satu entry..
hehhe

Shiela Latif said...

tak kisahlah tue...yang penting cik asben sayang..ekeke

Izan Ishak said...

kes akak ni sama je ngan izan. sgt risau bila naik penimbang nombor asyik bertambah. en hubby kalau izan dah gemuk mmg dia terus terang punya...hehe

Suara Kalbu said...

Kak Hanis...
Nak nangis lah. Ida ni gemuk comel montel bambam sihat walafiat ni ...

Latifah said...

heeee... tak pe la gemok pun, janji hati senang...

=)

~berat badanku naik lagi... adehhhh~

MAMASYAZA said...

akak pun dah makin bulat sekrg ni,byk baju yg ketat kat vontot

Lulu caldina said...

kak, lulu memang ada buatkan kakak..
tapi tak upload..skrg dah upload..kakak tgk eh..Tapi biasa jer..huhu

http://lulu-pages.blogspot.com/2011/01/header-blog-saya-biasa-saja.html

sarah-najwan said...

hehe..saya yg nk gumuk..tapi xgumuk2..huk huk

tapi hubby saya jenis direct ckp..dia mmg xsuka gumuk2..skrg da ok katanya..sila menten..hahhaa

saya cuma nk berisi sket..dgn tinggi 153cm kot..dan berat hanya 43kg..ringankan..

Dilla Ady said...

ye la kak..dilla pun tak suke..

slalu kalu tanye hubby mesti jawabnye....eh...tak gemuk la...mane ade gemuk..sambil senyum2 kamben...bencik tau..

agaknye segebuz mane akak nih ye...ade ka seperti dilla? huhuhu..

aien said...

chubby kah keding kah janji sihat ok lek hehe...

~ yus ~ said...

hehe..pernah menghadapi situasi sama last week. Dihulurkan dengan pamplet dari London Weight management tu masa jalan2 kat K4. Gemukkah aku?Oh! Tidak!!!

sara said...

saya baru start diet semalam.. wah gitu!!

Melati Qistyna's Mummy said...

hehehe, suke baca n3 neh :)

x kisah la kurus ke x kurus ker, janji x memudaratkan kesihatan & yg penting sihat walafiat... :)

KELI OH KELI said...

kak hanis...gemuk atau kurus kakak ttp sempoi...ada family yg bahagia dan blog yg comel!!!yang penting happy2 selalu kak ya... :)

Hanis Azla said...

nazirulhazwan : akak pilih sedang2 chubby.. he..he.. taknak ngaku gemuk juga tu..

-sara- : tak suka, tak suka, tp makan kita suka kan.. he..he..

diana : he..he.. takpe.. komen panjang2 pun ok.. akak lg suka.. baguslah jujur mcm tu kan.. tp akak ni klu dia ckp jujur akak pula rasa dia tipu.. tp betullah klu makan banyak mmhlah boleh gemuk..

shiela latif : betullah.. tp badan ttp kena jaga juga kan..

izan ishak : mmg sah timbang tu rosak kan.. asyik naik manjang..
he..he..

Suara Kalbu : ida, jom kita nangis bersama.. tp takpe ida cantik.. sihat walafiat tu pun dh bersyukur kan..

Latifah : betullah yg penting hati senang.. dan bila hati senang berat naik lagi.. hi..hi..

mamasyaza : samalah.. lps tu dok kata baju tu yg mengecil kan..

Lulu Caldina : Thank you so much lulu.. Terharu sgt ni.. akak suka sangat header yg lulu buatkan tu..

sarah najwan : wah 43 kg.. akak masa anak dara pun tak sekecil itu.. patutlah nampak kecil molek orgnya.. bestnya..

Dilla Ady : Itulah, ckp betul tp x serius.. mana org nak percaya kan.. he..he.. segebu mana?? hmmm.. mcm mana yek.. tp rasanya akak beat dilla sikit..

aien : betul2, janji sihat kan..

~yus~ : sama situasi yer.. eeeiii dia org tu janhat kan..

sara : wah ye ke dah start diet hari ni.. akak esoklah start kot..he..he..

Melati Qistina's Mummy : thanks yer.. harap2 takde penyakit yg datang dekat.. nauzubillah..

keli oh keli : Alhamdulillah.. sempoi tu mestilah sempoi bila ada kawan2 yg best mcm u all semua.. Thanks yer..

Dinas Aldi said...

yg penting kena jaga kesihatan, kan. itu yg utama.

Hanis Azla said...

betullah dinas.. tak kira kurus ke gemuk, kesihatan tu mmg kena jaga..

NICK IRFAN said...

sy xthu nk kata ape sbb sy xpnh tgk akak xthu la akak gemuk ke x? hehehe

sarah-najwan said...

tq sb bg cadangan cocoa collagen tu..mana nk dptkannya kak..then rega berapa?..hehee

saya mmg menten slim mlim..kecik je orgnya..heeehe

Hanis Azla said...

nick irfan : he..he.. yg pasti bukan size s..

sarah-najwan : akak beli dari kwn ofis rm50 untuk 30 sachet.. cukuplah utk sebulan.. tp hari tu akak ada tgk kat online juga.. cuba sarah google.. kat farmasi pun ada kot..

fyna said...

saya rase pown saya gemok..tapi bila tanya membe,diorg akan jawab 'eh..ok la..mana ade ko gemok..'
mmmm...
nak kene diet nih...
hikhikhik..




jom singgah n follow2 belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Hanis Azla said...

jom diet bersama-sama.. biasalah pandangan org lain tak sama dengan pandangna kita kan..

s.u.h.a said...

jom diet! hehe

Hanis Azla said...

jom..jom.. he..he..

Ogy said...

tak kurus tu maknanya...yg sedang2 sajaaaa......heheheeh

Hanis Azla said...

he..he.. yg sedang membesar kot gee..

armouris said...

lagi info tentang diet di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR

Hanis Azla said...

thanks armouris.. info yg bagaus ni..