Nuffnang

Friday, January 14, 2011

Iye ke ada aura...

12 tahun lepas..

Masa tu aku sedang mengandungkan Han. Pada waktu tu big bos aku, Mr.Okada nak balik Jepun. Jadinya department kami plan nak buat farewell dinner untuknya. Bila ada farewell dinner dah tentu-tentulah ada farewell speech kan. Dia orang pula sengaja nak mengena suruh aku bagi speech tu. Ish.. tidaklah aku. Aku ni cakap kat belakang-belakang tu memang boleh diharap. Tapi nak suruh ke depan bercakap tu memang minta maaflah. Keyakinan diri memang ada kurang sikit.. he..he.. gugup, gabra semua ada.

Kalau setakat nak bercakap kat dalam ofis dikalangan teman sepejabat tu, bolehlah juga aku usahakan. Ini, dinnernya buat kan Equatorial Hotel. Dah tentu-tentu ada orang lain juga kat situ. Aduh, memang confirmlah aku cakap aku taknak. Malu wei.. Orang lain yang nak melepas diri pun semua dok bagi sokongan.. eeii jahat.. nak kenakan aku. Siap teksnya pun dia orang tolong karang dan sediakan. Tugas aku cuma perlu untuk menyampaikannya saja. Pun aku reject juga. Nahii.. nahii..

Tapi 2nd boss dok suruh & pujuk juga. Siap kasi motivasi lagi yang sampai sekarang aku ingat. Eh, takpelah. I tahu u boleh. Lagipun u kan tengah mengandung. Bagus tau untuk anak u. Dalam perut lagi dia dah ada aura untuk berani ke depan. Nanti anak u pun akan bijak bercakap. Bila dah pandai bercakap dia boleh jadi leader. U taknak ke macam tu..

Akhirnya, termakan juga aku dengan kata-katanya. Segalanya sebab aku nak aura yang positif dan baik-baik mengalir kepada anak sulung dalam kandunganku. Demi kebaikan anak aku, tanpa teragak-agak, dengan penuh berani aku berikan farewell speech itu. Penuh semangat pulak tu sampaikan big boss aku kata berkesan sungguh ke hatinya.

Semalam..

Balik dari sekolah Han bercerita yang dia jadi Pengerusi untuk kelab dan persatuan. Selain 2 jawatan tu, dia jadi setiausaha untuk unit beruniform juga. Itu yang buatkan aku teringat cerita 12 tahun lepas. Adakah aura positif seperti yang bos aku cakap dulu sudah sampai kepada anakku ini???
Hmmm.. kalau iye, Alhamdulillah..

20 comments:

Dilla Ady said...

oh...bagusnye anak akak..mungkin btul kot kak ikut aura akak tu..hihihi..


moga anak dilla pun sebagus anak akak..aminnn..

Adzriel AB said...

he..he.. perut pun ke depan masa tu! memang pun ada aura. sebab tu kita kena jaga diri kita masa mengandung. Agaknya sebab tu le anak2 liza ni kuat makan kot.

sarah-najwan said...

ada juga kesannya
sb tu time kita preggy
kita kene hepi, proaktif, bersemangat dan segala yg bahagia

jgn lak masa preggy kita murung, sedih, stress dan segala yg macam bermasalah sb nati akn mmpengaruhi bby dlm kandungan..

itu setakat yg saya tau..heehe..
tu psl jugak seme anak saya sgt byk ckp sebab menurun mak dia yg over peramah..hahaha

Izan Ishak said...

alhamdulillah...kesan positif dpt dilihat lepas 12 tahun kan kak. seronok tgk anak2 ni ada bakat jadi leader...tahniah utk han dan akak!

Dunia Mayaku said...

memang if ngandung ni kita digalakkan buat perkara baik,elak dari melakukan perkara buruk...ada juga betulnya if kita menyiksa haiwan tu yang kdg jadi kenan segala...jgn buat perkara Allah larang...betul la kot,alhamdulillah...if akak senang jemput ke blog k...baca entry pasal g.ldg...akak cam dh pernah pergi jer?

sz | m.s.s said...

alhamdulillah! :)

~ yus ~ said...

hehe..betullah tu kak..

aura positif dari ibunya..hehe

NICK IRFAN said...

rasanya btol kot ckp dia.. sbb mak sy pun kata mcm tu jgk..

Dinas Aldi said...

perkara2 positif begitulah yg diharapkan dapat diturunkan pada anak2, kan :)

h4ni3 said...

Alhamdulillah... sejuk perut pregnantkan dia kan :)

salam kenal juga
(psst.. tp nama saya bukan ati.. :D)
(dulu masa kecik2 pun family panggil saya Han.. kebetulan? :D )

diana said...

wah..
dah aktif berpesatuan..
nanti besar dia
mesti seronok join persatuan itu ini
sebab dah biasa dari kecik..
bagus la..

Hanis Azla said...

Dilla Ady : harap2 berterusan hendaknya.. dan semoga anak dilla pun begitu juga nnt.. kita doakan yg terbaik utk anak2 kita yer..

Adzriel AB : hmm.. betul juga tu.. aura ke depan sbb perut ke depan..hi..hi.. samalah kita.. anak saya pun dpt aura bab makan tu jgk..

Sarah Najwan : Iyelah kan anak2 menurun setiap tingkah dan kelakuan kita x kira yg positif dan negatif.. jdnya masa mengandung mmg kena buang yg negatif tu kan..

Izan Ishak : Alhamdulillah.. Thanks Izan.. Harap2 berterusan..

Dunai mayaku : betullah yana.. elakkan benda2 tak baik kan.. btw akak dh baca entry tu.. jelesnya tgk gambar2 dia kat g.ldg tu..

sz m.s.s : Alhamdulillah..

~yus~ : hidup bio-aura.. eh..eh aura positif.. he..he..

Nick Irfan : Betul kot, kan..

Dinas Aldi : InsyaAllah.. semoga mereka menjadi yg terbaik..

h4ni3 : Alhamdulillah.. sejuk perut ni.. Oh.. HAN juga yer.. Minta maaflah pasal silap nama tu yer.. akak fikir lain, taip lain..
ish.. malu.. malu.. he..he..

Diana : Harap2 dpt pendedahan awal yg baik untuk masa depan anak-anak.. InsyaAllah..

wahida said...

eh, betul la tu kak, mmg ada aura tu...mesti talented anak akak tu kan?

Peminat Katie Holmes said...

mungkin kak.
aura takpun doa dari orang keliling.

Hanis Azla said...

wahida : setakat ni Alhamdulillah.. talented utk sesetengah perkara.. bukannya semua.

PKH : Doa org keliling pun ada kesannya juga kan..

Latifah said...

bagusnya kak...
seronok juga bila membacanya...
=)

aien said...

hehe beshnye anak akak berani dan pandai, sejuk perot ibu mengandung hehe

NICK IRFAN said...

yup! hehe ape2pun org tua2 ckp kebanyakan btol2.. hehe

Hanis Azla said...

Latifah : Alhamdulillah..

aien : Alhamdulillah.. sejuk perut ni.. tp yg pastinya ada kelebihan, ada juga kelemahannya..

nick irfan : selalunya gitu kan..

nurkaloi said...

wahhaha
terbaek dari ladang
ape peribahase tuh
kuah tumpah ke nasi
alaaaa
cisss sila betolkan peribahase kaloi ini oke
haeheheh