Nuffnang

Thursday, January 27, 2011

Laju sikit boleh..

Lajunya bawak kereta pagi-pagi..
Tegur seorang rakan sekerja lelaki. Rasanya ada 2, 3 orang rakan sekerja lelaki juga yang pernah mengeluarkan kata-kata yang sama sebelum ini.

Eh... ye ke. Mana ada laju..
Seperti biasa mestilah aku membuat penafian sebab rasa-rasanya tidaklah selaju mana pemanduanku ke tempat kerja. Pada kadar tak lebih 110km saja setiap pagi. Tapi bila mereka mengatakan yang mereka memang follow kereta aku, jadinya tentulah mereka tahu laju tak laju. Pastinya meter mereka tidak melebihi meter keretaku kan.

Biasalah, perjalanan yang biasa kita lalui setiap pagi ke tempat kerja. Jadinya tentulah kita tahu part mana perlu ambil lane kanan. Part mana yang perlu ambil lane kiri. Tang mana boleh memandu laju. Tang mana perlu memperlahankan kenderaan. Tang mana perlu ambil extra precaution. Jalan mana yang berlekuk. Jalan mana yang berliku. Semuanya kita dah tahu dan arif. Jadinya bolehlah gunakan skill + pengetahun tentang laluan + berhati-hati + berikan sepenuh tumpuan untuk memandu. Maknanya laju yang bertempat ikut keadaan jalan.

Sebab itulah agaknya en.asben cukup tak berkenan kalau aku minta dia hantarkan aku ke tempat kerja kalau dia bercuti. Iyelah dia cuti. Kita yang nak pergi kerja. Jadinya dia memandu secara santai. Mulalah mulutku menegur itulah.. inilah.. Iyelah.. Kita nak ke tempat kerja. Bukan nak makan angin. Err.. laju sikit boleh tak yang.. selalu tu kawan i kata i bawak laju.. he..he..

25 comments:

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

boleh thn drifter..hehe..yelah jln yg biasa tp selaju mana pun yg penting jdlah pemandu plg berhemah di jln raya yer...kdg2 kita nk cepat kejarkan sesuatu tp msih lg kita yg mengawal kereta insyaAllah selamat...

fairuzhani said...

heheh

~~*Lady Salwa*~~ said...

memang kalau kita sendiri bawak keta tak sedar laju ke tak... kadang2 tu tak rasa pun bila tekan pedal minyak... hehe

kalau orang lain bawak sure dapat rasa....

Norfa said...

kalu bwk sorang memang laju jelah.. tapi still under control..hehe bukan apa nk cepat sampai. bengang je kalu org bawak slow2 sgt nk makan angin

~ yus ~ said...

wah! boleh tahan akak ni. tapi biasanya bila kia memandu, mmg kita tak perasan kita dah bawa laju, tapi bila kita duduk sebelah, laju sikit pun dah terasa...sayalah tu.

Dilla Ady said...

pagi paling laju pun 110..lebih dari tu takut tercabut lak tayar kete.da botakkk..huhuhu..

tpi mmg drive sendiri lagi bez...kalu duk sebelah org lain bawak kete, rase macam die tak alert..ntah lupe nk tekan brake ke ape..kite yg kecut perut jadinye!

diana said...

saya takut orang bawak laju2 ni..
sebab tu saya kalau naik kereta nak suami je yang drive..
orang lain saya tak mau..
sebab dia bawak memang penuh hati2 la..
sejak ada anak ni
tak lebih 110 je dia bawak..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samela ngan kite
org penah tegur sbb ktie bawak laju
dah tu kang meghah la plak punch card..wuwuwuwuwu

Hanis Azla said...

ermayana : eh, bukanlah drifter pun.. masih lagi mengikut had laju yg dibenarkan.. dan berhemah itu mmg pasti untuk keselamatn diri dan org lain..

fairuzhani : he..he..

ladysalwa : betullah bila sendiri bawak mmg tak sedar.. klu org lain yg bwk.. pandai pula nak menegur kan..

norfa : yang penting under control..

~yus~ : mmg tak perasan, bila ddk sebelah mulut kita pula yg bising takut.. he..he..

dilla ady : akak pun mmg tak lebih 110km.. lebih dari tu akak sendiri pun takut..

diana : selalu mcm tu kan isteri2 ni.. klu org lain bwk mmg tak percaya sgt.. nak suami jgk yg bawak baru rasa confident kan..

rose : he..he.. takut pun card merah pun sama gak tu..

-Sara- said...

alah kak, drive laju2 kn best! tp hati2 tau! hehe :)

h4ni3 said...

dulu2 saya pun suka laju
sbb slalu keluar rumah cukup2 jer timing nak sampai tempat kerja
lebih2 lagi kalau kena kejar punch card
hangin kalau ada orang bawak kereta dgn lemah gemalai didepan
hehe

wahida said...

suami saya pun suka bawak keta rilek je...mcm makan angin je kekdahnya..grrrr!!

NICK IRFAN said...

laju jgk sbb sy xpnh lagi naik keta berkelajuan 110 selalunya habis laju pun 80 jer.. hehe

whitecappuccino said...

kdg rasa slow je tapi ada org gtau husband kaknor bawak keta laju..hehe

Dinas Aldi said...

yalah kan, kita drive hari2 kat jalan tu kita dah tau kat mana lubang, kat mana sempit, kat mana luas, nak pusing ke mana jadi bolehla nak tekan pedal minyak kuat2 di mana yg boleh, hehehe.

cukup bengang dengan orang yg drive santai2 waktu kita nak rush pi keja pagi2

Adzriel AB said...

bila bawak mpv memang le gitu. auto... tekan minyak je. macam akak ni le pagi tadikan. bersantai..
http://adzriel.blogspot.com/2011/01/bersantai-bersama-rossa.html

Hanis Azla said...

-sara- : he..he.. laju yg tak melebihi hadnya.. berhati2 pula mmg sgt perlu ketika memandu..

h4ni3 : waktu pagi bila nak ke tmpt kerja mmg angin klu org bwk keta mcm nak mkn angin kan.. tak pasal2 kita yg makan hati plk..

waahida : gitulah kekdahnya yer.. he..he..

nick irfan : kat jln biasa mmg bawak 80 jgk akak ni.. he..he..

whitecappuccino : kdg2 kita sendiri tak perasan kan kak.. sampai ada org yg report yer.. ha..ha..

dinas aldi : kat jalan yg kita dah familiar mmg confident nak tekan minyak lebih sikit kan.. tp keselamatan dan tumpuan mmg 100%..
bab drive santai2 pagi2 tu mmg boleh buat kita jd benggang.. hu..hu..

adzriel ab : bersantai sambil dgr lagu yer kak.. mmglah tak rasa laju ke idak kan.. he..he..

ummiross said...

Hehe laju bertempat takpe,klu slow sangat pun mengantuk pulak jadinya...

sissyira said...

salam

orang laki memang cool....hehehe

Hanis Azla said...

ummiross : mmg laju bertempat aje..

sissyira : mmg selalu cool kan..

Em's Family said...

saya memang bawak laju.. huhu sebab kalau bawak pelan, baik tak yah naik kete hahaha..

anyway, nak mintak tolong vote kan untuk I untuk Friso Contest

Ok.. ini instruction dia..

1. Go to http://apps.facebook.com/flaunt-it/
2. Click ALLOW
3. Click VOTE NOW
4. Go to FLAUNT YOUR MOMENT
5. go to

http://apps.facebook.com/flaunt-it/moment_view.php?

id=10195&menu=gallery
6. Click VOTE..

or kalau nak tengok gambar sekali. boleh tengok dekat

http://malaysiagiveaway.blogspot.com/2011/01/i-appreciate-your-vote-for-friso.html

Kalau if you dont mind, boleh vote every 24 hours..

Once again.. Thanks yer
Amira
www.emmira.blogspot.com

Hanis Azla said...

Em's Family : ha..ha.. gitu pulak yer..

InsyaAllah, nnt sya tlg vote yer..

sarah-najwan said...

saya mmg bw agak laju...ada kwn cakap..xnak naik dgn saya sb pening kepala..hahaaha..

siap koner baring dia ckp..hhee..perasaan dia kot sb dia bw kete paling laju 70..saya tak tahan dgn jumlah tu..huhu

Hanis Azla said...

sarah pun bawak laju juga yer.. sian kawan tu sampai pening kepala jadinya.. ha..ha..

untuk jalan yg kita biasa tu mmg selalu tu kita bawak laju sikit kan..

Shiela Latif said...

berhati...berhati..dijalan raya ~ =))