Nuffnang

Monday, January 3, 2011

Nak anak jadi artislah tu...

Petang semalam kami sekeluarga ke PKNS Bangi untuk majlis penyampaian hadiah anjuran Fun Music & Art untuk grading Electronic Keyboard Test Han. Alhamdulillah Han dapat merit untuk ujian ini. Thanks untuk Teacher Shirley yang banyak beri tunjuk ajar.

Ramai anak-anak yang belajar muzik di situ. Aku pun dah setahun juga menghantar anak-anakku ke sekolah muzik ni. Bila ada orang yang tahu, selalunya ayat pertama yang keluar dari mulut mereka ialah nak anak jadi artislah tu. Ha..ha.. Selalunya aku gelak saja. Malas nak banyak cerita dan cakap banyak. Walaupun sebenarnya bukan itu niat aku dan en.asben.

Memang aku sangat berminat untuk anak-anak aku belajar bermain alatan muzik ni. Tapi aku takde pun intention untuk jadikan anak-anak aku seorang artis. Apa yang kami mahu ialah anak-anak ada multi inteligent. Itu yang lebih penting. Kami nak bekalkan anak-anak kami dengan pelbagai ilmu dan kemahiran yang kami berdua tidak berpeluang mempelajarinya dulu.

Zaman sekarang ini terlalu ramai anak yang bijak-bijak dalam bidang akedemik. Maka sebab itulah kami mahukan anak-anak kami ada kemahiran tambahan. Makanya adalah kelebihan yang boleh menyokong pencapaian akedemik mereka nanti. Itu saja tujuannya. Bukanlah nak sangat anak-anak menjadi artis.

Anak-anak dah boleh main alatan muzik pun dah buat aku rasa puas hati. Tapi andai kata mereka mahu pergi lebih jauh pun dalam bidang itu rasanya aku tiada halangan. Asalkan perkara itu sesuatu yang positif, InsyaAllah, aku mahupun en.asben pastinya akan memberi sokongan. Jom layan sedikit gambar-gambar Han ni...

Han dengan pialanya bersama sebahagian anak-anak yang menerima piala grading semalam.

Persembahan guru-guru dari Fun Music.. yang tengah tu Teacher Steve, cikgu gitar Is.. Ada ramai juga anak-anak lain yang buat persembahan. Di mataku mereka nampak hebat.

Practices make perfect... he..he.. masa nak exam aje rajin praktis kat rumah ni..
Masa Trial Exam.. Nampak macam OK.. Tapi Han kata dia mengeletar masa ni.. Masa real exam takde gambar sebab aku dengan en.asben ada kat Bandung masa tu..

20 comments:

sarah-najwan said...

wah..bagus bg main piano tu...
menajamkan minda tau..

betul jugak..selain akademik..anak2 wajib ade skill lain..zmn skrg..org xpndang akdemik je..nk tygk skill yg hebat..mcm main muzik, komunikasi dlm bahasa inggeris atau mandarin..komputer.etc..

~ yus ~ said...

Wah mmg bagus tu...setuju dgn mama sarah-najwan..:)

diana said...

saya nak maisara pandai main piano...
tapi dia kata tak mau..
dia nak menari je..
apa pun tak pe..
yang penting jangan kacau orang sudah..
hahahhaha

Dinas Aldi said...

Bagus la bagi anak belajar main alat muzik, bagi saya takda salahnya. lagi bagus untuk perkembangan minda anak tu.

sisdee said...

x pe..tu salah satu bole isi masa lapang dia ngan music kan..i love music gak..biar bdk2 tntukan masa depan dorang..selagi tak melampau..kita just support tul tak? :)

Hanis Azla said...

sarah : thanks yer bagi saya idea utk anak2 belajar pelbagai bahasa pula..

yus : saya pun setuju juga..

diana : betullah, biarkan anak2 pilih apa yg dia minat.. then kita support dia semampu yg kita boleh..

Dinas Aldi : perkembangan minda sgt penting buat anak2 ni kan..

sisdee : yg positif tu kita support saja kan..

AngahSayang2314 said...

wahhh bagus la dah pandai main pianooo

apa pun angah 4llow yer jom tukar2 link

Ain said...

wahhh, bagusnya Han dah pandai main music...

kalau memang anak2 minat, sebagai parenst seharusnya kita bagi sokongan...

bakat yang ada rugi kalau tak digilap...

aien said...

bagus bagus ada bakat lain juga, menajamkan minda tuh

YanaMIB said...

lorr yu pi bangi ke semlm..awat x ckp leh dtg tgk..ecehh~ rmh ai kt depan pkns tu je..kikiki~ =P

Hanis Azla said...

angahsayang2314 : bolehlah, main 2,3 lagu.. Thanks yer sudi follow..

Ain : iyelah, nak ajar sendiri tak pandai.. so beri sokongan ajelah..

aien : InsyaAllah, semoga tajam minda mereka nanti..

YanaMIB : eh, iye ke.. Rumah akak pun kat situ.. Adakah kita berjiran?? he..he..

Suara Kalbu said...

Adore betul pada orang yang pandai main piano, keyboard dan violin. Tambahan lagi kalau budak2 yg main, nampak sweet gitu.

Bagus akak. Daripada buang masa bagi anak main games kat cyber cafe. Jangan pedulilah orang nak kata apa pun kak. Orang ni kalau bercakap banyak yg pakai kepala lutut dari pakai kepala sendiri hahahahah

Hanis Azla said...

akak pun sama.. suka sgt tgk org pandai main muzik ni.. itu yg gigih juga nak hantar anak2 belajar wp dia org taklah berminat sgt..

Maya said...

ha'ah bagus anak2 belajar musik, dia akan jadi lebih yakin diri bila dah practise perform dpn org ramai..lebih outstanding & menajamkan otak..takder lah main games or buang masa kat shopping kompleks etc :)

azura said...

yay!! clap-clap... zura suka sangat tgok kanak2 pandai main alat muzik. tahun ni mmg zura ngan asben nak hantar danial masuk kelas Violin sbb nak masuk kelas tu kena umur 6 tahun.

Hanis Azla said...

Maya : harap2 gitulah.. biar ada keyakinan diri dan tajam mindanya nnt..

Azura : lg awal lg bagus hantar anak kita belajar.. tp mmg klu kecil ni tangan anak x kuat lg.. itu yg dia org taknak ambil..

iwan_dextrous said...

lg byk ilmu lg bgus..menjamin masa depan..hihi

Dextrous cyber life

Hanis Azla said...

tak rugi klu ada banyak ilmu kan..

Unknown said...

As salam sis,sy stay kat sec 4 tmbhn.skang ni plan nak anta anak utk violin class. Boleh sis suggest area mana ada violin class ?

Unknown said...

As salam sis,sy stay kat sec 4 tmbhn.skang ni plan nak anta anak utk violin class. Boleh sis suggest area mana ada violin class ?