Nuffnang

Tuesday, April 12, 2011

Berderetlah pulak...

Rasa macam baru aje renew road tax dan insurance kereta. Ini dah tiba masanya untuk renew lagi. Minggu lepas dapat surat untuk renew yang pertama. Minggu ni dapat surat untuk renew yang kedua pula. Aduhai berderet-deretlah pulak. Awal bulan depan satu. Tengah bulan depan lagi satu. Nasib baik dua aje. Kalau lebih dari tu mahu pening juga kepala. Tapi bila dah ada komitmen untuk memiliki kereta hal road tax dan insurance memang kena ambil kira juga kan.

Bila dah settlekan road tax dan insurance untuk tahun tertentu, mulalah berazam. Bulan seterusnya nak buat tolakkan khas sikit-sikit setiap bulan bagi  bayaran untuk road tax dan insurance untuk tahun yang berikut. Maknanya adalah sedikit peruntukan untuk pembiayaan itu. Tapi selalunya tak menjadi. Bila nak bayar road tax dan insurance untuk tahun  depannya, kenalah juga membuat pengeluaran he..he..

Selalu juga orang kata, kalau nak beli kereta kena pandai merancang. Biar waktu untuk memperbaharui road tax dan insurance tidak membebankan. Contohnya jangan berderet tarikh pembelian kereta macam kes aku ni. Lagi satu lebih bagus kalau membeli kereta time bulan nak dapat bonus. Jadinya bila nak memperbaharui road tax dan insurance memang boleh guna duit bonus tu saja. Tak perlu nak pening-pening. 

Tapi selalunya bila time nak beli kereta baru, memang lupa semuanya. Yang penting cepat-cepat dapat kereta baru. Lepas tu bila time road tax dan insurance expired macam ni barulah teringat semula. Kenapalah tak ikut tips yang pernah diberikan tu.

*Budget untuk road tax dan insurance ni kalau buat budget untuk persiapan raya memang dah lebih dari cukup ni.. hu..hu.. Takpe-takpe. Utamakan yang lebih utama (Biarlah ku pujuk hatiku sendiri.. he..he..)

39 comments:

Maya Mayana said...

ngeh..ngeh..kdg cukai lain pn minta diisi jugak...cukai anak2,adatle duit ni lebih byk keluor dr masyuknya..bila pakai kete ni kdg2 asyikle kena servis dan dsb...sebenarnya tiap2 bulan menurut perncg kewangan memang kena peruntukkan amaun utk hal2 emergency... :P

~ yus ~ said...

hehe..dulu kami pun mcm tu, berderet, pas tu bila tukar kete 7 seater, pastikan jauh sikit. So, satu tengah tahun, satu lg awal tahun, adalah gap sikit, takdelah minta dua2 sekali serentak...

AngahSayang2314 said...

kenapa ada 2 biji kereta ke??kalau ada 2 biji kereta memang payah kan??
alhamdulillah angah kena masa awal bulan 2 ari tue...tue pun tergapai2 gak la... hehehe...

sarah-najwan said...

huhu..mmg semput..
saya pun ada 2..
seb baik yg cap ayam buln mac
cap gajah bulan 8..ada lah gapnya..hehe..

Suara Kalbu said...

Aiseyman...

Nasib baik kereta ida ada satu je kak..

Kalau tak.. hujung bulan makan rumput la ida hihihihi

maya amir said...

oopss..saya punye next month..adoii yaiii:)

Hanis Azla said...

maya mayana : itu yg perlunya simpanan kan yana.. klu tak mmg tak tahu nak korek kat mana.. he..he..

~yus~ : klu ada gap taklah terasa sgt yer.. mcm saya ni mmg kes silap perancanganlah ni.. masa beli dulu tak perasan.. skrg ni baru tersedar..

angahsayang2314 : skrg ni turn akak lah pulak tergapai2.. hu..hu..

sarah najwan : patutnya kena mcm tu kan.. mcm saya ni segala cap kena sekali hadap.. adoiii..

suara kalbu : akak nnt kena makan apalah pulak hujung bulan depan.. he..he..

maya amir : hu..hu.. adoiiyaii..

eB ezrin said...

eB mmapu pakai stu kete jerk...
tuh pn raser berat... sbb moto lagi... huwaaaaaaaaaa ;p

MamaTiaMia said...

salam hanis..he..hee..kalau berderet nak bayar memang sakit kan..my turn pun very soon..gigil2 tangan.salam and have a pleasant day..and teruskan menggosok baju:):)kalau ad rezki beli steam iron macam kat kedai tu hanis,yg sambil berdiri menyanyi pun boleh buat;);)

- GC - said...

sy hujung bulan ni kak. haha. tapi dah lama spare duit utk roadtax insurance ni. lega sikit.

nurkaloi said...

hallamak...kaloi pun nga pening ni nk carik wit renew road tax ekeke

eeeiii >_<

Liza @ Adzriel AB said...

woo..banyak kete ye? call je kak liza. nanti kak liza buat kan. emailkan cover note insuran lama. kak liza buatkan dgn etiqa. email b4 tengahari, ptg kak liza bagi le.

Fieza79 said...

ada satu kete pun dh penin nak memikir psl ins rodtax...masa mula nk beli kete mana nk ingat suma tips2 tu...

Pala Maldini said...

setuju dengan beli kereta lepas bonus time.. yang terbaik ialah bulan 6 - 8

farah fauzi said...

sayapunyer roadtax awal tahun...hehe..leh la cover dengan duit bonus...klu tak mmg makan pasir la bulan tuh..hehe

-Sara- said...

aissyy, rod tax kete sara pn hujung bln dpan, btol2 sehari lepas gaji..huhu

Sasa Al-Sharif said...

org bulan11. hehe.. tak terfikir mcm kak hanis kata tu

Amy Syaquena said...

Amy bulan 6,7 dan 8 nie..parah gak la sebab 2 dari 3 tue parah sikit.. memang kena ikat perut jawabnya..

eelobor said...

hehehe, bila dah mampu pakai 2 kereta, maknanya mampu la nak bayar roadtax kan? huhuhuhu

Sofya said...

pernah gak cadang nak asingkan duit gaji sikit tiap2 bulan khas untuk renew lesen roadtax segala.. tapi xmenjadi la...

Hanis Azla said...

eB ezrin : ada 2 pun sebab keperluan eB.. 1 untuk akak, 1 untuk en.asben..

mamatiamia : itulah.. memikirkannya pun dah rasa sakit.. he..he.. pernah beli juga yg steam iron tu.. tp tak reti pula nak mengosok sambil berdiri dan baju tersangkut gitu tanpa guna iron board.. silap teknik kot.. sudahnya simpan aje dalam almari.. hu..hu... thanks yer zu..

-GC- : bagusnya dah ada spare awal2.. akak pulak duit spare tu dah buat pi jalan2 he..he..

nurkaloi : sama pening jugalah yer..

liza@adzriel AB : mana byk kak.. saya punya 1.. en asben punya 1.. selalunya adik saya yg buatkan.. thanks yer kak..

fieza79 : betullah.. masa beli tak ingat pun tips2 tu..

pala maldini : lain kali kena praktikkan ni.. he..he..

farah fauzi : untunglah farah.. boleh cover guna bonus kan..

Hanis Azla said...

-sara- : peruntukan gaji bulan depan dah kena tarik untuk road tax dan insurancelah yer..

sasa al-sharif : tak byk tanggungan lagi tentu takde masalah mcm akak ni kan..

amy syaquena : berderet juga yer amy.. klu 3 lagilah pening..

eelobor : insyaAllah, mampulah nak bayar.. tp perbelanjaan lain kena cut2 juga.. hu..hu..

sofya : samalah mcm akak.. selalu x menjadi..

Daddy Ziyyad said...

Secara peribadi, saya kurang bersetuju dgn stail 'membayar roadtax/insuran dgn bonus..atau bayar apa jua ..eg brg2 masuk sekolah dgn bonus'

Sebab apa?

Sebab ia menyebabkan minda dah set bahawa pada sekian sekian tarikh, akan dapat bonus.

Dan kita telah lihat betapa ramai pekerja yang stress/tension/marah marah bila bonus nya kurang dari yg disangka, ataupun terus tiada !

Maka akan dimarah lah bos bahawa 'macam mana nak bayar insurance kereta ni?? '

Padahal benda itu ialah bonus.
Kena faham maksud bonus.

kakchik@ella said...

hmmmmm .. camtu la cite kita, kan. KC pun camtu tp biasanya dah plan awal-awal. tiap2 bulan dpt gaji mesti simpan tepi sikit .. utk wktu-wktu camni.

ummiross said...

Hmm macam senasib pulak kita Hanis, ummi pun berderet jugak awal tahun baru ni,tapi dah lepas ni lega rasanya kan..

LiFe KaMi said...

kereta kami bulan 6 da kena renew, sbnarnya road tax ni kena kumpul skit2 dari mula bru bila smpai masanya tk rasa beban sgt, bersedia le duit akan terbang.huhu..

Dilla Ady said...

sib baik la dilla bab2 road tax insurance nih hubby yg uruskan..tu pun baru satu jek tu..kalu 2,3...fengsan die nk membayar..huhu

wahida said...

saya yg pakai satu kereta ni pun pening kak...huhu....

Hanis Azla said...

daddy ziyyad : satu pandangan yg baik tu.. yg penting, kita mesti ada simpanan.. walau sesak mcm mana sekali pun, masih ada back up untuk kita lunaskan apa yg perlu untuk masa2 tertentu..

kakchik@ella : simpanan biasa tu mmg buat, tp simpanan utk pembiayaan perkara2 tertentu selalu pula tak menjadi.. he..he..

ummiross : Alhamdulillah.. ummi dah lega..

life kami : mmg kena buat mcm tu baru tak terasa kan.. mmg duit tgh tunggu masa nak melayan ni..

dilla ady : akak pun mmg semuanya en.asben yg setelkan.. tp sebab harta bersama jdnya kenalah turut ambil berat juga..

wahida : pening kan.. tp nak buat mcm mana bila ianya satu keperluan..

Dinas Aldi said...

kahkahkahkah sama sebijik macam akak! bila dah beli keta, baru teringat napa akak tak beli lepas bonus. dah tu selalu rasa nak simpan duit untuk next renewal tapi hampehnya tidak! selalu kena korek tabung, kakahkah!

diana said...

saya tak pernah pikir pun pasal kereta ni.
hahahah...
cuma pikir...
"abang..start la enjin cepat.
nak pi dah ni.."
hahahahah

whitecappuccino said...

dah biasa la berderet hanis..tambah dgn roadtax motor anak bujang lagi..

h4ni3 said...

roadtax n insurans kete saya time raya!!!
hahaha.. padan muke den!

Caythrine Amanda said...

yup2 masa nak beli xpikr, bulan apakah? hikhik..apa yg penting dpt kete baru cpt2,asal dpt bgaya cpt huhu..(sy pon turut cengitu)ahaks bila pkir...awatlah tgh2 taun renew roadtax, kenalah pandai menyimpankan..huhu..

Azlan Hasan said...

nak idupkan roadtax memang xbest..hahha..mungkin sebab kena byar kot..kalo free kan best..hehehe

Regards,
-Strider-

Kakzakie said...

Assalamualaikum Hanis,

Kakak punya August and November. Ada beberpa bulan gap. Ok gak kan....

mamalieyna said...

hehe...kalau jatuh time bunos ok la kan..tp kalau bulan2 biasa mmg terasa lah~ huu~ nak wat camna, keperluan tu..huhu

bunga said...

betul..semua kena ambil kira..

Hanis Azla said...

dinas aldi : ha..ha.. mmg kena korek tabung jugalah ni kak..

diana : itu yg best tu... boleh naik kereta dgn selesa tanpa perlu memikirkan apa yg berkaitan denganya.. he..he..

whitecappucinno : dahlah berderat.. bersusun pula tu yer kak..

h4ni3 : mmg masaklah yer..

caythrine amanda : yg penting dpt keta baru cepat.. he..he.. tp mmg perlu sgt menyimpan kan..

azlan hasan : klu free, mesti takde entry ni kan.. ha..ha..

kakzakie : bila ada gap bolehlah bernafas sikit kan kak..

mamalieyna : mmg terasa eina..

bunga : itulah.. semua kena ambil kira..