Nuffnang

Monday, April 11, 2011

Keutamaan yang berbeza..

Terasa segan sendiri pula bila asyiklah bercerita pasal iron baju. Rasanya dah berapa kali dah aku buat entry mengenai iron baju ni. Sedangkan orang lain pun buat juga kerja tu. Takde pun nak kecoh macam aku. Tapi entahlah. Pada aku memang iron baju agenda penting dalam urusanku. Sebelum en.asben tegur lebih baik aku buat penerangan dulu (Kalau orang lain tegur aku takde hal. Tapi kalau en. asben yang tegur memang boleh sentap jadinya he..he..)

Setiap orang punya keutamaan pada sesuatu perkara kan. Macam aku off courselah iron baju tu paling utama. Kalau nak keluar, perkara pertama yang aku perlu ambil kira ialah baju yang perlu di iron dah settle ke belum. Hal yang lain-lain tu aku memang boleh kompromi. Teringat ada seorang teman di ofis lama. Keutamaannya ialah packing baju. Kalau dia mahu ambil cuti untuk balik kampung atau berpergian ke mana-mana, dia mesti akan ambil kira masa untuk packing juga sebab pada dia packing baju dan barang-barang itu penting. Sampaikan teman sepejabat semua dah arif. Kalau tahu dia hendak bercuti mesti ada mulut-mulut yang bertanya dah siap packing dah ke?

Kalau emak aku pula, basuh kain dan sidai kain paling utama. Kalau nak tinggalkan rumah, emak mesti make sure takde kain kotor yang berlambak ditinggalkan. Sebabnya emak tak mahu nanti bila balik berjalan kain baju yang tak berbasuh jadi menimbun pula. Jadinya bila nak berpergian, memang awal-awal lagi dah kutip baju kotor dulu untuk disettlekan. Lepas tu penuhlah kain bersidai dalam rumah. Balik berjalan pula memang masukkan kain dalam mesin menjadi perkara utama yang emak akan lakukan.

Makcik aku pula keutamaannya ialah menyapu rumah. Masuk rumah dia akan menyapu. Sebelum tinggalkan rumah dia akan menyapu. Kadang rasa nak tergelak juga sebab macam baru lagi menyapu dah menyapu lagi. Mulutnya pula akan riuh kalau penyapu dan pengautnya hilang. Sebab dia tak selesa kalau lantai tak bersih. Perkara lain memang dia tolak tepi. Asalkan saja  rumah dah siap di sapu.

Lain orang lain keutamaannya kan. Ada yang rasa memasak perkara utama.Ada yang rasa membasuh perkara utama. Banyak orang banyak ragam. Jadi  tak bolehlah kita nak kecilkan keutamaan orang hanya kerana pada kita perkara itu tak penting. Keutamaan kita kan berbeza-beza. U all pulak apa keutamaanya yer. Best juga kalau dapat berkongsi bersama.
  

42 comments:

mamalieyna said...

hikhik..mcm best n sesekali kelakar plak, bila something tu jd very important n wajib dilakukan seblm tinggalkan rumah yer..

herm...eina plak, rasanya pack baju harus lebih awal..akan list terlebih dahulu mengikut jadual masa berapa hari nak pergi, n baju mana yg sesuai.. ^_^..

psl menyapu sampah tu cam lawak la..ekeke..

lydzar said...

lipat kainbaju adalah my least priority..hihi tak sukanya melipat sampai kadang2 terpaksa cik hubby yg buat :P

Liza @ Adzriel AB said...

haa... maknanya mak hanis boleh geng dgn kak liza. ish ..nak jumpa mak boleh? he..he..

Suara Kalbu said...

Keutamaan ida ialah basuh baju. Jemur, lipat dan iron sangat lah culas huhuhuhu

Mayana said...

emm kalau nk keluar tu mestilah packing brg...siap ade list gitu :P

Pala Maldini said...

kalau nak keluar.. off suis lampu

Hanis Azla said...

mamalieyna : itulah.. pada kita benda tu no hal tp ada yg ambil berat ttg perkara tu kan.. wah sgt detail buat packing yer eina.. baguslah.. tentu tiada baju atau barang yg tertinggal klu mcm tu kan..

lydzar : akak pun gitu. Tp mak akak klu kain tu mesti kena lipat cepat2 lepas angkat.. jdnya sbb mengelak dari kena bebel makanya buatlah juga cepat2.. he..he..

liza@adzriel ab : boleh.. boleh.. jemputlah datang rumah kak..

suara kalbu : klu ada mesin yg boleh sambung kerja2 lepas membasuh baju tu alangkan bestnya kan ida.. he..he..

mayana : ada list yer.. bagusnya.. akak masa anak2 kecil buat mcm tu juga.. skrg ni bila dah besar2 masing2 kena ingat sendiri apa yg nak di bawa.. he..he..

pala maldini : mmg penting juga tu.. tp selalunya itu keutamaan en.asben juga..

~ yus ~ said...

Yus macam emak Hanis. Sama macam tu, kalau nak balik kampung, berjalan ke mana2, pastikan tiada baju kotor di rumah. Kalau ada, memang yus basuh dulu, sidai di dalam rumah. Sebab yus tak mahu balik nanti, tambah lagi dengan baju kotor baru, lagi banyak..huhu

Azlan Hasan said...

keutamaan sy kalu nk kuar kena ade duit kak..hahaha..kalo xde duit nak kuar pun malas...window shopping memang xde dlm agenda kalo xde duit..hehehe

Regards,
-Strider-

Azlan Hasan said...

keutamaan sy kalu nk kuar kena ade duit kak..hahaha..kalo xde duit nak kuar pun malas...window shopping memang xde dlm agenda kalo xde duit..hehehe

Regards,
-Strider-

sayangsayangibu said...

nak tinggal rumah
kena kemas dan bersih
kain baju dah berlipat berbasuh, dan beriron untuk guka g kerja dan anak sekolah

sbb bila dah balik penat, jadi teuslah saja rehat
kan senang.. ;p

♥ manje ♥ said...

owh... kita keutamaan sebelum tinggalkan rumah, kemas rumah sebelum keluar... dan satu lagi kena sentiasa pastikan bawak ubat ke mana pergi... =) ~

Izan Ishak said...

terseyum izan baca n3 akak kali ni. yelah kan...tiap2 org tak sama keutamannya...

izan suka tinggalka umah dlm keadaan sebersih mungkin. sbb nnti kalau balik tgk umah bersepah lagi penin kepala. so...tiada baju2 kotor tu samalah cam mak akak....

Daddy Ziyyad said...

keutamaan saya ialah rumah mesti dah siap kemas sebelum keluar. Sebab kalau balik rumah nanti, bada dah penat, hati boleh stress kalau tengok rumah berterabur!

maya amir said...

saya rase saya byk sgt keutamaan.. sebelum tido mesti sink kosong..tadek pinggan kotor.. sebelum kuar berjalan pun, baju2 sume mensti basuh, dah siap gosok etc.. umah mesti kemas..etc etc adoii yaii patutlaa saya cepat stress...heheh

AngahSayang2314 said...

hanis mak u macam angah la sama... tak suka tinggal rumah ngan kain menimbun nanti balik mesti malas hehehe

Aida said...

hmm .. semer cakap baju kena settlekan sebelum tinggalkan rumah kan .. mcm aida ni rasanya mesti nak make sure segala letrik dah tutup dgn gas pun dah cabut kepala dia .. fobia sbb kawan aida pernah rumah dia terbakar gara² adik terlupa nak tutup air yg dia jerang .. sudahnya habis dapur terbakar ..

-Sara- said...

kak hanis, sara plak keutamaan basuh baju..cm xbleh tgk bju2 kotor menimbun..hehe.. tapi palinggg malas lipat bajuu..aissyy! mmg xsuke lipat baju, tp nak xnak kene jgk! :(

sarah-najwan said...

keutamaan saya mmg pastikan rumah bersapu..kain berbasuh dan disidai dgn kemas..mmg pantang kalu kain bersidai dan ditimpa hujan..saya boleh menangis kat situ jugak jika tgk kain disiram hujan (ni kes ada org kat rumah tapi kain xdiangkat masa hujan..kalu xde org xpa..hehe)

..huhu..sampai camtu sekali..

bunga said...

perkara utama umah kena sapu..hehe...jadi mmg sapu yang akan diutamakan..

etiey.com© said...

hakhak... sama penmyakit dengan saya ni kak. kerja paling malas dalm dunia ialah iron baju dengan lipat baju!

pernah buat entry khas juga hal ini

eis said...

erm..saya pulak klu nk keluar rumah selain drpd rumah siap kemas, sampah mesti kena buang sbb takut berulat. saya takut ulat :D

Lizzie Yasmin said...

mcm sejenis sindrom jer.. sama lar.. saya mesti sama mcm mak cik tue.. menyapu.. tak pun kutip smbah pakai tangan.. mmg pantang lar nmpak kat rumah tue...

Eye_nee said...

Akk sama seperti geng opis lama Hanis tu..packing baju + iron..walaupun sekadar nak balik umah MIL yg sedekat itu..kalau overnight mmg akk akan iron semua baju yg nak dibawa + packing yg mengambil masa...dan packing habbit pula adalah satu hari sebelum pergi...alamatnya dari pukul lapan stat packing membawalah ke pukiul 1 pagi baru habis....en HaB dan anak2 dah masak dah perangaiakk ni...

Dilla Ady said...

macam kelakar pulak perihal akak, makcik dan mak akak nih..agaknya diorang pun tanpa sedar benda tu tau..

dilla ni tak tau la ye..rasenye packing barang kot...huhuhu

Hanis Azla said...

~yus~ : klu mcm tu bila balik jalan cuma nak hadap baju masa berjalan aje kan.. baju yg kat rumah dah setel..

azlan hasan : duit mmg paling penting sebelum keluar rmh.. he..he..

sayangsayangibu : klu semua dah setel bila balik jalan kepala dah tak serabut kan.. boleh layan penat aje..

manje : bila rumha dah kemas barulah selelsa nak tinggalkan rumah.. ubat pun tak tinggal juga yer..

izan ishak : bila beres segalanya sblm keluar, masa balik nanti hati pun lapang kan..

daddy ziyyad : klu tinggal tumah serabut.. bila balik semakin serabut jdnya kan..

maya amir : lepas tu baru boleh tido lena kan..

angah sayang2314 : sama mcm mak akak juga yer..

aida : bahaya juga klu jadi mcm tu kan.. minta dijauhkan.. akak pun klu jalan jauh mmg cabut kepala gas.. tp klu keluar skjp2 tu tak buat juga..

-sara- : kalaulah kerja yg kita tak suka tu boleh sub kat org tentu best kan.. he..he..

sarah najwan : klu balik rumah kain basah kena hujan sedangkan ada org kat rumah mmg boleh meniti air mata dibuatnya.. terasa sia2 aje kita dok basuh dan sidai sebelum tu kan.. selalu juga kena mcm tu kak..

bunga : sapu kasi bersih.. he..he..

etiey.com : kita sama yer.. benda yg tak suka tu mmg selalu bertangguh2 bila nak buat kan..

eis : betullah, klu tak buang takut berulat pula..

lizzie yasmin : sapu paling utama yer.. mmg kalau tak serabut mata jadinya..

eye_nee : YaAllah kak.. mmg sebijik mcm kawan saya.. kdg tu siap dia apply cuti hanya untuk packing.. tapi kalau pergi outing bersama mmg keperluan dia paling lengkap.. mmg berbaloilah dia ambil berat soal packing tu.. tentu akak pun sama juga kan.. complete segalanya..

Hanis Azla said...

dilla ady : mmg rasa kelakar kan.. tp perkara2 itulah yg kita ambil berat sebenarnya kan..

=sz= said...

hee..
keutamaan saya pagi2 turun ke tingkat bawah ialah susun kusyen kat sofa tu kot kak...
rasa tensen bila anak2 dok memunggah...gerammm je rasa..rasa nak p jahit terus kusyen ke sofa tu..kuikui

diana said...

sebelum pi mana2 buat entry auto publish banyak2..
hehehh..

Fariq said...

kehkeh tak bley bla jwpn akak diana.. :p

saya plak.. paling utama,, saya pastikan orang masak/ membasuh dan sebagainya dulu,, dah puas ati baru saya kuar.. saya tukang pastikan je,, bukan yg buat semua tu.. :p

latest -
Tukang Cerita Lagi Hebat Dari Tukang Kayu

Ati Masrif said...

kalau kita
mesti basuh baju n jemur dulu
then mesti sapu n kemas ruang tamu

lain2 belakang cite...hihi

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, BSB pula mesin basuh dah rozak. skg hantar dobi jerrr..

ummiross said...

hmm betul tu Hanis, lain orang lain keutamaan, perkara kecil bagi orang lain mungkin besar keutamaan nya bagi kita..yg penting saling menghormati

azzey said...

Keutamaan saya plak apa yg temampu saya buat dulu

Simplemama said...

Iron baju...itu kemestian juga bagi mama...tp kemestian yg menyeksakan coz..mama really hate iron baju...

h4ni3 said...

saya iron baju sejurusssss sebelum pegi keje.. hehehe.. selepas termenung 5 minit, sambil pikir..baju apeeee la nak pakai ni

l a l a , S h a h e i l a said...

ikut mod jugak mana yg penting diutamakan,..

Hanis Azla said...

=sz= : kusyen kena setel dulu yer.. rmh akak sofa yg jenis takde kusyen.. selalu en.asben suruh beli kusyen kecik2 biar nmpk cozy.. tp mmg akak reject sbb tahu bila anak2 buat main kusyen tu tentu akak yg tension.. he..he..

diana : auto pubulish.. he..he.. akak nak buat entry pun selalu tak sempat.. klu auto publish apatah lagi..

fariq : penting juga tugas org yg nak pastikan semua kerja org ni kan.. he..he..

ati masrif : klu yg penting2 dah setel mmg yg lain boleh tolak tepi kan..

be simple beb (BSB) : wah semakin mudah kerja yer..

ummiross : mmg sgt perlu menghormati keutamaan org kan ummi..

azzey : ikut daya yer..

simplemama : sama.. tak suka iron baju.. tp itu pula yg jd keutamaan..

h4ni3 : menung pagi2 tu biasa.. he..he..

lala,shaheila : ikut mood mana yg datang yer..

Sofya said...

yg mana satu yg utama ya..
semua sama penting..
xsuka baju kotor bertimbun,
Xsuka sampah rata, penting sisa2 makan kena clear xleh ada dlm umah kalau tak.. nt masuk umah bau busuk la..
n yg paling tak suka packing brg.. itu la perkara last yg akan saya wat... pernah cuba nak packing awal tapi last2 punggah balik sebab terlupa brg apa yg dah bawa barang apa yang tak...he3 lawak kan?

Manja (let it be my sweet name) said...

manja x suka lipat baju huhu


Your eyes are too precious

Hanis Azla said...

sofya : mmg byk perkara menjadi keutaaan sebelum meninggalkan rumah kan.. ha..ha.. bab packing tu akak pun kdg terkena mcm tu..

manja : akak pun gitu..

Mama Gee said...

keutamaan gee ialah basuh toilet...kalo tak tak lalu mandi kt toilet sendiri...

yg lain2 tu rutinlah...ikut turn settlekan satu...tp yg penting toilet mesti bersih...huhuh