Nuffnang

Thursday, April 21, 2011

Cerita hari Ahad...

Ahad lepas kami sekeluarga ke Taman Botani Putrajaya untuk sukan sekolah agama anak-anak aku. Selalunya sukan dibuat di area Bangi. Kiranya inilah first time sukan dibuat di luar Bangi. Dengarnya ada parents yang cadangkan dan aturkan semuanya untuk sukan itu di buat di Taman Botani tu. Baguskan macam tu. Aku, kalau sukan sekolah agama ni memang suka nak pergi. Sebabnya, anak aku sekolah kafa depan rumah. Makanya yang bersekolah di situ kebanyakkannya adalah jiran-jiran setaman juga. Jadinya kalau nak jumpa teman setaman, inilah masanya. Hari-hari tu asyiklah dapat angkat tangan say hi. Bila jumpa kat sukan dapatlah bertanya khabar dan berkongsi cerita.

So beramai-ramailah kami semua ke Putrajaya pagi ahad tu. Meriah sukannya. Guru-guru dan ibu bapa saling berkerjasama untuk meraikan anak-anak. Awal-awal lagi ustazah dah minta tolong aku untuk jadi pengadil bersama 2 orang ibu bapa yang lain. Bila orang dah minta tolong, takkan pula hendak menolak kan. Makanya berjemurlah aku kat tengah padang dari pukul 9 pagi sampai 12.30 tengah hari. Naik rentung jugalah kulit muka kena sun burn. Tapi takpe, semua tu takde hal. Bila lagi nak dapat pipi dan hidung merah macam clown.. he..he.. 

Selalu tu bila tengok dari tepi padang pandai aje mulut ni nak komen pengadil. Dok kata tak tengok betul-betullah. Orang lain patut menang orang lain pula yang dikatakan menang. Tapi bila diri sendiri yang kena tunggu di garisan penamat memang tak terkawal juga mata ni nak perhatikan semua. Hendak-hendak bila barisan paling hujung sana dan paling hujung sini sama saja lajunya menuju garisan penamat. Mencabar juga tugas tu. Dalam dok perhati pun boleh tersilap penilaian juga.

Lagi-lagi pula bila anak-anak ini minta nombor pada kita sebab mereka rasa mereka menang. Sedangkan tiga pemenang sudah ada. Iyelahkan budak-budak. Bila mereka sudah berusaha dengan bersungguh-sunguh, tentu saja mereka mengharapkan kemenangan. Sedih aje muka mereka bila kita kata ada orang lain yang dah sampai dulu. Ish.. itu yang aku tak sampai hati tu. Lain kali memang aku taknak jadi pengadil lagi. Tugas tu macam tak sesuai dengan aku.

Ada juga ibu bapa yang bersunggut bila anak-anak mereka tak menang. Mulanya aku ingatkan ibu bapa itu marahkan kami yang mengadil. Manalah tahu kalau penilaian kami tersilap atau terlepas pandang. Rupanya marahkan anak-anak mereka yang tak buat betul-betul. Aduhai.. rasa tak patut betul buat macam tu. Janganlah down kan anak. Kalau menang boleh sorak. Kalau  kalah pun patutnya kena supportlah juga kan.

Anak-anak aku, sebelum turun kereta en.asben dah warning awal-awal. Siapa yang buat hal kalau kalah memang kena. Kalau tak mahu kalah tak payah join sukan. Sebab dalam sukan mesti ada yang kalah dan ada yang menang. Jadinya kalau tak boleh nak terima kenyataan jangan masuk apa-apa acara. So, bila dah warning, takde siapalah yang berani buat hal. Alhamdulillah, Is menang untuk 2 acara. Han pula menang untuk 1 acara. Az tak menang apa-apa. Tapi dia dah suka sangat bila dapat goodies bag. Mamat tu memang macam tu. Dia relaks sokmo. Menang suka. Kalau kalah selamba.

Aku dapat lucky draw dan cenderahati jadi pengadil. Alhamdulillah. First time rasanya nama naik untuk lucky draw selepas 6 tahun. Jadilah, walaupun hadiah kecil, aku dah suka dah.

36 comments:

Kakzakie said...

Hanis.... kakak dapat bayangkan bebudak tu bersukan. Tunjuklah gambar anak-anak tu kakak nak juga tengok...

~ yus ~ said...

Memang sukar bila kita jadi pengadil kan...

Yus pun seronok bila dapat menghadiri acara sukan anak2. Suka tengok aksi mereka semua.

Betul tu, kalah menang adat pertandingan, kalau kalah tp tak dapat terima kekalahan susahlah..

sarah-najwan said...

yang tak menahan sukan ni..panas weh..aduyaiiii...

rezeki tu hanis..dpt gak utk LD tu..

Liza @ Adzriel AB said...

alamak.. anak kalah pun mau marah ke. rilek le.. enjoy! baru seronok!

Daddy Ziyyad said...

wowww..sekolah agama pun ada buat hari sukan ya...

tapi memang panas lah kan sekarang ni..patut buat kat indoor..

Fieza79 said...

awal nya dah berlangsung hari sukan..

mesti meriah..tp gambar takde..?

-Sara- said...

ehehe, okla tu ade gaklah luck nya..hihi

azzey said...

saya juga yg x pnh naik2 nama utk lucky draw...

eB ezrin said...

eB pn suker join walopn kami remntung pastuh... raser meriah... tapi eB x thn la tgk bebudak nanges kalo x dpt hadiah... sedey

MiSzy DiaN said...

kak hanis..
knapa kak hanis nda post gmbr time acara tu kt blog kak hanis yaa?

h4ni3 said...

akak..
awat tak tepek gambar2 hadiah tu??

munna said...

anak2 takde yg bersekolah lagi .. takde pengalaman lagi kak... tapi dulu munna mmg aktif masa kat sekolah....mmg ada ibibapa yg lagi lebih dari anak2

farah fauzi said...

saya pun susah gak nak dapat lucky draw nih klu gi mana majlis..hmm..x berapa nak lucky...

diana said...

sama la dengan adik saya masa kecik dulu..
kat umah mak pesan awal2 dah..
"kalau kalah hang jangan menangis..
menangis ja aku balik..."
heheeeh..
tau dah dia akan menangis mengamuk bila kalah sebab memang tu perangai dia..
hehheheh

Hanis Azla said...

kak zakie : alamak kak.. saya ni kurang sikit bab gambar2 dlm blog ni.. he..he..

~yus~ : itulah yus.. nmpk mcm senang.. tp mmg tidak sebenarnya..

sarah najwan : Alhamdulillah.. tp bab panas tulah yg tak menahan..

liza@adzriel AB : itulah.. sian kat anak2.. tak enjoylah nak marah2 kan kak..

daddy ziyyad : anak akak sek. agama kafa.. student pun x ramai sgt.. itu yg boleh buat sukan tu kot..

fieza79 : tiap tahun mmg masa2 mcm ni sek kafa tu buat sukan.. gambar?? alamak.. akak ni bab gambar ada kureng sikit.. he..he..

-sara- : Alhamdulillah.. akhirnya..

azzey : saya pun first time.. mcm x percaya pulak jdnya..

eB ezrin : bab sukan tu best.. bab panas yg tak tahan sikit.. akak pun gitu,.. sedey bila tgk bdk2 sedih x dpt hadiah..

miszy dian : akak alah dgn gambar kat bloglah dian.. he..he...

h4ni3 : takut org jeleslah hanie.. he..he.. tak adalah.. tak ambil gambar pun..

munna : itulah.. mmg ada parents ygy lebih dari anak2 kan.. nnt turn munna pula ada pengalaman anak2 sukan..

farah fauzi : kita sama.. he..he..

Hanis Azla said...

diana : ha..ha.. anak akak pun en.asben dah sound awal2 tu sbb last year dia buat hal.. tak puas hati bila kalah.. sama perangai denga adik diana rupanya..

Maya Mayana said...

emm yana dolu2 pergi sorang2 tgh boyot anak no 2,emm yana tgok mak bapak diorang yg excited lebih mcm dia yg bersukan pulak,siap tarik2 tgn semua..anak yana sian terkontang-kanting tp dlm pd tu si kurus tu dpt no 2 pulak tu acara bawa bola dlm sudu...rezeki dan bangga dia buat semua tu sendiri :)

fyna said...

dapat lucky draw?beshnye..
akak dpt pe?

kakchik@ella said...

rindu la saat-saat ni sbb anak kc da besar.

Kamalia said...

akak,rindunya nak komen..slalunya asyik baca tanpa komen..hehehe..susah ek jd pengadil..nsb baik xpenah jd pengadil..sy kalu ade lucky draw ni,slalunya mmg lucky jugakla..mesti kena..hehehe, bak kata suami, tangan bertuah..hmm.:)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

tahniah!!! dpt lucky draw lagii..mana gambo nyerrr..

Aida said...

cepatnya kan .. anak² aida blum lg hari sukaneka ..
kak hanis, takde pic ke ??

wahida said...

congrate to akak sbb menang lucky draw...congrate kat anak2 akak sbb menang sukan..

betul la kak, kalau anak dah kalah, jgn marahkan anak la...kesian budak2 tu...mesti dorang rasa down sgt....

ummiross said...

Hmm mesti meriah kan melayan kerenah budak2 bersukan, tapi kesian yg kena marah sebab tak menang tu...

Hanis Azla said...

maya mayana : bila tgk anak boleh berdikari utk menang, mmg buat kita lebih rasa bangga kan yana.

fyna : best.. akak dpt pinggan tempat letak kuih seramik tu.. cantiklah juga.. akak suka..

kakchik@ella : bila anak dh besar mmg dah tak dpt rasa feel hari sukan lglah kan kak..

kamalia : terima kasih kerana masih berkunjung ke sini.. itulah.. susah rupanya jd pengadil.. wah tangan bertuah yer.. bagusnya.. akak ni susah sikit nak dpt.. he..he..

be simple beb (bsb) : thanks yer.. alamak gambar tak cuci lagi.. he..he.. alasan tak boleh pakai kan..

aida : cepat yer.. sellaunya mmg sekolah kafa tu buat time2 mcm ni.. gambar takdelah aida.. tak rajin nak upload pun sama..

wahida : thanks wahida.. itulah, kesian kat anak2 klu kita buat mcm tu kan..

ummiross : meriah ummi.. selalu meriah layan anak2 sendiri.. hari tu meriah melayan anak2 org sama.. itulah.. rasa mcm tak patut klu mcm tu.. sian kat budak..

Dinas Aldi said...

Betul la, sukan ni patutnya penuh dengan keseronokan, enjoy gitu tapi kalau nak marah2 sebab kalah, aiseh..potong stim la kan..

Eye_nee said...

Sian kan..akk pon kalau tgk sukan si Yana masa tadika tu pon rasa kesian..tp tadika semua murid dapat hadiah..tak kira kalah ker menang...tp bila dah sekolah Keb. Ataupon Agama rendah ni cuma 123 jer dpt..

Shiela Latif said...

yaeyyy...menang :)

MulutPayau said...

Seronoknya kalau tgk telatah anak2 main sukan ni..Kalau tak dpat hadiah maunya mngamuk..(itu prangai anak2 Mp)..pernah masa cabutan bertuah di sekolah..kawan2nya dapat hmper..tpi dia tak dapat..balik rumah mngis meraung2....trpksa suami g kedai tempah hmper utk anak...
Apa2 pun tahniah yer sbb menang lcky draw tu...

KELI OH KELI said...

ya bestnya terlibat dalam sukan kanak2 ni..tahun lepas pun saya ada join dalam anjurkan sukan kanak2..mmg best....semua nya rasa hepy...alangkah amannya negara kita Malaysia...syukur tuhan!

FUZ.QYM.Y said...

wuah, masih fit jadi reff ke?hehe

Suara Kalbu said...

Waaaaaaaaa... akak dapat lucky draw laa.... besh besh

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

suka join tgk anak2 bersukan..bagi semangat sikit kan...kalau dah menang lg suka..mamanya pon sama suka...

singgah2 kenal kat sini dari [mamadiana]

Hanis Azla said...

dinas aldi : betullah kak.. klu dok marah2 gitu rasa x fun pulak..

eye_nee : itulah kak.. tp bagus juga mcm tu.. sekurang2nya anak kita tahu itulah adat dalam sukan.. ada kalah dan ada menang..

shiela latif : yeay.. Alhamdulillah..

mulutpayau : mmg seronok.. mcm2 kerenah kita boleh tgk.. he..he.. nak hamper juga yer.. nasib boleh beli hamper tu kan.. klu tidak parah juga nak mencari..

keli oh keli : best kan.. seronok aje tgk gelagat anak2.. semoga negara kita terus aman hendaknya..

fuz.qym.y : setakat jd ref budak sek. ren. masih larat lg.. he..he..

suara kalbu : best2.. Alhamdulillah.. first time nama naik..

p@kcik lie : mama diana : mmg best kan join program anak2 ni.. mak ayah pun sama2 sakan.. he..he..
salam kenal juga.. thanks yer sudi berkunjung dan follow blog ini..

mimi jazman_MJ said...

boleh menangis saya kalau mama dan baba marah saya sebab tak berjaya dalam sukan.. hehehe..

sebab..saya ni memang jenis yang tak reti sanagt bersukan walaupun minat.. :)

Mama Gee said...

org putrajaya ni pun tak sampai lg taman botani...hehe lawo ke kak...kalo ada gambar lg best...hik2...

mesti meriahkan sukan budak2...tp g masa kecik2 sampai le dh beso benci sukan...asal sukan je nyuruk...takmo join..aduss