Nuffnang

Tuesday, April 5, 2011

Kena sumpah dek baju..

Tiap kali raya, koleksi baju kurung mesti bertambah. Tiap kali keluar ke shopping complex kalau ada baju yang berkenan mesti beli punya walaupun takde occasion. Kononnya nak menambah koleksi baju kerja. Tapi tiap hari nak pergi kerja mesti menung juga depan almari. Tak tahu nak pakai baju apa. Kalau tak menung tu mesti pilih baju feveret. Jadinya asyiklah pakai baju yang sama berulang-ulang.

Emak aku selalu tegur kata asyik-asyik pakai baju yang sama. Kalau baju yang satu tu aku berkenan sangat, memanglah pergi kerja pakai baju tu. Pergi wedding atau kenduri pun pakai baju tu juga. Macamlah takde baju lain. Tapi almari dah penuh juga takde tempat nak gantung. So emak aku buat conclusion aku dah kena sumpah dengan baju. Asyik memilih dan asyik nak pakai baju yang sedap saja. Makanya baju-baju lain tu merajuk. Jadinya bila nak pakai baju, terus rasa macam takde baju. Bila nak tukar baju lain mesti terambil baju yang feveret tu juga.  

Ada-ada aje emak aku ni. Takkanlah baju boleh sumpah orang. He..he..

U all pulak ada masalah yang sama dengan aku tak? Ke koleksi baju u all memang banyak dan semuanya u all suka. Jadinya takdelah jadi macam aku yang selalu menung pagi-pagi nak pilih baju.

34 comments:

sayangsayangibu said...

hehehe...kadang yg tu jugak kita suka pakai kan
sbb dah serasi bersama badan kot? ;p

Sasa Al-Sharif said...

kadang2 asyik pakai baju yg satu tu walaupun byk baju lain sbb baju tu feveret. hehe

Aida said...

kak hanis, betul lah .. saya selalu menjadi sangat tension bila bangun je pagi nak pilih baju .. padahal banyak baju .. cuma tak tahu yg mana satu .. owh .. senak betul kan memikirkan baju kerja .. rasanya mcm bagus je kalau ada uniform keje .. hari² pakai yg sama dan seragam .. tak payah nak pening lagi .. hehehe

~ yus ~ said...

hihi..ada-ada aje mak Hanis.

Tap yus pun ada masalah sama kot, kalau yus suka baju tu, mmg asyik pakai baju tu saja, walaupun baju lain ada.

Nasib baik dah tak kerja, jd tak sibuk sgt nak beli baju kurung baru selalu, tp walaupun begitu, bila sekali sekala nak pakai masih rasa takde baju, macam mana tu..huhu

Mayana said...

haha...kelakar juga mak akak tu...biasa kot org pompuan asal tgok benda lawa je nk beli..pdhal yg tk terpakai byk lg..tp kdg2 best pakai baju feveret cth tk panas..lg best kalau ada yg tk payah gosok...muahehe...itu yanalah...

Daddy Ziyyad said...

Hehee..betul tu.

Kita kadangkala dah ke tahap membazir.
Beli bukan kerana keperluan, tapi sebab nafsu.

Kalau kita pening kepala nak pilih baju apa nak pakai, maknanya banyak dah koleksi baju tu. So, tak perlu tambah lagi. Lain lah kalau dah tak muat, atau baju lama dah terlalu uzur.

sarah-najwan said...

saya pom sama hanis
menung dpn lemari
last2 dok pkai jugak yg sama

jika nk tau..baju zmn saya posting ada lagi tau..masih baru dan muat pkai..huhu..tu menunjukkan ai ni slim sokmo..

bilolah nok gumukkkkkkkkk

lydzar said...

koleksi baju saya mmg tak berapa nk banyak pon..so pakai aje lah yg ada :D

azwa amani said...

huhuhu..samelah dengan amani..g kelas mesti nak pakai baju same.huhuhyu..last2 amani buat macma ni..hari isnin sampai jumaat dah tetapkan warna ape..so kena pilih yg warna haritu je..warna lain takleh..xdelah org nampak same jee

- GC - said...

saya dlu tak suka pakai baju kurung, tp almaklum la perut dh makin ke depan, kena la pakai baju kurung. konon dpt cover perut ni. hehe

Fariq said...

sama la ngan kawan.. suka pakai kemeja yg sama je tiap2 hari kelas, padahal kemeja lain ade.. pelik kan.. wakaka

latest -
Gantikan Avatar DiKomen WordPress dengan Gravatar

bunga said...

hahahah..bunga pun kadang2 cam tu gak..ehhehe..lau bj suka..pas pakai basuh bila dah kering pakai..hakhaka..

etiey.com© said...

masalhnya lebih kurang. hahahah tp so far tak pernah kena tegur dengen mak lagi.. cuma yg selalu ken ateguir "jahit baju baru sokmo"! hahahha

diana said...

heheh..
orang pompuan memang gitu kot kan??
saya dulu masa zaman2 kerja pun macam tu..
sekarang je tak dah..
baju baru banyak jadi bila nak jalan2 amnbik dan pakai je mana2..
lagipun pakai jeans dan t shirt je..
tak susah nak pilih...
lain la masa kerja dulu.
memeng pening nak pilih baju pagi2..

Hanis Azla said...

sayangsayangibu : betullah, yg serasi dgn badan itulah yg kita selesa nak pakai selalu..

sasa al-sharif : baju feveret mmg jd pilihan he..he..

aida : klu pakai uniform, kita main sauk aje uniform tu tak payah pening2 kan aida.. ha..ha.. hilang senak pagi2..

~yus~ : bila dah tak kerja tu kuranglah sikit peningnya nak pilih baju kan yus..

mayana : itulah.. nampak cantik aje sibuk nak beli padahal masa try tu dah rasa tak selesa.. itu yg jadi leoas beli tak nak pakai pula kan..

daddy ziyyad : itu balasan sebab suka membazir juga kan.. bila bukan keperluan masih juga berkehendak.. sudahnya bila dah banyak tak tahu nak pilih dan tak berpakai juga.. lps ni kena beringat sblm membeli..

sarah najwan : Menung juga yer kak.. wah.. baju posting boleh pakai lg tu mmg hebatlah bila anak dah 4... bilalah nak kurus ni.. he..he..

lydzar : mcm tu lg bagus kan.. tak payah pening nak fikir..

azwa amani : boleh ikut tips azwa ni.. thank you yer.. harap2 kuranglah menung dpn almari lps ni..

Hanis Azla said...

-GC- : baju kurung mmg sesuai utk cover perut kan..

fariq : betullah mmg pelik, tak kisah pun nak pakai yg sama asalkan selesa..

bunga : kdg tu tak sempat kering pun sanggup keringkan sbb nak pakai semula.. ha..ha..

etiey@com : kena tegur jugalah yer etiey.. ha..ha..

diana : bila pakai t-shirt dan jeans, senang sikit ceritanya kan.. janji selelsa kita pakai aje..

ummiross said...

Ummi masa keje dulu bukan je setakat baju, dengan tudung2 sekali...
Anyway memang ada baju dan tudung yang kita rasa lebih selesa dipakai berbanding yg lain.

Mama Gee said...

Memang sama sejibik.
setiap kali gaji beli baju baru..
tapi masih..kalo nk pi kerja..nk outing ke..termenung lama depan almari
dan rasa mcm takde baju nak pakai...
adessss...misteri nih....hihihi

h4ni3 said...

saya pun mosykel jugak
rasa macam kerap jer beli baju
tapi.. sama lah.. tiap2 kali nak pilih baju, mesti menung dulu.. huhu~ mengapakah??

Dilla Ady said...

slalunye kalu dilla tak jadi pada baju..tapi jadi pada seluar...sluar tu la wat keje, sluar tu la wat jalan..

kalu baju kena cam tu, konpem sbb baju lain da mengecil, baju tu jugak yg normal...errr, baju mengecil????

Izan Ishak said...

mak mertua izan camtu kak. kalau baju kurung tu sedap pakai, mmg itu jelah yg dia suka pakai. padahal byk je baju dlm lemari tu~

Hanis Azla said...

ummiross : lg parah klu dgn tudung2 sekali yer ummi.. tp bila kita selesa dgn yg satu tu, mmg yg itulah selalu jd pilihan kan..

mama gee : memang misteri nusantara kan..setiap pagi diselubungi misteri yg sama.. he..he..

h4ni3 : musykil kan.. mmg kena sumpah kot hanie.. ha..ha..

dilla ady : ha..ha.. baju mmg selalu mengecil.. tp badan kita selalu maintain.. errkk... ye ke?? betullah kot.. he..he..

izan ishak : itulah.. yg sedap itulah yg jd pilihan..

wahida said...

eh, sama lak kita kak..tapi saya bukan ada masalah kat baju, saya ada masalah kat kasut dan henbeg...banyak sgt sampai sudah kena bebel ngan hubby sbb balik2 pakai benda yg sama jugak...hehehe...

h A n Y S said...

hahaaa..sama laaah ngan saya kaaaakk..sampai mak saya slalu bsing..tp btol jgk apa mak ckp..hehe..;D

kakchik@ella said...

kalo camtu hanis, makanya kita sama spesis. sbb kc pun sokmo camtu. kena sumpah dgn baju rupanya kc ni. hihi ..

-Sara- said...

samela sara pn cmtu lah kak, slalu la menung dpn almari, haha

MiSzy DiaN said...

wow..
bahu pn ada sumpahan kaa?? ehehe
saya pn slalu mcm tu gak..
nak pakai baju lain tp asa mcm tk best, nk juga kt baju fevret ni..
tp dah kerap sgt pkai baju yg sama.. hurmm..ni petanda dia suru shopping beli baju baru.. :)

cikceriacorner said...

hehehhe..samala kite..

mengalami masalah yg sama..hehehe..

mcmana ye..

Hanis Azla said...

wahida : masalah kasutlah plk yer.. bila asyik membeli tapi tak berpakai mmg kena bebellah jawabnya.. hu..hu.. tp klu dah berkenan mestilah nak beli kan.. he..he..

hanys : mak kita mmg cakap yg betulkan.. teguran membina tu..

kakchik@ella : he..he.. klu sama spesis tu mmg confirm kena sumpah kak.. he..he..

-sara- : makin byk baju makin lama menungnya kan sara..

miszy dian : kena tambah shopping maknanya nak tambah pening lagi tu.. he..he..

cikceriacorner : ramai juga geng menung pagi2 ni yer.. ha..ha.. ingatkan saya sorang aje..

whitecappuccino said...

akak pun sama la..kalo suka baju tu asyik2 nak pakai yg tu jer..kalo pakai sekali tak suka alamat bertambah la koleksi adik akak

Suara Kalbu said...

Ida pun kena sumpah sama mcm akak. Kalau dah suka pada baju tu asyik duk ulang pakai baju tu walaupun ada baju lain hihihi

Hanis Azla said...

whitecappucinno : yg untungnya adik akak yer k.nor.. he..he..

suara kalbu : mcm mana nak lari dr sumpahan itu kan ida.. ha..ha.. fenin tiap pagi..

Mr Strider said...

saya kalau beli barang slalu camtu kak..kalau kat kedai nmpak lawa..bile da bawk balik rasa cam xnk pakai plak..tp bukan baju jer..hampir suma benda..hehe..tapi kalo org beli rajin plak pakai..isk..isk..

Hanis Azla said...

itulah.. berkenan masa kat kedai aje kan.. dah bayar, dah bawak balik rumah terus rasa mcm tak berkenan.. he.he.. klu org bagi mmg selalu rasa best kan..