Nuffnang

Thursday, April 7, 2011

Kata-kata yang berulang..

Kenapa beg sekolah ni ada kat tengah pintu?
Kenapa songkok ni ada kat tangga?
Kenapa baju kotor tak masuk dalam bakul?
Kenapa towel bersepuk atas katil?
Kenapa dalam almari baju ni bersepah?
Kenapa sampah ada atas lantai?
Kenapa buku bersepah atas meja?
Kenapa katil berselerak?
Kenapa hanger ada kat merata tempat?

Rasanya setiap hari aku akan ulang sebut perkara yang sama. Bila balik kerja kat tingkat bawah memang dah sedia kemas dan teratur. Maklumlah emak aku kan tinggal sekali. Jadinya kalau rumah bersepah memang mulut neneknya akan riuh punya. Jadinya anak-anak memang jaga betul kalau kat bawah tu takut neneknya bising. Tapi emak aku jarang naik ke tingkat atas. Makanya kalau kat atas tu memang lintang pukang sebab tiada yang monitor time aku kerja. Selalunya memang aku dah tarik nafas panjang-panjang sebelum naik ke tingkat atas. Sebabnya elok aje aku naik level anak tangga yang tak dapat dilihat dari bawah memang mata aku dah tangkap permandangan yang menaikan darah. Pandai betul dia orang cover mata nenek. Aduhai anak. Agaknya selagi tak besar selagi itulah kena mengulang cakap perkara yang sama.

40 comments:

Latifah said...

budak-budak kak. hehehe...
biasalah tu
^_^

areteacar said...

anak perempuan kena pndai kemas rumah. hihi..

|CIK TIKAH|

whitecappuccino said...

alahai..masalah sejagat ni hanis :)

♥MAMASYAZA♥ said...

itu umah 2 tingkat, boleh sembunyi gak kat tingkat atas. macam akak ni, umah setingkat aje, ciput lak tu, apa lagi, baju ada kat sofa, beg skolah dok depan pintu, panties ratu depan bilik air, sungguh sakit mata

-Sara- said...

ehehe..yelah kak, agaknya dorg tahu nenek dorg tak naik atas, sbb tulah bersepah dorg xkesah..hehe

Dinas Aldi said...

pandai sungguh, kat bawah dema jaga sakan takut nenek berleter tapi kat atas tunjuk sikap sebenar, kehkehkeh

diana said...

heheh..
mama sudah marah...
aiyokkkkk!!!

ummiross said...

haha macam astro jugak, banyak yang di ulang2...

sarah-najwan said...

sebijik sejibun dgn saya
hari2 asik mengulang ayat kat atas tuuuuu...kita ni..sambil2 buat keje tu..mulut pun sama2 naik..

kdg2 mmg geram dan mnguji kesabaran..huhu

kakchik@ella said...

anak-anak ni kan hanis, masa kecik camni .. besar nanti lain lak cite dan ragamnya.

MiSzy DiaN said...

ulang ulang ulang dan akan terus di ulang sehingga lah mereka besar dan memahami keadaan yang sebenar bukan.. :)

farah fauzi said...

zaman saya kecik2pun macam tuh jugak..rasanya my mum dah puah berleter benda yang sama terutamanya kenapa buku bersepah kat meja + lantai..hehe...saya sungguh malas mengemas buku2 di rak..lepas baca jer letak kat tepi tepi meja..hehe

etiey.com© said...

budak2 sekolah! heheh zaman kita skolah dulu cam gitu juigak kan. hahaa

Cik Moon said...

hmm..budak2.. suka camgitu..asyik nak kena leter jerk.. sama ngan adik2 moon.. skang ni mak&ayah dah tak duk umah kami.. lagi laa adik2 malas nak mengemas.. penat nak tegur budak2

Hanis Azla said...

latifah : memang kerenah budak2 mcm tu lah..

areteacar : mmg betul tu.. tp yg lelaki pun kena pandai kemas rmh juga..

whitecappuccino : masalah sejagat yer kak.. ha..ha..

mamasyaza : 2 tingkat pun rmhnya ciput juga kak.. itu yg selalu sakit mata bila bersepah tu.. samalah kita yer..

-sara- : itulah.. janji nenek tak nampak. he..he..

dinas aldi : betul kak.. kat atas mmg sikap sebenar.. hari2 kena cakap..

diana : geram sangat.. he..he..

ummiross : mmg mcm astro lah ummi..

sarah najwan : betullah kak.. balik kerja mmg tak sah klu tak pot pet.. kena tegur baru jalan..

kakchik@ella : dah besar esok lain pula citernya yer kak..

miszy dian : betullah.. selalu kena ulang dan ulang..

farah fauzi : mmg sama benar dgn perangai anak2 akak skrg farah.. jenuh bercakap..

Hanis Azla said...

etiey.com : gitulah juga.. tp rasanya kuranglah sikit.. he..he..

cik moon : mmg asyik nak kena tegur kan.. maknanya skrg ni tugas cik moon lah nak menegur adik2 yer..

Cik Moon said...

hanis azla: haah... skang ni dah jadi tgjwb cikmoon sbgai yg lagi tua kat umah..jaga adik2.. huhu.. time ni laa baru tau beratnyer tgjawab mak & ayah..

Aida said...

kak hanis, mcm sama je bebel mak² ni kan .. aida pun benda yg selalu akan bising adalah "stoking ni satu kat luar pintu, satu kat dlm rumah.. amik cepat masuk dlm bakul baju kotor .."

=sz= said...

ahahaha...

anak2 ni mmg "sukaaaa" sgt mak dia dok "berzikir" ayat mmg samaaaaa je tetiap hari...dah macam menyanyi plak kan kak!

klu saya punya ayat ulangan
"tolong kemas kusyen tu!!!!!"
sbb 2 beradik tukang memunggah kusyen kat sofa...sorang lg belum join da club..huhuhu

AngahSayang2314 said...

nama pun budak kan?? tue la.. nak kita berletir kotttt

eB ezrin said...

eB x leh tgk sempah... cepat serabut... anginnnn

maya amir said...

hehehe...budak2 skang smart kan..die tau neneknye tak naik atas.. heheh...

Mayana said...

hehe..sama ajelah kat sini...tolong nyepahkan adelah yang kemas yana jugak...teringat masa kecik dulu..ayat2 diatas jugalah yg mk kita sebut :P

Eye_nee said...

kembar siam ayat kita ni hanis..heheheh

Kakzakie said...

Kalau anak kakak selalunya kakak panggil suruh dia buat. Lama-lama dia terbiasa. Kakak rasa anak Hanis mesti lelaki ye....

~ yus ~ said...

Sama juga situasinya dengan yus Hanis. Anak2 ni memang begitulah tabiatnya kan...kita ni yang kena sabar.

Itu yus ada di rumah, sama juga, Hanis yang kerja lagilah kan..huhu

Dilla Ady said...

slalu dilla membebel kt adik..beg skola suke campak sepah-sepah..

esok2 membebel kat acha pulak..huhu

wahida said...

mcm mana la anak saya bila dah besar nnt..

- GC - said...

haha. macam ssetengah umah la, hall nmpk cntik dan kemas, cer tengok kt dapur ka, bilik air ka.

org dtg kan tgk hall je. ;-)

h4ni3 said...

anak2 akak tu kire dah besar jugak la tu. boleh juga dengar kata
anak2 saya yg kategori kecik lagi ni pun.. sama jugak perangainye.. aduyaiii.. kalau main tu, habis berselerak rumah sampai nak duduk pun takde space dah. kalau kita alih mainan tu, ngamuk lak dia

KELI OH KELI said...

haha..macam saya ja masa kecik2 dulu...upss......")cover maw baik....hehehe...

mamalieyna said...

huu~ betullah..rasanya ibu2 anak2 kecik n masih bersekolah akan mengeluh perkara yg sama...tp pandai lak diorang cover dr nenek diorang ye..hu~

selamat berhujung minggu~

Liza @ Adzriel AB said...

he..he.. samalah hanis yg kat rumah ni

NICK IRFAN said...

teringat mcm sy dulu jgk...

P/s=thnkz kak!!! hadiah dah sampai... ske2... cantik2...

Hanis Azla said...

cik moon : mmg berat tanggungjawab ibu bapa kan.. takpelah at least cik moon dah dpt pengalaman yg berharga tu..

aida : sama aje bebelnya yer aida..

=sz= : klu dok zikir pagi petang mcm tu tentu byk pahala yg kita dpt kan suzie..

angahsayang2314 : klu tak kena leter tak ceria kot dia org rasa.. he..he..

eB ezrin : samalah.. mmg angin satu badan jadinya..

maya amir : itulah.. smart ambil kesempatan juga.. he..he..

Hanis Azla said...

mayana : dulu zaman mak kita.. skrg ni turn kita pula kan..

eye_nee : kembar siam yer kak.. ha..ha..

kakzakie : hari ni cakap.. esok mmg buat.. tp lusa jadi balik.. itu yg pening tu kak.. anak saya 1 girl 2 boys kak..

~yus~ : sama juga yer yus.. ingatkan bila mama ada kat rumah takdelah masalah tu.. anak oh anak..

dilla ady : skrg kat adik.. nnt2 kat anak pula yer.. harap2 acha nnt tak perlu nak kena bebel mcm tu..

wahida : harap2 anak2 wahida ok nnt..

-GC- : itulah.. bila hall dah okey.. itu yg dia org tak ambil port nak kemas tmpt lain tu.. he..he..

h4ni3 : masa kecik tunggu besar.. dah besar tunggu faham plk hanie.. aduhailah anak..

keli : puaslah mak awak mengulang kata yg sama yer.. he..he.. mmg baik punya cover..

mamalieyna : sama aje keluhannya kan.. itulah, janji nenek tak nmpk he..he.. selamat berhujung minggu juga..

liza@adzriel AB : sama ye kak.. kita layan ajelah yer.. he..he..

nick irfan : gitu jugak dulu yer.. ha..ha.. Alhamdulillah dah terima.. minta maaflah yer.. lambat sikit..

eelobor said...

salam,

mungkin nanti saya juga akan mengalamai situasi yang sama. sekarang masih kecil lagi... huhuhuhu

Izan Ishak said...

akak....kita samalah. tp setakat ni masih sorang yg akan izan bebel benda yg sama setiap. mau lepas ni kalau semua dah sekolah...4 boys tu kena bebel selalu....aduhaiiii...anak2....

Kayun said...

sampai skrg pun mak masih cakap ayat yg sama..hehe xD

Hanis Azla said...

izan ishak : izan baru sorang yg nak kena bebel.. akak pulak tiga2.. he..he.. tp klu tak bebel tak jalan pula..

kayun : oh ye ke.. alamak anak2 akak pula sampai umur brplah kena dg akak ulang cakap perkara yg sama tu.. he..he.