Nuffnang

Wednesday, April 27, 2011

Dah ada pendahuluan...

Hari tu aku ada cerita yang bulan depan ialah bulan untuk renew road tax dan insurance kedua-dua kereta kami. Tak sangka pula yang sebelum itu dah ada upacara pembukaan. He..he.. semalam bateri kereta aku kong. Betul-betul 2 tahun servisnya selepas beli kereta. Betul-betul juga kat depan rumah lepas balik kerja. Alhamdulillah.. mujur dah sampai rumah. Kalau tidak muak juga aku nak uruskan.

Aku stop depan rumah nak buka pagar. Bila nak on enjin balik dah langsung tak boleh start. Remote pun dah tak function. Sebelum tu tak perasan pulak yang ada tanda-tanda weak. Punyalah pengguna kereta yang peka kan he..he.. Makanya tersengkanglah kereta aku kat tengah-tengah. Separuh kat area depan pagar rumah. Separuh lagi kat area jalan. Aduhai. Terganggulah sedikit lalu lintas sebab kereta aku menghadang jalan sebelum adik aku balik kerja dan bawak aku pergi kedai servis kereta depan rumah. Nak tunggu en.asben, dia balik lambat pula semalam. Jadinya terpaksalah handle sendiri.

Makanya semalam, sebelum duit  keluar untuk road tax dan insurance, dah keluar dulu wang pendahuluan 3 ratus. Merasalah kereta aku duit gaji baru en.asben yang aku pun tak rasa lagi tu.. hu..hu..

PS : Sekarang ini aku memang matikan enjin dan lock kereta setiap kali nak buka pintu pagar rumah. Pengalaman setahun lalu kena samun depan pagar rumah buatkan aku lebih beringat. Peringatan untuk semua juga ni. Sebab kadang tu kat depan pagar rumah pun masih tak selamat lagi. Makanya kena lebih berhati-hati, berwaspada dan beringat. Biar susah sikit asalkan tak mengundang bahaya dan perompak durjana. Yang penting diri dan harta kita selamat. Take care yer semua.

33 comments:

Lizzie Yasmin said...

welcome.. hahahaha

Maya Mayana said...

hehe..biasalah tu kak,pakai kereta ni..ada2 je maintenancenya...kdg2 cermin retak n pecah..ada je yg keluar...tkpelah yg penting rezeki kita makin hari makin berkat :)berhati2 selalu yer...jenayah tk kenal mangsa n tempat...

=sz= said...

akak kena samun depan rumah?
hadoiii..mesti trauma...take good care kak!

munna said...

macam tulah kalau dah pakaim kereta.. mmg kena ada standby saving utk maintenance kereta kita...

Ya Allah...takutnya baca akak kena samun depan rumah ...mmg penjenayah skrg ni dah makin berani

etiey.com© said...

kak... saya pernah hampir kena ragut depan pagar rumah... sambil buang sampah tapi bw handbag.. memang pengalaman mengajar!

nurkaloi said...

hurm memang bhyer kowt
ishh same2 laaa mnjage keslmatan diri

Izan Ishak said...

bahayanya kak..pernah terbaca dlm paper pasal kena samun depan umah. tak sangka akak pun pernah kena ye. mintak2 kita semua dijauhkan dari segala yg buruk~

Eye_nee said...

Dah mmg rezeki 300 tu ke kereta nak buat cam ner kan...kene samun Hanis..kesiannya kamu...syukur tidak diapa-apakan...

h4ni3 said...

ada kes samun ek kak kat area tu?

alamak... takutnya!

Pala Maldini said...

kereta memang pandai, kan ? time2 gaji lah dia pakat2 rosak...

Ati Masrif said...

suspen jugak baca ni..
selalu hanya buat bila masa
nak isi minyak di stesyen minyak saje

AngahSayang2314 said...

lepas nie kan kena berhati kalau kat pagar kan??oo pasal bateri abah angah baru ker beli bateri kereta baru RM 120 kat pj ada 1 kedai memang murah...

- GC - said...

sy pun keta dh nak masuk 2thn.. hoho.. jgn la bateri weak lagi.. baru sgt abehkan duit utk roadtax & insurance..

~ yus ~ said...

betul tu Hanis. Depan pagar rumah pun lom tentu selamat.

Terjadi dengan jiran sebelah saya ni ha! Kereta masih on, anak yg kecik masih tertidur dalam kereta, dia buka pagar depan rumah, dan pagar pintu rumah dia sekali dulu. Tiba2, ada satu kete lain berhenti, sorang keluar dari kereta, masuk dalam kereta dia, campak anaknya yg sedang tidur keluar, dan terus berdesup bawa lari keretanya depan mata....

kesilapan dia, pegi buka sekali grill pintu, selain pintu pagar...dahlah enjin on.

Hanis Azla said...

lizzie yasmin : he..he..

maya mayana : betullah yana.. selain minyak, maintenance lain pun kena ambil kira juga.. sama2 kita berhati2 yer yana..

=sz= : haah suzie.. actually bukan depan rumah akak.. tp depan rumah kawan lorong depan rumah akak..mmg sgt fobia jdnya..

munna : betul.. kena sentiasa standby utk perkara2 x terjangka.. itulah.. sgt berani penyamun2 skrg..

etiey.com : harap2 pengalaman kita jd tauladan utk org lain juga kan..

nurkaloi : mmg bahaya.. kena sentiasa aware dgn keselamatna diri dan harta benda kita..

izan ishak : mmg bahaya.. yg kes akak pun masuk jugalah kat kosmo..

eye_nee : itulah kak.. dah rezeki workshop.. Alhamdulillah, saya tak apa2..

h4ni3 : ada hanie.. at one time kerap pula berlakunya tu.. mmg sgt kena hati2..

pala maldini : mmg pandai.. entah sekolah manalah dia org belajar kan.. he..he..

ati masrif : itulah, sblm kena tak terfikir pun.. ingatkan depan rmh tempat selamat.. rupa2nya.. mmg kena berjaga2 ati..

angahsayang2314 : betul angah.. wah murah nya.. smlm tu dah takde pilihan, bayar ajelah 300 tu..

-GC- : lambat2 sikitlah kot nak weak pun kan GC..

Hanis Azla said...

~yus~ : MasyaAllah.. jiran yus kena lg teruk.. lg seram mendengarnya.. sedangkan berdiri depan pagar pun boleh kena.. klu dah sempat buka pagar dan pintu grill tu lg besarlah peluang penyamun tu buat jahat kan.. mmg takut sangat.. tak selamat betul rasanya sekarang..

Sofya said...

depan rumah pun dia berani... takutnya..

diana said...

dia mungkin dah perhatikan akak 2,3 hari sebelum samun tu kan??
sebab tu dia boleh agak pukul berapa akak sampai..

Dilla Ady said...

iskkk..seram lak dgr..memula tadi pelik, nape lak akak nk matikan enjin dulu time nk bukak pagar..

skang nih dilla suke idupkan enjin kete dulu, letak segala mala henbeg dalam kete pastu gi kunci pintu ofis..

pas siap masuk kete terus jalan..

tapi akak da citer nih, ishk..takut la..

Hanis Azla said...

sofya : mmg berani betul.. kita pula yg jd takut..

diana : mungkin juga kot.. tp akak kena kat depan rumah kawan, lorong depan rumah akak..

dilla ady : klu boleh elakkan, cuba elakkan.. klu boleh jgn buat lagi.. akak pun dulu tak terfikir org nak samun bila kita tinggal sekejap mcm tu.. lps dah kena tu mmg beringat sgt.. dalam dook toleh tu pun sempat juga dia org buat kerja..

kakchik@ella said...

hmmmmm .. duit masyuk mesti kuar, kan. tak da maknanya kalo masyuk tk kuar-kuar. So, kena la kita menabung utk emergency.

ummiross said...

hehe rezeki kereta...take care too.

Aida said...

baguslah kereta akak tu .. dia rasmi dulu sebelum akak ye duit tu .. hahaha ..
err tak sangka akak ada pengalaman yg seriau ye .. hmmm .. kena hati² lah selalu kan ...

♥MAMASYAZA♥ said...

betul tu, kes samun camtu mmg tak kira tempat, sbb tu la bila dah sampai umah, toleh kiri kanan depan blakang, cek dulu ada owang lain tak, kalo ada org yg tak dikenali, tobatt akak nak bukak pintu keta...bahaya dunia sekrg ni, sumernye tak selamat

sarah-najwan said...

kete ni mmg kene siap sedia $$ setiap bulan..ada aje yg kene setel..hehehe

part penjenayah tu..mmg kene hati2..masa sampai kat umah tu..MATA kita hendaklah sentiasa melilau..tgk2 kot2 ada manusia yg aneh..

saya mmg taruma sejak umah kene pecah tu..kalu bukak gate pom..tgn dok bukok gate..mata dok perati je..takut wehhhhh

najihah sahami said...

yep..prevent is better than cure..:)

Hanis Azla said...

kakchik@ella : betul sgt tu kak.. kdg tu yg masuk sikit, yg keluarnya lebih.. he..he..

ummiross : rezeki kia ada agihannya kan ummi..

aida : pandai keta akak ambil kesempatan.. he..he.. itulah aida.. sampai skrg terasa seriau lagi..

mamasyaza : mmg tak selamat skrg ni.. kena selalu berhati2 dan waspada tak kira di mana..

sarah najwan : itulah.. sentiasa kena sediakan budget utk keta.. bila kita dah ada pengalaman yg mengerikan mcm tu, mmg kita jd lebih berhati2 lagi kan kak..

najihah sahami : setuju...

Mama Gee said...

beringat sebelum kena...selalunya kita ni selagi tak kena tu kita take for granted je benda2 mcm ni..

maya amir said...

mende2 mcm nilaa kdg2 geram.. bile dah budget mende lain, dtg yg lain..takpe..dugaan tu:)

Faztee Danisha said...

melayg sudah kan..
jenyah mbw padah..dan tidak mengenal mangsa..skg mmg kne bhati2
slm ziarah kt sini dr follower 450..hehe

eB ezrin said...

ishhh mmg takot la... shah dok pesan kat eB kalo nmpk org nk wat g2... start enjin pastuh reverse & langgar jerk... jgn syg kereta :)

Liza @ Adzriel AB said...

tukar bateri ke?

Hanis Azla said...

mama gee : betul sgt tu gee..

maya amir : itulah.. tp itulah.. rezeki yg ada itununtuk benda lain..

faztee danisha : ha..ha.. melayang sudah.. mmg kena berhati2.. Thanks yer sudi follow blog akak ni.. akak dah lama dah jd follower awak..

eB ezrin : en.asben akak pun selalu pesan gitu.. tp bila betul2 jadi kita jd panik nak ambil tindakan.. mengeletar rasa satu badan.. fikiran pun jd blur dibuatnya..

liza@adzriel ab : haah kak.. tukar bateri baru..