Nuffnang

Monday, April 25, 2011

Bukan cerita pasal murtabak..

Salam untuk semua.

U all suka makan murtabak tak? Aku suka sangat. Kalau kat pasar malam, murtabak tu selalu jual dalam lori kecil yang comel tu. Sebab dapur dia semua ada dalam lori tu. Sebenarnya aku bukan nak cerita pasal murtabak. Tapi aku nak cerita pasal lori kecil comel tu. Sebab aku ada pengalaman dengan lori tu. Errr.. aku bukan penjual murtabak yer. Sebab nak buat murtabak untuk makan sendiri pun aku tak tahu. Jadinya nak jual apatah lagi. Nak minta resepi pun aku tak boleh bagi.. he..he..

Waktu dulu pakcik aku ada juga lori macam tu. Sebab pakcik aku tu pun peniaga makanan. Masa kecik-kecik dulu kalau nak pergi berjalan memang kena ikut pakcik dan makcik. Sebabnya arwah ayah meninggal waktu kami adik beradik masih kecil lagi. Jadinya kami memang tiada kenderaan sendiri. Kalau nak pergi mana-mana tu memang kena menumpang orang. Makanya Kalau pergi berjalan tu memang padatlah kereta makcik dan pakcikku jadinya sebab kami saja sudah empat orang.

Ada satu malam tu, kami sekeluarga melepak kat rumah makcik. Duduk rumah pun dah seronok tapi makcik aku dok kata kalau keluar tentu lagi seronok. So makcik aku ajak kami pergi KL. Nak tengok acara macam warna-warna Malaysia kat Dataran Merdeka. Bila dah kata nak berjalan tu, makanya semualah nak mengikut. Tapi kalau nak pergi semua memang tak muatlah kalau nak naik kereta. Walaupun kereta ada dua tapi yang boleh drive ke KL cuma pakcik aku sorang.

Jadinya fikir punya fikir makcik aku pun dapat satu idea. Bagus juga ideanya. Iaitu kami pergi menaiki lori comel lote tu. Nak berjalan punya pasal makanya memanjatlah kami naik lori. Duduk pun siap boleh belunjur kat belakang lori. Rasanya sepanjang perjalanan tu kerja kami ialah ketawa. Mana taknya, rasa macam lawak betul. Punyalah nak berjalan, sampaikan naik lori pun sanggup. Nasib baik lori tu comel. So terasa macam cutelah juga (ni statement nak sedapkan hati yer.. ha..ha..)

Sampai KL, pakcik aku park kat area Semua House. Masa nak turun tu kami teragak-agak juga sebab memikirkan malu. Sebabnya semua orang dah pandang-pandang. Bukannya sorang dua yang turun, Tapi segerombolan. Ada juga yang tersenggih-senggih memandang kami. Jadinya kami pun berbalas sengihan demi untuk menunjukkan kami cool. Sampaikan jadi hilang malu kami. Lagipun masa tu aku masih sekolah rendah lagi. Jadinya rasa malu pun tak berapa nak ada sangat.

Memang kami seronok tengok persembahan malam tu. Lagi seronok sebab kami dapat pergi beramai-ramai. Masa nak balik tu dah tak rasa malu dah nak panjat lori. Selamba aje kami panjat lori sampaikan dah tak perasan dah ada orang pandang ke tidak.

Eh, kenapa aku teringat pasal cerita ini yer? Agaknya sebab aku teringin nak makan murtabak kot. Jadinya teringatkan lorinya pun jadi he..he..  

31 comments:

s.u.h.a said...

experience macam tu sgt precious kan.

Maya Mayana said...

Hehe..panjat2 lori..adventure tu...mesti la cri jwbnya tu :)

Eyrique Ettiqazz. said...

ada pengalaman ni...naik lori mlm2 sejuk...menggigil satu bdn..

~ yus ~ said...

hehe..penglaman naik lori lah ni kiranya Hanis.

Yus pun suka makan murtabak.

Dan yus juga masa sekolah rendah selalu naik trak tentera tu ke sekolah. Ala2 lori gak kan, panjat trak tu, rasa tinggi banget. Mula2 takde tangga pun, kena panjat, bila dah darjah 4 kot , baru ada tangga...hihi. Teringat pula semua orang suka tengok kenderaan kami ke sekolah, lain dari yang lain, besar pula tu ..:). Kalau hujan paling kesian, kami semua basah!!!huhu

farah fauzi said...

sometimes pengalaman macam tuh boleh buat kita tersenyum sorang2 bila kita ingat balikkan...sayapun ader jugak eknagan macam tuh..tapi bukan dengan lori...dengan van...heheh

diana said...

nak berjalan punye pasal..
sanggup tu...
hahahah

h4ni3 said...

bila dikenang balik.. jadi satu pengalaman yg sangat berharga kan :))

sarah-najwan said...

saya pom suka murtabak yg kuah air bwg tu..kuah kari xsuka..

seb baik masih kecil2 naik lori tu..kalu masa tu rumaja ka..segan la jugak kan..hehe

Izan Ishak said...

best apa kak...izan yg baca pun dok tersenyum2 je nih. bukan semua dpt pengalaman cam akak nih~

*dah lama tak makan murtabak. tak pernah naik lori 'comel'...

etiey.com© said...

heheh lori comel? hah tak kiralah janji dapat sopinggggggggg!

Daddy Ziyyad said...

terharu saya baca kisah ni...
betapa saya perlu bersyukur, masa saya kecil lagi ibu ayah saya ada kenderaan sendiri...

tapi ia mmg pengalaman yg best kan kak? :P

wahida said...

pengalaman yg sgt berharga tu...bukan semua org dpt peluang naik lori mcm tu...

saya suka murtabak bila time puasa jer...huhu...

munna said...

mesti seronok ramai2 dlm lori tu kan...

Eye_nee said...

hehehe..cool la sgtt kan..nak kaber malu...tp apa ada hal...janji dapt masuk KL...lori pon lori la Labiiii....

lydzar said...

seronok gak kot naik lori ramai2 sambil gelak2..kami kecik2 dulu tak berjalan pon sbb parents takdak kereta..

- GC - said...

sy penah tumpang lori ke sekolah. malu gila masa lori berenti kat pagar sekolah, tapi wat slumber cool. pdhal dalam hati, malu ya amat. haha

Pala Maldini said...

murtabak akan jadi favourite bila time2 bulan puasa... sanggup beratur panjang sebab nak beli murtabak 2 keping.. sedap benor nampaknya bila bulan puasa eh..

kalau idak, jeling pun tak ingin!

ummiross said...

hehe seronoknya pengalaman camni,bila teringat boleh senyum lebarkan.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam,dah try mertabak JM sedapp.

Hanis Azla said...

suha : mmg sgt ternilai harganya..

maya mayana : taklah adventure sgt yana.. sbb tak tinggi mana pun.. he..he..

eyrique ettiqazz : bila kena angin malam mmg mengigillah jawabnyakan..

~yus~ : mmg pengalaman.. masa zaman sekolah2 dulu mmg suka tgk kwn2 yg naik lori askar atau polis.. nmpk special sgt.. tp tak tahu pulak yg klu hujan semuannya kebasahan.. baru hari ni tahu cerita.. he..he..

farah fauzi : akak lori, farah van yer.. mmg indah untuk di kenangkan..

diana : janji dpt jalan.. naik apa pun sanggup..

h4ni3 : mmg sgt berharga untuk di kenang hani..

sarah najwan : klu cicah kuah bawang tu mmg lg kick kan.. agaknya klu dah remaja tak naik kot.. tak ikut pun takpe.. he..he..

Hanis Azla said...

izan ishak : mmg best izan.. sbb itulah pengalaman pertama dan terakhir naik lori comel tu.. he..he..

etiey.com : tak shopping pun etiey.. pergi tgk pertunjukan tarian kat jalan aje.. tp itupun dah seronok sgt rasanya..

daddy ziyyad : best sgt rasanya.. itulah, nikmat yg diperolehi setiap org tu tak sama.. sbb itulah kita kena terus bersyukur..

wahida : agaknya sbb hari ni akak puasa, itu yg teringin murtabak tu.. he..he..

munna : seronok munna..

eye_nee : org lain smp Kl.. kami pun sampai juga.. tp naik lorilah labu.. he..he..

lydzar : seronok smp tak boleh lupa lydzar.. kami pun nak berjalan kena menumpang org.. klu tidak mmg takdelah..

GC : hidup mesti selamba.. cool itu sgt perlu utk cover malu.. he..he..

pala maldini : betullah.. hari biasa tak heran sgt.. bulan puasa sanggup queue.. tp kat area uniten tu, hari biasa pun org queue juga sbb murtabaknya sedap.. tebal pula isinya..

ummiross : mmg seronok utk jd kenangan ummi..

be simple beb : murtabak JM? mestilah dah sbb itu kedai pakcik.. sedap kan murtabaknya..

whitecappuccino said...

naik lori pun tak kesah la asal dapat gi ramai2 kan? pengalaman yg payah nak dapat ni.

LiFe KaMi said...

hehe peminat murtabak rupanya..
kat tempat kami ada jual murtabak gergasi,besar sungguh , 4 org mkn satu murtabak pun boleh..:)

Ati Masrif said...

kalau dulu malu-malu

tapi lani..

jadi memori yang indah kan...hehe

Hanis Azla said...

whitecappucinno : betullah kak.. masa tu mmg tak kisah.. tak sangka ianya jd kenangan yg seronok utk dikenang semula..

life kami : wah best tu.. kat mana ekk tmpt tu? klu dpt try best juga..

ati masrif : skrg ni nak cerita balik pun dah tak malu dah.. he..he..

Mama Gee said...

suka murtabak yg padat dgn inti...
seumur hidup tak pernah lg naik lori...dah mcm cerita Cun pulak ya...hehe

~ yus ~ said...

Memang akan basah kalau duduk di tepi, semua kalau hujan, pakat ramai2 duduk di tengah, nak elak hujan..hehe..

takdelah basah kuyup kan, tapi still kena gakle tempiasnya..

Sofya said...

seronokkan bila teringat kisah lalu.. nasibaik kecik2 lagi.. tapi kalau dah remaja mesti malu kat takut awek/pakwe/kawan2 boo.. he3

Hanis Azla said...

mama gee : klu yg padat inti tu mmg marvelous kan gee.. akak pun itulah sekali naik lori.. he..he..

~yus~ : pengalaman juga tu kan yus.. sbb bukan semua org dapat rasa.. he..he..

sofya : klu dah remaja masa tu mmg fikir malu dulu kot.. he..he..

Aida said...

teringat kisah di hostel .. naik kancil tp penumbang dekat 6 org kat blakang .. nasib badan slim time tu .. ngam² soi .. hehehe

Hanis Azla said...

ha..ha.. ini pun mesti kes nak berjalan punya pasal kan aida.. sanggup tu sumbat padat2 gitu.. he..he..