Nuffnang

Thursday, May 30, 2019

Majlis Buka Puasa di Rumah dan Makan-makan Keluarga di Luar..

Assalamualaikum..


Setiap kali ramadan, kalau ada rezeki memang berhajat sangat nak buat majlis berbuka puasa kat rumah. Tetamunya bukan orang lain. Cuma keluarga mertua dan ahli keluargaku sahaja. Tapi rasa seronok jadi lain macam bila tetamu datang rumah, dapat hidangkan makanan buat tetamu, dapat makan bersama juadah dari air tangan kita, dapat solat berjemaah bersama dan dapat duduk berkumpul di rumah kita. Aku memang suka dengan kenduri kendara ni. Lebih-lebih lagi bila dibuat di rumah sendiri. Cuma kerajinan dan masa aje yang selalu menghalang niat nak selalu ajak orang datang makan-makan di rumah. 

Alhamdulillah.. hari sabtu minggu lepas ada rezeki nak ajak keluarga mertua dan keluargaku datang berbuka puasa di rumah. (Emak, ayah, family kakak ipar, family adik aku dan family pakcik aku). Beberapa hari sebelum tu lagi hati rasa berbunga-bunga. Hahaha.. okey aku mengaku yang bab hati dan perasaan ni memang aku selalu over! Bak kata kawan aku, jiwa halus. Sebab tu boleh jadi novelis sebab terlalu menjiwai watak hahaha.. 

Pada hari kejadian emak ada aktiviti memasak bubur lambuk di kawasan tamannya. Jadi emak tak dapat berada di rumahku dari awal. Sebagai tukang masak amatur, ada sedikit gentar di situ hahaha.. Alhamdulillah.. segalanya dipermudahkan. Pagi tu bekas adir ipar nak ambil anak-anaknya untuk bawa beli baju raya. Jadi awal pagi uruskan anak-anak buahku dulu. Ambil kat rumah emak siap-siap dan kemaskan beg sekali sebab mereka akan ikut papa mereka selama seminggu sebab raya ni anak-anak akan beraya bersama kami. Jadi bolehlah pre-raya bersama papa mereka dulu. 

Settle urusan anak-anak buah, aku dan en.asben pergi clearkan barang-barang yang nak dibuang kat kedai scrap. Misi en.asben adalah nak buang semua yang tak perlu. Jadi selepas berkemas banyaklah barang yang nak dibuang. Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan juga untuk kami. Kedai yang kami pergi tu tutup. Sambil menunggu di tepi jalan untuk hubungi kedai yang lain nampak ada orang yang mengutip barangan scrap lalu betul-betul sebelah kereta. Buka tingkap teruslah tanya hahaha.. dan urusan kami selesai juga di tepi jalan itu. Untuk barangan seperti tv lama, 3 basikal lama anak-anak, decorder astro dan piring astro kami dapat RM25. Alhamdulillah.. at least something than nothing, kan? Daripada menyusahkan orang angkat sampah atau buang kat tempat yang tak sepatutnya, lebih baiklah kita jual barang-barang tu di tempat/pada orang yang sepatutnya. Apa yang penting rumah dah clear dari barang-barang yang tak lagi diperlukan. 

Urusan buang barang selesai, kami terus pergi membeli barangan untuk memasak juadah berbuka. Menu hari tu adalah nasi kerabu dan fruit koktel. Selesai membeli belah, balik rumah terus menyinsing lengan. Haha.. takde makna menyinsing lengan. Tukar baju takde lengan terus dan mulakan kerja kat dapur. Waktu tu dah pukul 12 lebih dah pun. En. Asben settlekan urusan di ruang tamu dan di porch. Alhamdulillah.. anak dara ada. Dapatlah Han menolong mama kat dapur. Nampak macam sikit aje menunya. Tapi bila buat sendiri dengan kuantiti yang lebih banyak dari biasa, kerja tu mengambil masa juga. Tapi bila buat kerja dengan hati yang happy, tak rasa berat dan penat pun. Rehat solat kejap terus sambung balik. 

Alhamdulillah.. by 6.00 petang segalanya selesai. Ulam-ulaman dah siap diracik halus by Han. Mama dah siap buat cili solok dan goreng ikan celup tepung.  Telur masin pun dah siap rebus. Ayam beli ayam golek kat param 3 ekor. Kuah budu dan serunding kelapa emak dan siapkan awal-awal. Nasi pun dah siap masak 2 trip. Air dah siap bancuh. Fruit koktel dah siap-siap sejukkan dalam fridge. Aku kalau buat fruit koktel tak suka guna buah dalam tin. Hanya guna laici dalam tin sahaja. Selain tu guna fresh fruit. Letak honey dew, honey dew kuning, mangga, tembikai, fruit puding dan sumi jelly.  Sambil masak sambil keluarkan pinggan mangkuk, jug gelas, tempat air semua. Selesai solat asar, siap mandi dan bersiap semua terus hidang dan susun makanan kat ruang tamu. Kita makan style buffet. 

Menu hari tu selain nasi kerabu with ikan celup tepung, ayam golek, telur masin, cili solok dan fruit koktel, kami beli juga kuih tepung pelita dan kuih ulat bulu from jiran. Adik aku order salmon and beaf steak sandwich from Garsa Kitchen. Dia order potato salad juga. Kakak ipar bawa fries with bolognaise sauce and cheese. Pakcik aku bawa butter cake. Anak buah bawa roti john dan popia basah. Emak mertua bawa popia bersira dan buah nangka. BFF adik aku yang join sekali bawa durian. Air aku buat sirap lemon dan  air soya kotak. All in, tak muat meja sudahnya. Alhamdulillah.. rezeki untuk kami sama-sama berkongsi makan makanan yang sedap untuk juadah berbuka puasa. Luna pun nampak seronok main dengan anak-anak buah makcik aku. Kalau selalu tu datang aje menangis sebab tak kenal orang. Hari tu elok pulak dia. Good girl Luna.

Alhamdulillah.. selepas berbuka puasa kami solat maghrib berjemaah. Selepas  solat maghrib, siapa yang nak makan, ulang makan lagi. Selepas tu solat isyak, terawikh dan witir berjemaah. Kami solat kat porch. Tengah hari tu en.asben dah siap basuh dan mop porch bersih-bersih. Tak plan pun nak solat kat porch.  Tapi bila dah bersih, nak solat kat situ pun takde masalah. Buka tikar kenduri dan bentang sejadah. Rasa lebih selesa solat kat situ malam tu. Alhamdulillah. TQ sayang. Terima kasih juga untuk abang ipar en.asben yang menjadi imam untuk solat kami. Selepas selesai solat, semua orang ulang makan lagi. Sebelum balik kita bagi terus duit raya untuk emak ayah dan anak-anak buah. Ambil berkat sempena ramadan. Semoga rezeki kami sekeluarga terus berkat dan kami sekeluarga terus berada dalam rahmat dan kasih sayang ALLAH selalu hendaknya.. Aamiin. Gambar, satu pun takde. Haha.. tuan rumah busy melayan tetamu. Phone letak kat mana pun tak ingat malam tu.

Takpelah takde gambar pun. Tapi nak simpan kat sini gambar-gambar kami  sekeluarga keluar makan sebelum puasa bulan april lepas. Entry tak sempat-sempat nak buat. Kita simpan gambar ajelah untuk kenangan. Alhamdulillah.. ada rezeki untuk berkongsi rezeki dengan kaum keluarga. Kalau ada sedikit rezeki yang lebih untuk aku atau en.asben, memang selalu berhajat nak bawa semua ahli keluarga keluar makan. Alhamdulillah.. ALLAH izinkan. Tiada daya dan kekuatan tanpa izin dari ALLAH. Terima kasih ALLAH. Semoga ALLAH terus rezekikan kami sekeluarga dan kita semua dengan rezeki yang berkat lagi halal. Juga dikurniakan dengan keluarga yang bahagia, sakinah, mawaddah, warahmah. Juga anak-anak yang soleh solehah yang cemerlang dunia akhirat Aamiin Ya Rabb. 

(Copy paste dari perkongsian seseorang di FB. Jujur, aku baru tahu maksud sakinah, mawaddah, warahmah tu hari ini. Jadi aku share disini untuk perkongsian bersama).

MAKNA SAKINAH MAWADDAH WARAHMAH 
SAKINAH, ialah ketika kita melihat kekurangan pasangan namun mampu menjaga lidah untuk tidak mencelanya.
MAWADDAH, ialah ketika kita mengetahui kekurangan pasangan namun mampu memilih untuk menutup sebelah mata atas kekurangannya dan membuka mata yang lain untuk berfokus pada kelebihannya.
Sedangkan RAHMAH itu ialah, ketika kita mampu menjadikan kekurangan pasangan sebagai ladang amal untuk diri kita.
Subhanallah...

No photo description available.
Kami makan di sini. Dekat belakang rumah aje. Ada western, ada nasi arab. 
Jadi semua orang boleh order ikut selera masing-masing.

Image may contain: 10 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting, table, food and indoor
Alhamdulillah.. Kami yang ramai.. Semoga kami dapat bersama-sama berada 
di Syurga juga nanti.. in shaa ALLAH.

Image may contain: 9 people, including Ilman Bhrm, people smiling, people sitting and indoor
From different angle.

Image may contain: 9 people, including Ilman Bhrm and Nahlia Salleh, people smiling, people sitting and indoor
Az kalau tak buat muka time bergambar memang tak sah. Either in moody mode or joker mood. Mama simpan sini untuk kenangan.

Image may contain: 3 people, including Zuraidah Miskun and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting and indoor
Us with his Jannah.

Image may contain: 2 people, people sitting, table and indoor
Jemput makan semua..

Image may contain: 2 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, closeup
Han and gegirl.

Image may contain: one or more people and selfie
Semoga anak-anak cemerlang dunia akhirat.. in shaa ALLAH.

Image may contain: 5 people, including Nahlia Salleh and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting and food
Niece, nephew, emak and Han.

Image may contain: 6 people, including Nahlia Salleh and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting, table and indoor
love.. love.. love..

Image may contain: 2 people, people sitting, table and indoor
Beradab dengan makanan. 

Image may contain: 1 person, sitting, eating, table, food and indoor
Ada yang baru nak mula makan. Ada yang dah selesai makan. Bila order menu ala-carte dan bila dah ramai-ramai selalu begitulahkan. 

Image may contain: 5 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting, people eating, table, food and indoor
Gosip dengan MIL.. hehehe.. takdelah. Minta sikit makanan emak aje .. hahaha.. Eh.. takdelah.. 

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and food
Indahnya kalau arwah mummy pun ada bersama.. 

Image may contain: 2 people, people sitting, food and indoor
Bila tengok gambar nampak seiras aje muka masing-masing.

Image may contain: 3 people, people sitting, food and indoor
Dah besar-besar dah anak bujang mama ayah. 
Alhamdulillah.. Thank you ALLAH..

Dah.. sampai jumpa lagi. Semoga kita semua direzekikan dengan malam Lailatul Qadar. Dapat beribadat sebaiknya di bulan ramadan ini dan seterusnya diterima amal ibadat kita serta diampunkan semua dosa-dosa kita.. Aamiin. Mohon maaf zahir dan batin juga buat semua.

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH sentiasa ada buat kita semua. Fi Amanillah.

Wednesday, May 22, 2019

Cuti Nuzul Quran.. Kemas rumah raya..

Assalamualaikum..

Salam Nuzul Quran buat semua. Selamat bercuti untuk yang bercuti hari ini. Cuti-cuti hari ni buat apa selepas membaca Al-Quran? Macam emak aku hari ni ada Majlis Khatam Al-Quran kat surau. Aku dan keluarga pula hari ni terajin nak kemas-kemas rumah. Daripada bergolek depan TV lebih baiklah manfaatkan cuti dengan hal yang berfaedah dan memberi keindahan pada mata. Bila rumah dah berkemas, mata jadi lebih sedap memandang. Hati pun rasa tenang. Bila mengemas rumah time nak dekat raya, feeling dia rasa lain macam. Seronok!

Bila baca entry-entry lama rasa bestnya sebab dulu rajin nak update cerita yang simple-simple pasal keluarga. Ada yang bila baca balik sekarang cerita 9 tahun lepas, tak ingat pun peristiwa tu pernah berlaku he..he.. Berkongsi dengan en.asben, dia pun kata bagus dapat simpan cerita-cerita tu. Bila baca balik terimbau kisah lama. Jadi hari ni bila ada kelapangan sajalah nak update cerita-cerita yang simple macam dulu-dulu. Boleh simpan di sini untuk jadi kenangan buat bacaan nanti-nanti.

Sejak hari sabtu dan ahad en.asben dalam mood mengemas. Actually bukanlah mengemas benda yang berselerak. Tapi mengemas agar boleh buang barang-barang yang dah tak perlu. Dari satu, satu almari dan laci dipunggah semula oleh en.asben untuk dikemas dan disisih. Aku kalau benda yang dah elok tersusun memang tak rajin nak saja-saja punggah balik. Itu yang shower cap waktu honeymoon naik star cruise dulu masih elok tersimpan haha.. Tapi En.Asben dalam mood bersungguh nak buang semua benda yang tak perlu. Jadi aku raikanlah walaupun en.asben kata takpe ma, I boleh buat sendiri. 

Waktu mengemas dapatlah membelek semula kad-kad ucapan comel DIY dari anak-anak untuk kami waktu kecil-kecil dulu. Kad-kad harijadi, anniversary dan nota-nota cinta pun dibelek kembali. Kad dari tetamu untuk majlis kahwin kami pun masih lagi tersimpan rapi. Alhamdulillah.. semua almari dan laci-laci dalam bilik dah siap berkemas, dibuang yang tak perlu dan kembali tersusun rapi. Cuti hari isnin sempena hari wesak kelmarin, kami sama-sama clearkan stor pulak. Yang tu lagilah aku tak rajin nak mula kemas. Sebab dalam stor tu barangnya dah santak betul. Penuh sampai ke pintu. Tapi bila en.asben rajin nak keluarkan semua barang dari stor untuk dipilih aku pun ikut rajin  join sekali. 

Bila separuh barangan yang tak perlu dah tak lagi menjadi simpanan, stor yang penuh boleh siap ada laluan untuk senang ambil barang. Aku pulak bak kata en.asben pakar dalam menyusun barang haha.. Jadi semakin lapanglah stor bawah tangga kami dengan ciri-ciri lebih senang nak mengambil barang. Alhamdulillah.. Thank you en.asben sebab rajin nak mula. Dah lawa dan lapang dah stor kita. Itu yang asyik-asyik nak buka pintu stor sebab suka nak tengok kemas dan tersusunnya stor. Ha..ha. perangai sangat.

Hari ni pagi-pagi lagi en.asben dah plan nak kemas almari bawah TV pulak. Aku dah seram haha.. Sebab rumah aku banyak habuk. Barang-barang kat situ memang dah tersusun kemas. Tapi berhabuklah sebab pintu almari jenis tak rapat. Bila kata nak mengemas kena fikirkan habuk-habuk tu semua. Dahlah aku alergy. Tapi en.asben kata biar dia yang handle. Alhamdulillah.. sampai sekarang en.asben masih mengusahakannya. Kerja jadi lambat sikit sebab sambil mengemas, menyisih yang tak perlu sambil kena membersihkan habuk-habuk dalam almari tu juga. All the best sayang!

Sementara en.asben settlekan almari TV, aku mengelap dan bersihkan kabinet dapur. Alhamdulillah.. waktu ini dah berkilat memancar-mancar pintu kitchen cabinet aku hehe.. Warna hitam patut tak nampak kotor. Tapi bila belek betul-betul nampak bercapok juga sebab terkena percikan air etc. Tiles, tempat penyedut asap, kipas dan pintu-pintu dapur pun aku lap dengan bantuan anak bujang. Kitchen kabinet kayu pun lap juga. Masuk dapur pun muka nak senyum aje sebab semuanya dah bersih hehe.. Allahu.. Bersih itu mendamaikan. 

Lampu-lampu dan kipas kat hall pun Az dah tolong lap tadi. Frame gambar pun dia dah settlekan tolong lap semua. Alhamdulillah.. sedap aje mata memandang bila semua dah bersih. Rumah yang banyak habuk memang cabaran untuk orang alergy macam aku. Kalau tak lap mata sakit. Bila lap bersin dan selsema berhari-hari. Jadi bila ada yang sudi membantu rasa syukur sangat. Bila kerja aku kat bawah dah selesai, aku naik untuk basuh baju-baju melayu raya. Hari tu en.asben dah hantar alter semuanya. Jadi dah boleh basuh dan lepas ni boleh iron siap-siap. Selesai kerja kita update blog sekejap. Bestnya bila hari cuti dapat digunakan dengan sebaiknya. Thank you ALLAH.

Petang ni buka masak apa? Semalam en.asben ajak makan luar sebab semalam aku balik lambat. Balik kerja singgah ambil ubat emak dulu kat klinik kesihatan. Lepas tu singgah kedai beli barang dapur. Itu yang lewat sikit sampai rumah. Tapi sebab teringin nak makan mee goreng, jadi walaupun dah lambat sempat juga mengoreng mee semalam. En.asben pun sempat singgah beli popia basah dan samosa. Makan yang simple-simple macam tu pun dah rasa cukup waktu berbuka. Alhamdulillah.. puasa kali ni belum membeli lagi. Kalau beli pun cuma membeli kuih aje. Hari-hari masak sendiri. Tapi hari ni nak makan luarlah alang-alang en.asben dah offer semalam. Yeayyyy.. tak berusiklah dapur yang dah berkilat kita hari ni he..he..

Sekarang ni berbuka pun cuma tinggal 4 orang saja. Jadi makan pun dah tak beria. Masak sikit pun cukup untuk sampai sahur. Ahamdulillah.. anak aku Is dah masuk belajar di Matrikulasi. Sedih aje hari tu bila en.asben kata, Ma.. dah 2 orang dah anak kita tinggalkan rumah. Berkaca-kacalah mata kami berdua bila en.asben cakap macam tu. Kami antara ibubapa yang hati tak kuat  nak lepaskan anak-anak masuk asrama. Dah habis sekolah ni terpaksalah juga lepaskan anak-anak untuk sambung belajar. Semoga anak-anak kita dilindungi ALLAH selalu. Jadi sekarang rutin mama ayah menghantar dan mengambil abang dari asrama pun bermula. Sambil tu boleh dating berdua berpegangan tangan dengan kekasih halal dalam perjalanan. Han dah memandu kereta sendiri. Jadi setiap minggu dia boleh pergi dan balik sendiri. Alhamdulillah..

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH sentiasa ada buat kita semua. Fi Amanillah.

Friday, May 17, 2019

Dating with BFF..

Assalamualaikum..

Salam jumaat kedua dalam bulan Ramadan tahun ini. Dah solat dhuha? Dah baca surah Al-Kahfi? Mengingatkan bukan tanda kita lebih baik dari orang lain. Tapi dengan niat untuk kita sama-sama jadi lebih baik. Ini kerana bila mengingatkan kita sebenarnya lebih mahu mengingatkan diri sendiri. Jom sama-sama perbaiki amalan kita. Semoga hari ini kita akan jadi lebih baik dari semalam.. in shaa ALLAH.

Alhamdulilah.. ALLAH rezekikan aku dengan kawan-kawan yang baik. Waktu sekolah dulu aku tak ramai kawan. Hanya berkawan dengan kawan-kawan sekelas dan kawan-kawan baikku sahaja. Selain tu hanya boleh kata kawan satu sekolah sebab hanya kenal nama dan muka. Waktu tu rasa macam cukuplah berkawan dengan kawan yang rapat sahaja. Jadi macam tak  berkawan dengan orang lain. Sudahnya masa kahwin, hanya tiga orang sahaja kawan sekolah yang aku boleh jemput. Kesian kan? Selain tu kawan kerja ramailah yang datang. Alhamdulillah... semua kawan sekolah (3 orang tu aje) yang aku jemput, datang. Sebab mereka itu adalah BFFku. Takkanlah BFF tak datang. Kan? Untuk semua majlis mereka ada. Waktu bertunang, bernikah, majlis kat rumahku dan majlis kat rumah en.asben. Lagi 3 orang BFF lost contact sekejap. Jadi tak dapat nak jemput. Alhamdulillah.. selepas sekolah aku dah mula pandai berkawan dengan orang lain. Kawan sekolah yang dulu cuma kenal nama dan muka dah jadi lebih rapat. Dengan semua orang aku dah boleh kawan. Syukur. Maka jumlah kawan dah mula bertambah. Bila ramai kawan, lebih ramai dapat kenal dengan orang yang baik-baik. Itu pun rezeki juga. Alhamdulillah.. Thank you ALLAH. 

Alhamdulillah.. walaupun sekarang dah ramai kawan tapi hubungan dengan BFFku masih sangat akrab. Padahal dalam setahun tu kadang-kadang cuma berjumpa sekali dua aje. Kat whatsapp group pun ada hari meriah. Adakala berhari-hari sendu sebab masing-masing busy he..he.. Iyalah.. ada yang bos besar. Ada yang urus bisnes halal consultant. Ada yang usahawan bisnes kuih muih sedap. Ada yang bekerja dan berhijrah di negara orang. Ada yang sibuk dengan urusan keluarga. Ada yang sibuk tulis blog dan mengacara majlis menteri (padahal tulis blog pun jarang! jadi pengacara pun kadang-kadang haha..). Ada yang kakak Nora Danish. Eh! ada kaitan tak? Hahaha.. Tapi dalam busy-busy pun kami tetap ambil tahu hal masing-masing. Walaupun status di FB dan IG semuanya cuma rajin like aje tanpa komen tapi nanti adalah yang update pasal status tu kat whatsapp untuk jadi bahan cerita. Dalam busy-busy juga, BFF aku tu, ada yang sempat baca blog aku sebelum meeting. Ada yang pergi outstation siap bawak novel aku. Siap dengan anak-anaknya baca novel aku jugak. Ada yang call cuma nak tanya status FB aku dua bulan lepas haha.. 

Paling best dengan BFF aku ni ialah kami boleh jujur antara satu sama lain kalau diminta pendapat ataupun ketika memberi pandangan. Kalau ada yang tak kena tu memang sound direct aje sebab masing-masing mahukan yang terbaik untuk kawan-kawan lain. Kalau bagi nasihat pun bagi nasihat yang padu. Menusuk ke hati tapi untuk impak yang paling baik untuk kebaikan. Dalam erti kata lain bukan untuk menjatuhkan. Masing-masing saling memberi semangat antara satu sama lain. Walaupun rapat, kami tak terlalu berkongsi tentang kehidupan kami. Kalau ada masalah pun masing-masing simpan sendiri. Cuma sesekali saja bercerita sekadar untuk dapatkan pandangan. Untuk berkongsi kegembiraan dan meluahkan rasa. Itupun kalau betul-betul  perlu. Tapi selalunya memang masing-masing uruskan masalah sendiri. Jadi bila borak dalam grup atau bila berjumpa tu memang untuk release stress dan akan hilang segala tekanan sebab ketika bersama kami boleh gelak sampai keluar airmata hanya dengan gelagat dan telatah masing-masing.

Dengan mereka aku tak pernah rasa rendah diri. Sebab mereka bukan orang  yang suka merendahkan orang lain. Tapi mereka adalah kawan yang selalu melihat kelebihan orang lain dan meraikannya. Semuanya selalu positif tentang kehidupan dan suka mengajak kawan-kawan lain untuk tidak bersikap negatif. Tak pernah kisah pun tentang siapa lebih, siapa kurang. Tapi  saling suka merai rezeki yang diperolehi oleh orang lain  tanpa memperkecilkan kekurangan yang ada. Bila macam tu, hati pun takde nak rasa dengki atau cemburu. Takde nak rasa sakit hati atau iri hati.  Tapi boleh sama-sama berbahagia melihat kawan-kawan lain bahagia dan berjaya. Boleh saling mendoakan kebahagiaan dan kejayaan kawan-kawan lain dan juga keluarga. Anyway TQSM korang. Aku sayang korang. Till Jannah.. in shaa ALLAH. Hari tu kawan aku yang baca blog aku time nak masuk meeting tanya. Weii.. bila kau nak tulis pasal kita orang pulak??? Okeylah, aku tulis. Maka terhasillah entry ini. Silalah baca. Jangan tak baca tau! Eh.. Kau baca blog aku masa meeting ke ni??? Hahaha.. 

Hari selasa sebelum puasa kami keluar bersama. Last jumpa tahun lepas kut. Ini baru jumpa semula. Kalau kata nak jumpa memang tak boleh plan sebulan awal. Sah-sah tak jadi. Lepas tu terus krik..krik.. Seminggu awal pun selalu tak menjadi. Kalau plan tu memang sehari dua sebelum tu aje. Yang tu selalunya mesti jadi. Alhamdulillah.. dalam kesibukan, masing-masing dapat melapangkan diri. Untuk dapatkan keizinan keluar dari suami masing-masing bukan hal yang susah. Sebab memang dah kenal benar. Jadi bila cakap aje nak keluar dengan dia orang memang senang aje dapat keizinan. Setahun pun cuma sekali dua nak keluar bersama. Mestilah cik abang sayang izinkan. Kali ini kami berjumpa kat IOI City Mall. Petang tu aku ke Putrajaya untuk mengacarakan majlis tertutup pengurusan tertinggi kementerian. Majlis yang short and simple. Tapi kata-kata dari VIP tentang kehidupan dan hukum alam sangat membuka mata. ALLAH hadirkan ilmu tu dalam pelbagai cara kan. Syukur. Selesai acara terus balik ofis. Solat asar siap-siap terus ke IOI City Mall. Tak sampai 10 minit pun dari ofis. Maka akulah orang pertama yang sampai. Sebab yang lain ada yang dari Klang, dari Subang, dari KL dan dari Bangi.

Dah sampai dulu dan dah jumpa geng kena selfie sekeping untuk bakar line dalam grup whatsapp. Selain tu untuk update kepada en.asben tanda dah selamat sampai. 

Image may contain: Hanis Azla Rafeah Salim, Suhaily Jalal and Zehan Abdullah, people smiling
Masing-masing dah bermata empat dek faktor usia hehe.. 
Konon mulanya taknak pakai. Tapi bila dari jauh aku dah senyum dekat 10 orang sebab tersalah orang sudahnya pakai ajelah cermin mata tu. Baru jelas dan tak salah orang dah. Geng bertambah kita selfie untuk bakar line lagi.
Tema hari tu Black Pink. Taknak kalah haha.. Anak-anak pergi konsert Black Pink. Emak-emak ambil black pink jadi warna tema dahlah hehe..

Image may contain: 5 people, including Shida Razali, Hanis Azla Rafeah Salim, Azlin Aziz and Zehan Abdullah, people smiling, people sitting
Alhamdulillah.. Dah cukup korum untuk dating kali ni. Lagi 2 orang tak dapat join. Seorang tak sempat datang sebab ofis jauh. Seorang lagi nun jauh di Australia. Petang tu kami makan di Dolly Dimsum.
Alhamdulillah.. seronok sangat dapat jumpa. 

Image may contain: 4 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, Azlin Aziz and Zehan Abdullah, people smiling, people sitting and food
Waktu order makanan rasa macam tak cukup. Dah makan pun rasa tak cukup lagi. Siap tambah order. Lepas tu bertolak-tolak pulak masing-masing suruh habiskan makanan he..he.. Gitulah kalau bab makan. Lepas solat maghrib kita tukar kedai pulak untuk minum-minum. Alhamdulillah.. seronok bila dapat borak face to face. Itu yang boleh gelak sampai keluar airmata tu. Lepas tu repeat lagi cerita sama dalam grup pulak. Siapa yang jadi bahan tu bertabah ajelah. Alhamdulillah.. semua BFF aku okey. Semua cool, hati kental dan takde nak sentap-sentap. Semua boleh lebih kurang. Syukur. Itulah yang perlu dalam persahabatan. Saling menerima kebaikan dan keburukan masing-masing.

Image may contain: 6 people, including Zehan Abdullah, Hanis Azla Rafeah Salim and Azlin Aziz, people smiling, closeup
Alhamdulillah.. 20 years of friendship. 
Kami berkawan baik sejak form 1. Dari form 1 sampai form 5 sekelas. Dengan kakak ND 23 years of friendship. Kami kawan baik sejak sekolah rendah lagi. Walaupun masing-masing dah berumur 43 tahun tapi bila berjumpa perangai masih macam zaman sekolah menengah dulu. Kepala tetap gila-gila. Perangai masih gila-gila. Itu yang mengeratkan lagi persahabatan. Walaupun mereka dah jadi orang hebat, tiada siapa pun yang berubah perangai dan perwatakan. Alhamdulillah.. Syukur direzekikan dengan sahabat seperti mereka. 
Aku doakan semoga kalian semua terus sihat, cantik, kaya, berjaya dan berbahagia dunia akhirat.. Aamiin. 

Image may contain: 6 people, including Salimah Talib, Roon Nahij, Azlin Aziz, Zehan Abdullah and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, closeup
Ni waktu dating last year. Nak cukupkan gambar BFF yang takde.

Image may contain: Masri Rozita, smiling, sky, outdoor and closeup
Someone yang jauh di mata tapi dekat di hati. We miss you, ta.

Kawan kita orang yang seorang ni, kalau masing-masing naik berat badan memang dia akan tazkirahkan kaw-kaw. Tapi dengan ayat perlilah. Selamba aje nanti dia sound, hah.. besarkan lagi peha tu. Peha besar memang trend sekarang! Haha.. Macam tu nak bagi kawan-kawan sedar suruh jaga berat badan. Oh.. nak update pasal berat. Total weight lost aku sampai semalam 10.8 kg. Syukur.. Alhamdulillah.. Kalau berat tak naik balik, bersaiz S lah raya tahun ni.. in shaa ALLAH. En. asben kata, pegang peha macam pegang lengan aje sekarang. Hahaha.. Punyalah nak bagi semangat tanda sokongan. Nampak sangatlah memang dulu peha besar. Kan? Setakat ni berat dah cecah seperti berat 10 tahun lepas. Bersyukur sangat-sangat. Sejak sepuluh tahun, setiap tahun nak turunkan berat jadi azam. Alhamdulillah.. tahun ni baru berjaya. Terima kasih ALLAH. Semoga aku akan lebih istiqamah untuk jaga berat badan dan pemakanan untuk hidup yang lebih sihat di hari tua kalau ALLAH panjangkan umur.. in shaa ALLAH.

Alhamdulillah.. siap juga entry ni selepas berhari-hari menulis. Okey.. habis  dah hutang nak menulis pasal kawan-kawan. Semoga kita semua dapat berkawan hingga syurga.. in shaa ALLAH. Sayang korang dunia akhirat. Much love.

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH akan sentiasa ada untuk kita semua. Fi Amanillah.

Tuesday, May 7, 2019

Shopping Raya..

Assalamualaikum..

Ramadan Kareem buat semua. Mohon maaf zahir dan batin jika ada tersilap kata mahupun tersalah bicara dalam tulisanku di blog ini. Mohon maaf jika ada kata-kataku yang menyinggung perasaan. In shaa ALLAH.. semoga aku dapat mengelaknya di masa-masa akan datang. Alhamdulillah.. dengan izin ALLAH kita direzekikan lagi untuk bertemu dengan bulan Ramadan yang mulia. Semoga Ramadan tahun ini menjadi Ramadan yang lebih baik dari tahun sebelumnya. Semoga amalan kita diterima dan semoga dosa-dosa kita diampunkan.. Aamiin.. In shaa ALLAH.

Baru awal Ramadan dah nak bercerita pasal shopping raya. Apa ni? he..he.. Sebenarnya bukanlah lebih excited dengan raya dari excited dengan berpuasa dan excited dengan bulan ramadan. Tapi bila ada peluang dapat sediakan segalanya lebih awal, tumpuan boleh diberikan kepada beribadat dalam bulan yang mulia ni. Kalau orang lain dah buat persiapan lebih awal, kami ni kira antara yang terlewat juga. Dua hari sebelum ramadan baru terasa nak sediakan semuanya lebih awal. Sehari sebelum tu baru cadang dengan en.asben. Bila en.asben setuju, pagi sabtu tu kami sekeluarga pun memulakan misi. IOI City Mall tempat dituju. Senang! Semua keperluan anak-anak ada di situ. Alhamdulillah.. waktu sampai pukul 10 lebih tu parking masih banyak. Maksudnya ada parking depan entrance escalator. Dasar sayang lemak hehe.. Syukur lemak lama tak kembali lagi. Total weight lost setakat semalam 9.60 kg. Alhamdulillah.

Walaupun masih awal, tapi orang dah ramai sangat kat mall. Terus bawa anak ke kedai yang mereka suka. Kat situ untuk kakak abang yang besar bagi peluang mereka memilih sendiri baju seluar yang berkenan di hati. Mama ayah cuma pilihkan pakaian anak-anak yang kecil aje. Mama uruskan gegirl. Ayah uruskan Az dan Hafiy. Alhamdulillah.. Dalam masa sejam lebih semua orang dah settle dengan beberapa pasang jeans, t-shirt dan blouse. Kita shopping baju jalan dulu. Sambil mama ayah buat bayaran, Han pergi beratur kat K-fry untuk ambil nombor giliran. Nak makan pun kena ambil nombor giliran sekarang ni, kan? Hmmm.. zaman dah berubah. Sambil tunggu Han dapat nombor giliran adik-adik masuk cuci mata kat kedai sekitar tu. Aku dengan En.Asben pun join sekali.


Gegirl sibuk nak bergambar dengan bear ni. Kakak Han layankan aje.

Dah dapat nombor queue K-fry kami turun cari kasut pulak. Kasut Han dengan kasut mama dah settle beberapa hari sebelum tu hehe.. Ayah taknak kasut raya. Jadi tinggal cari kasut untuk anak-anak bujang aje. Patutnya senang aje nak cari kasut sebab kat IOI tu banyak aje pilihan. Tapi anak-anak bujang aku sangat memilih. Masuk 2,3 kedai pun takde yang berkenan. Aduhaiii.. Kiranya lamalah juga kami keluar masuk kedai nak mencari kasut idaman hati. Sementara adik-adik cari kasut, Han dengan Is pergi balik kat K-fry nak tengok nombor queue dah sampai ke belum. Jawapan dia, queue belum sampai lagi. Tapi.. ada pula insiden yang tak diingini berlaku kat depan K-Fry tu. ALLAHU.. Dugaan. Alhamdulillah.. ALLAH permudahkan segalanya untuk kami. Kagum aku dengan kegigihan dan keberanian Han. En.Asben pun gigih menemankan anak dara dia untuk semua urusan. Thank you so much ayah. Aku yang dah hilang mood waktu tu hanya dapat membantu dengan doa. Ayat istirja tak lekang dari mulut. Dengan keyakinan, kalau ada rezeki kami, kami akan mendapatnya semula.. in shaa ALLAH.

Dengan izin ALLAH yang menghadirkan bantuan dari Polis Bantuan, Manager K-Fry dan rakaman CCTV, akhirnya semuanya selesai. ALLAH yang Maha Pengasih, Maha Penyayang  membantu hambaNYA yang teraniaya. Kalau dah tertulis sesuatu itu  hak kita, in shaa ALLAH ia akan terus jadi milik kita. Terima kasih ALLAH. Memang drama bila ingat semula. Han sampai menangis bila segalanya dah selesai. Tak dapat control dah perasaan. Sebab tak sangka boleh jadi macam tu. Walaupun kesahihan cerita kami tak tahu tapi tak mengapalah. Adakalanya, ALLAH menyembunyikan sesuatu untuk kita sentiasa bersangka baik. Cuma kita yang selalu lalai untuk bersangka baik. Tapi ianya jadi peringatan dan pengajaran yang sangat-sangat baik untuk kami semua hari tu. Di mana-mana, dengan sesiapa pun, perlu sentiasa berhati-hati. Kita tak tahu hati orang. Dalam post terdahulu aku ada menulis. Dalam hidup, kita akan bertemu dengan 2 orang. Yang pertama, orang yang akan membuatkan kita bersabar. Yang kedua, orang yang akan membuatkan kita bersyukur. Dah namanya kehidupan, orang-orang inilah yang akan kita temui sepanjang hidup kita. Dunia ini kan tempat ujian menahan sabar. Tempat kita belajar bersyukur. Semoga segala urusan kita semua selamat dan dipermudahkan.. in shaa ALLAH.

Selesai segala drama, kami terus menunggu giliran kami untuk mendapat seat di K-fry. Sambil menunggu anak-anak layan sushi dulu. Juga air ice lemon tea sedap yang disediakan untuk pelanggan restoran yang menunggu. Setelah seketika menunggu, nombor giliran kami pun dipanggil. Alhamdulillah.


Sejukkan hati dengan ice cream. Sedaplah ice cream dia. Besar. Cukup untuk kami sekeluarga makan. Seronok bila tengok muka gegirl happy. 

My love, my life, my everything. Thank you ALLAH.


Mamat ni dari sampai, sampailah dah nak balik sibuk dok mengajak tengok End Game. Sorry Hafiy. Misi mama ayah hari tu ialah shopping raya he..he..

Adik takde. Sejak adik tinggal dengan papa dia, jarang dah kami jumpa. 
We missed you adik. 

Anak no.3 mama dan anak no. 3 mummy. Baru perasan. 
Patut perangai sama hehe..

Muka pun nak seiras. Sepupu kan, nak lari mana acuan tu.
Aduhai.. hari tu rasa macam malas dah nak makan kat K-fry lagi. Tengok cheese meleleh tu rasa nak pergi lagi pulak. Dasar tak tahan godaan haha..
Mama and ayah. 
Kakak kalau ambil gambar mesti nak ada gambar mama dan ayah berdua. Ambillah kakak. Tak kisahlah walaupun pipi mama kembung dengan ayam k-fry dalam mulut hahaha.. Mama dan makanan berpisah tiada.

Alhamdulillah.. selesai makan, kami turun balik. Settlekan shopping kasut anak bujang yang terbantut separuh jalan kerana insiden depan K-fry. Hati dah senang barulah boleh mencari kasut dengan tenang. Selesai membeli kasut kami terus cepat-cepat balik nak kejar zohor. Balik tu hujan lebat. Terus pergi rumah emak sebab nak ambil emak sekali. Solat terus kat rumah emak. Lepas asar kami keluar semula. Misi shopping raya belum selesai. Jadi petang tu kami ke Jakel Bangi pula. Misi mencari baju melayu raya. Best rupanya shopping baju raya di Jakel. Pekerja dia ramai. Jadi setiap customer dilayan dengan cukup baik walaupun dalam Jakel tu punyalah ramai orang. Alhamdulillah.. sebelum maghrib, kami selesai membeli 5 pasang baju melayu untuk 5 orang lelaki. Tinggal baju melayu adik aje tak beli lagi. Baju raya mama dengan kakak, nanti kita pergi jalan kaki kat Bangi Central he..he.. Musim nak raya ni, tak sanggup nak redah jem kat Bangi. Parking pun susah.

Alhamdulillah.. Misi kami hari tu berjaya. Thank you ALLAH. Balik rumah terus mandi dan solat. Lepas solat maghrib kami keluar balik. Nak shopping lagi??? Eh.. taklah. Cukuplah tu. Kami keluar sebab adik ipar aku nak belanja makan. Jadi malam tu kami makan di Village Hut. Alhamdulilah.. Thank you Paksu. Semoga maksu dan paksu sekeluarga terus dimurahkan rezeki. Semoga bussiness kedai  makan paksu semakin laris.. in shaa ALLAH..

Emak dan cucu-cucu.
Alhamdulillah.. seronok dapat gomol Luna.

Alhamdulillah.. ada rezeki dapat berkumpul satu keluarga. Thank you ALLAH.

Sekian dulu. Sampai jumpa lagi. Selamat berpuasa, berbuka, bersahur, berterawikh, bertadarus, bertahajud dan beramal untuk semua. Semoga ALLAH menerima amal ibadat kita sepanjang bulan ramadan ini.. in shaa ALLAH.

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH akan sentiasa ada untuk kita. Fi Amanillah.