Nuffnang

Wednesday, January 23, 2019

Birthday Gegirl..

Assalamualaikum..


Alhamdulilah.. hajat nak raikan birthday gegirl (anak arwah adik) dan buat majlis harijadinya kat rumah dah tercapai hari ahad lepas. Dua tahun lepas waktu pergi majlis harijadi anak saudara, gegirl bisik kat telinga. Mama, gegirl pun nak sambut harijadi macam tu juga. Sebenarnya dia seronok bila tengok orang dapat banyak hadiah waktu harijadi. Jadi dia pun nak macam tu juga. Biasalah.. budak-budak kan. Rasa kesian pulak. Tahun lepas waktu harijadi dia kami bawa keluar makan kat kedai aje. Dia okey aje. Tapi aku sendiri rasa tak sedap hati tapi nak buat majlis kat rumah tak berapa nak rajin hehe..


Untuk birthday dia yang ke-9 tahun ni dah cadang dah kalau ada rezeki nak buat jugak majlis harijadi gegirl. Waktu dapat kalender 2019 hujung tahun lepas dah bajet nak buat birthday gegirl. Tapi lepas tu lupa nak plan apa-apa sebab sibuk dengan macam-macam hal bercampur dengan tiada kerajinan juga haha.. Sampailah minggu lepas hari selasa kut baru  teringat balik. Terus tanya kat en.asben boleh tak nak buat majlis. En.asben kata dia okey aje. Check bajet pun cukup. Lepas tu kalut-kalut tanya kat emak dan adik aku dia free tak weekend. Tanya family en.asben juga sebab itulah crowd terpenting setiap majlis kami. Sebab hari isnin tu cuti thaipusam jadi aku ada extra hari untuk mengemas dan berehat selepas majlis. So tarikh weekend tu dah cun. 

Hari jumaat malam lepas isyak keluar ke eco. Cari hadiah untuk gegirl dan belon-belon. Saja pergi kat eco. Boleh beli banyak sikit hadiah untuk dia. Harga tak penting. Yang penting dapat buat orang happy dengan apa yang kita nak beri. Hari sabtu dah plan nak keluar pergi beli barang untuk masak. Tapi pagi tu ada insiden sedih sikit. Kereta kami yang diparking depan rumah kena langgar bumpernya dengan motor huhu.. Sedih sangat sebab agak teruk bumper belah kiri. Jadi pagi tu uruskan dulu hal kereta dengan orang yang langgar dan terus cari bengkel untuk kami hantar cat semula. 

Selepas zohor baru keluar dengan emak dan Han pergi beli barang dapur. Balik rumah emak terus prepare apa-apa yang boleh disediakan awal. Aku kemas-kemas barang sambil kerah semua anak-anak untuk tolong sama. Terpingga-pingga gegirl sebab semua orang sibuk-sibuk macam nak buat majlis tapi bila dia tanya kita orang semua buat tak tahu aje hehe.. Saja nak bagi surprise untuk dia. Malam tu kami buat karipap. Alhamdulillah.. gegirl pun dah pandai klim karipap. Maka dah bertambahlah ahli kalau nak buat karipap sendiri. Selalu tu main order aje sebab malas nak buat sendiri. Tapi kali ini saja nak buat sendiri. Baru puas makan dan betul-betul kena dengan selera.

Pagi ahad bangun macam biasa. Buat sarapan semua. Tak rushing pun nak masak sebab majlis buat lepas asar. Tiup-tiup belon, buat deko-deko birthday sikit. Sapu-sapu rumah. Tapi bila tak rushing tahu-tahu dah pukul 11. Tengok jam balik dah pukul 1. Lepas tu baru gelabah juga hahaha.. Alhamdulillah.. semua juadah settle sebelum tetamu sampai termasuklah dah siap kemas dapur dan atur hidangan kat meja luar. Syukur. Itu yang untungnya bila ramai kakitangan kat rumah. Bagi arahan dan boleh minta mereka belajar buat sekali  then boleh monitor sambil-sambil kita siapkan kerja.

Hari tu kami hidangkan nasi kerabu with ayamas roaster, ikan celup tepung, solok lada, telur masin dan keropok, spageti bolognaise dan cabonara, karipap dan kuih onde-onde, nugget dan potato wedges. Adik aku bawa kek birthday untuk gegirl dan pavlova, pajeri nenas dan sambal kentang tempe. Kakak ipar bawa fruit tart dan dominos pizza. Alhamdulillah.. rezeki untuk kami semua dan juga untuk tetamu yang datang.

Image may contain: 3 people, including Rita Zaid and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting
Tetamu pertama. 
Maksu, Paksu dan Luna yang tak nak dekat orang lain selain ami dan abi.

Image may contain: 9 people, including Hanis Azla Rafeah Salim and Nahlia Salleh, people smiling, people sitting
MIL, Ibu dan mak long (kakak ipar), Ana dan Ian (anak buah), Cik Nah (makcik),  Han dan birthday girl.

Image may contain: 5 people, including Ilman Bhrm, people smiling, people sitting, people eating and food
Aunty ema, Sarah dan abangnya (family ex arwah adik). TQ datang.

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and people eating
Atuk Salleh (FIL).
Tengok orang makan pun dah rasa kenyang. Tambah dengan kalut dan penat. Takde selera nak makan. Malam tu lepas tetamu terakhir balik, pukul 10 malam baru menjamah nasi kerabu. Yummy.

Image may contain: 3 people, including Mohamed Salleh Lamry, indoor
Kalau beli beli belon kat kedai ECO, beli yang bercorak macam yang polka dot tu. Sebab yang tu tahan. Langsung tak pecah. Kalau yang plain tu, separuh pecah sebelum majlis hehe..

Image may contain: 4 people, including Rita Zaid and Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, food
Han, maksu, gegirl dan mama bam-bam.
TQ Maksu for the delicious cake and pavlova. Bakers from Putrajaya.
Arwah mummy dulu selalu sangat merai orang lain. Sekarang ni rezeki anak-anaknya selalu dirai orang. Kalau sedekah itu berpanjangan. Budi yang baik pun akan selalu orang kenang. Kalau tak dapat untuk diri sendiri, dapat untuk anak cucu pula. Allahu.. Tak pernah rugi bila kita selalu meraikan orang.

Image may contain: 2 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people sitting
Mama and gegirl.
Besarnya mama. Azam tahun ni nak kuruskan badan kembali ke berat 10 tahun lepas. Alhamdulillah.. dah mula makan nasi segengam. Cuba kurangkan makanan berminyak. Azam nak istiqamah puasa isnin dan khamis. Bukan saja nak kurus. Tapi yang paling penting nak sihat. Sedih tengok perbezaan gambar #10yearschallenge.

Image may contain: people eating, people sitting, table and food
The food. Alhamdulillah.. semua sedap dan cukup untuk tetamu. 

Image may contain: food
Lagi makanan yang dihidang.

Gambar tetamu yang lain ada dalam video. So tak dapat nak share. Thank you Mak Long ambilkan banyak gambar dan video. Phone mama time tu habis bateri. Terima kasih buat semua tetamu yang datang. Ayah dan emak, Maklong, Ibu abah dan keluarga, Ami dan Abi Luna, Pakcik Saat dan keluarga, Aunty Ema dan keluarga, Ar dan keluarga serta Cik Adam dan keluarga. Kami sekeluarga sangat berbesar hati.

Image may contain: 7 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling, people standing
Malam selepas orang balik baru sempat nak ambil gambar family. Itupun tak cukup korum. Terima kasih emak masakan makanan yang sedap-sedap. Penat emak memasak. Tapi demi cucu emak gagahkan diri.

Image may contain: 1 person, smiling
Happy gegirl. Inilah yang dia nak sebenarnya. Dapat hadiah banyak.
Alhamdulillah.. Terima kasih kepada semua yang memberi hadiah dan angpow untuk gegirl. Semoga bertambah murah rezeki kalian.

Image may contain: 1 person, sitting
Banyak dapat set kaler. Suka sangat dia.

Image may contain: 1 person, sitting
Rajin kakak Han melayan ambilkan gambar gegirl buka hadiah.
Itupun mama tak upload semua.
Kalau abang-abang tak rajin nak melayan semuanya hehe..

Image may contain: 1 person, smiling, sitting and indoor
Happy girl. Gegirl happy. Kami semua lebih happy.

Image may contain: 1 person, smiling
Mama bagi ni dan beberapa item lagi dari kedai ECO aje. 
Tapi itupun dia punya seronok buat kita rasa berbesar hati.
Buka sekolah hari tu mama dah bagi pencil case smiggle. Kali ni mama bagi yang mur-mur aje. Hehe..  Murah dapat banyak. Mahal dapat satu ajelah.

Image may contain: 1 person, standing
Cantik hadiah dari Cik Ar. Gegirl dengan baik hatinya agihkan coklat untuk setiap orang dalam rumah. Good girl! Doa mama semoga gegirl terus membesar dengan sihat, baik akhlak dan cemerlang dunia akhirat.. in shaa ALLAH.

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing
Thank you Cik Ar. 
Meriah rumah dengan keletah anak-anak Cik Ar yang ramah.

Alhamdulillah.. Niat nak merai gegirl dan menjamu kaum keluarga makan dah tertunai. Terima kasih ALLAH. Malam tu lepas tetamu terakhir balik  dekat pukul 10 malam, kerahan tenaga semua orang. Bila sama-sama buat kerja, sekejap aje dah siap kemas semuanya. Sebelum tidur malam tu atas meja semua dah clear. Sinki dah bersih. Rumah pun siap sapu sebab nak jalan pun rasa melekit. Bangun pagi-pagi tinggal nak susun balik pinggan mangkuk kat tempat asal. Tapi sepanjang hari isnin tu memang lepak habis. Cover tidur dan betul-betul lepaskan rasa penat. Sebab baru terasa letihnya badan. Syukur.. segalanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH sentiasa ada untuk kita semua. Fi Amanillah.

Monday, January 14, 2019

Sarapan di Semangkuk, Batang Benar.

Assalamualaikum..

Bismillahirahmanirrahim.. 
Alhamdulillah.. dapat lagi kembali bercerita di sini setelah beberapa bulan takde sebarang entry. Entry pertama untuk tahun 2019. Selamat tahun baru semua! Tak terlewat lagi kan nak beri ucapan tu walaupun hari ni kita dah masuk minggu kedua untuk bulan pertama 2019. Semoga segalanya akan baik-baik saja buat kita semua di tahun 2019 ini.. In shaa ALLAH.

Hari sabtu lepas awal pagi aku dan En. Asben keluar untuk menghantar Az ke sekolah. Ada acara merentas desa. Dah alang-alang keluar, teruslah pergi mengambil Han di UiTM Seremban. Hari jumaat tu kertas terakhir untuk peperiksaannya di semester pertama. Alhamdulillah.. selesai sudah semester pertama untuk anakku. Semoga Han dan kawan-kawan memperolehi keputusan yang cemerlang.. In shaa ALLAH. Datang hari sabtu tu mengangkutlah segala barang-barang di asramanya. Next semester dah kena duduk menyewa di luar pulak.

Dari rumah lagi memang dah cadang nak bersarapan di luar. Tapi sebelum keluar tu sempat juga mengoreng nasi untuk anak-anak yang tinggal di rumah. Sempat juga bawakkan bekal nasi goreng untuk Az dan En. Asben makan di dalam kereta. Masa dalam perjalanan pergi, siap-siap google tempat makan yang viral kat Batang Benar, Nilai. Sebelum ni takde kesempatan lagi nak pergi. Jadi dalam perjalanan balik hari tu kami singgahlah. Walaupun kami mengejar waktu sebab nak hantar anak ke kelas aikido pulak selepas itu.

Image may contain: sky and outdoor
Kedai makan Semangkuk, Batang Benar.

Image may contain: one or more people, car, sky and outdoor
Parking di hadapan kedai.

On the way balik Bangi kami masuk ke Tol Nilai. Menghala ke arah Nilai Tiga. Ke depan sedikit masuklah area Batang Benar. Lalu depan Stesen Komuter, Batang Benar. Depan sedikit dari tu dah berjumpa dengan kedainya. Kat tepi jalan besar aje. Boleh parking kereta di hadapan barisan kedai makan tu. Waktu kami sampai kedai tu memang penuh. Alhamdulillah.. masih ada tempat untuk kami. Meja hujung-hujung yang sebahagiaan mejanya terkena panas matahari. Tapi bila itu sahaja meja yang kosong, jadi kami duduklah di situ. Gigih kan? hehe..

Image may contain: 2 people, including Hanis Azla Rafeah Salim, people smiling
Dapat meja paling hujung dengan panas matahari pagi.
Kertas untuk buat pesanan dalam bekas biru tu.

No photo description available.
Menunya. 

Tengok gambar pun dah telan-telan liur hehe..

Bagusnya di atas setiap meja dah disediakan buku menunya. Jadi tak perlu nak panggil pelayan. Di atas meja juga dah tersedia kertas untuk kita buat pesanan. Jadi pilih saja makanan dan minuman yang menjadi pilihan. Dah selesai buat pilihan boleh terus ke kaunter untuk hantar kertas pesanan dan terus buat  bayaran. Paling best, sekejap selepas itu makanan yang dipesan sampai. Tak lama pun nak menunggu. Kami yang pada waktu tu mengejar masa rasa sangat berpuas hati dengan servisnya.

Aku memang peminat roti. Kalau makan nasi yang lauknya berkuah macam asam pedas, kari atau masak lemak, aku selalu tak kisah kalau tak tambah nasi. Sebab nak simpan portion untuk cicah kuah tu dengan roti hehe.. Jadi pagi tu kami pesan menu yang berasaskan roti. Nasi lemaknya nampak sedap juga. Tapi kami semua memilih roti. Waktu berjalan ke kaunter, nampak mangkuk yang  ada orang lain order, terus berkenan nak order yang sama macam tu. Pantang tengok nak juga hehe..


Image may contain: 1 person
Kaunter pesanan dan bayaran kat depan di sebelah kanan.


Image may contain: food
Han order Roti Titab. Aku order Kacang pool gearbox.
First time makan roti titab tu. Sedap rupanya. Kacang pool kat situ pun sedap dan portionnya banyak. Puaslah makan walaupun semua makanan kami kongsi bertiga.












Image may contain: dessert and food
En.asben order Roti Red Velvet. Pun sedap.
Nampak kan betapa kena mataharinya meja kami hehe.. Gigih!

Alhamdulillah.. kami berpuas hati dengan rasa semua makanan yang kami pesan. Harga berpatutan. Mungkin sedikit mahal tapi sebab rasa sedap jadi rasa macam tak mahal pulak haha.. Servis pun cepat walaupun pelanggannya ramai. Pelayan dan cashiernya juga peramah. Takde nak garang-garang dan buat muka masam walaupun kedai ramai orang. Itu yang bagus tu. Terbaiklah Semangkuk, Batang Benar. Lain kali kalau ada rezeki boleh repeat lagi.. in shaa ALLAH.

Waktu ambil gambar makanan En.Asben dah buat muka. Nak makan sibuk ambil gambar pulak. Tapi aku beri alasan nak ambil gambar untuk update dalam blog yang dah bersawang hehe.. Jadi en.asben pun cool. Terpaksalah reda. Thank you En.Asben. Alhamdulillah.. siap juga entry ni seperti yang dialasankan. Sekian.

Salam hormat untuk semua. In Shaa ALLAH.. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH akan sentiasa ada untuk kita semua. Fi Amanillah.