Monday, February 15, 2021

Kisah PKP 2.0...

Bismillahirahmanirrahim..

Assalamualaikum.

Hi Blog. Kita rindulah. Rindu nak mencoret di sini. PKP 2.0 ni macam mana? Aku, dalam seminggu tu adalah sehari dua kena masuk ofis ikut jadual bertugas. Itu pun cuma boleh empat jam sahaja berada di pejabat bagi mematuhi SOP PKP. Selain tu BDR. Kursus pun join dalam talian kat rumah. Walaupun kursus kat rumah tapi kalau kata kursus dari pagi sampai petang tu memang pada waktu kursus tu tak berganjak pun dari depan komputer. Makna kata walaupun kat rumah kerja masih tetap kena berjalan seperti biasa. Whatsapp grup ofis pun kena selalu alert agar tak teringgal arahan kerja yang diberi oleh ketua dari masa ke masa. 

Pertengahan dan hujung bulan Januari tu sibuklah sikit sebab asyik kena keluar ke sekolah pulang buku teks dan ambil buku teks. Beli buku, bayar yuran dan sebagainya. Barulah mama tahu macam mana beratnya beg sekolah anak-anak. Semoga berkat ilmu anak-anak semuanya. Tahun ni, tiga orang anak yang masih bersekolah. Dua orang di sekolah menengah. Seorang lagi di sekolah rendah. Perlu berurusan di empat buah sekolah. Syukur jadualnya tiada yang bertindih. Jadi taklah kalut sangat. Ahamdulillah.. semuanya dah settle dengan bantuan ALLAH. Now, hari yang BDR kita stay at home ajelah. Hujung minggu, awal pagi aku dan en.asben briskwalk dalam kawasan perumahan. Bosanlah juga dan agak segan sebab nak berjalan kat depan rumah-rumah orang. Tapi dari tak keluar rumah, kita jalanlah juga dalam sejam. Dapat juga keluarkan peluh. Berat aku sekarang dalam 61-62kg. Alhamdulillah.. masih dalam range tu. Kalau rasa nak makan aku makan aje hehe.. Tapi lepas tu kenalah pandai-pandai jaga balik agar berat tak naik lagi.  Semoga kita semua terus direzekikan dengan kesihatan yang baik, umur yang berkat serta kematian yang husnul khotimah.. Aamiin Ya Mujib. 

Tahun 2021 sekolah bermula dengan pembelajaran dalam talian. Seawal pagi mulut mama dah berbunyi bertanyakan kelas online masing-masing bermula pukul berapa agar tak terlepas kelas. Malam atau petang follow up pulak tanya homework dah siap belum. Syukur.. urusan pembinaan loteng waktu selepas PKP 1.0 tahun lepas dipermudahkan. Alhamdulillah.. Dengan pertambahan dua ruang tambahan di rumah anak-anak semuanya ada ruang sendiri untuk belajar. Harap-harap semua dapat belajar dengan lebih selesa bila ada ruangan sendiri. Is dan FAF dah balik matrik hujung Disember lepas. Sampai sekarang memang kat sanalah tak boleh balik. Baguslah juga macam tu. Harapnya dapatlah lebih fokus belajar di sana, dapat menamatkan pengajian mengikut jadual dan semoga direzekikan dengan kecemerlangan dan kefahaman ilmu.. in shaa ALLAH.

PKP 2.0 bermula waktu Han menghadapi peperiksaan akhir semester 5nya. In shaa ALLAH.. Tinggal 1 sem saja lagi untuk menamatkan pengajiannya. Kesian juga pada anak-anak yang terpaksa menghabiskan zaman pengajian mereka hanya di rumah. Tahun lepas cuma tiga bulan sahaja di kolej. Tahun ni tak merasa lagi masuk kolej. Tak dapat sepenuhnya merasai  kehidupan zaman kampus yang sebenar. Masuk kelas, jumpa pensyarah, buat assingment dan study grup dengan kawan-kawan. Tak apalah, pastinya ada hikmah yang lebih baik untuk mereka. Awal bulan Februari Han dah mula praktikal. Risau juga dalam musim-musim PKP ni kut-kut tak dapat nak buat praktikal. Alhamdulillah.. urusannya dipermudahkan. Dah masuk 3 minggu Han buat praktikal di Kementerian Pengajian Tinggi. Walaupun tak setiap hari kena masuk pejabat  kerana mematuhi SOP PKP tapi dapatlah juga Han peluang untuk tambah ilmu di sana untuk praktikal kerjanya. Alhamdulillah.. syukur. Semoga Han dilindungi ALLAH sentiasa dan direzekikan dengan segala kebaikan dunia akhirat.. Aamiin Ya Mujib.

Seram juga bila tengok kes Covid-19 semakin meningkat hari tu. Dua tiga hari ni nampak menurun sikit jumlah kes.. Alhamdulillah. Harapnya semakin menurunlah terus. Dulu hanya mendengar cerita mengenai orang yang positif covid. Sekarang ni dalam grup family dan kawan-kawan pun dah ada ahli yang positif covid-19.  Minggu lepas emak BFF aku meninggal dunia akibat covid. Innalillahiwainnailaihirojiun. Semoga roh arwah yang sangat baik orangnya tenang dan berbahagia di sana.. Aamiin Ya Mujib. Bila jangkitan tersebut terkena kepada orang yang rapat dengan kita, lebih jelas dan tepatlah cerita yang kita dapat mengenai Covid-19 ni. Dari tak tahu cara pengurusan bagi pesakit yang dijangkiti covid-19, kita jadi tahu dengan perkongsian mereka-mereka yang telah mengalaminya. Didoakan semoga sesiapa saja yang dijangkiti wabak covid-19 diberikan kesembuhan, diringankan kesakitan serta dipermudahkan segala urusan.. in shaa ALLAH. Semoga kita semua terus dilindungi dari wabak dan penyakit juga dilindungi dari musibah dan kemurkaan ALLAH.. Aamiin Ya Mujib. 

Cukup sampai sini dulu. In shaa ALLAH.. semoga ada rezeki untuk aku menulis lagi di lain kali. 

Salam hormat untuk semua. In shaa ALLAH.. Semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH sentiasa ada untuk kita semua. Fi Amanillah.

Raikan dan permudahkan..

Bismillahirahmanirrahim. Assalamualaikum.. Hi Everyone. Tiba-tiba pulak greeting in english kan. Minggu lepas ada buat sesi rakaman sikit un...